febe fejlec lekerekitett

Kirándulás az Erkel Emlékév alkalmából

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete és a Városi Könyvtár az Erkel Emlékév alkalmából 2010. november 6-án (szombaton) Budapestre önköltséges kirándulást szervez. A nap folyamán „színpadtól a zsinórpadlásig” belűről megnézzük a Magyar Állami Operaházat, koszorút helyezünk el a Kerepesi temetőben Erkel Ferenc sírján, ellátogatunk a Bajor Gizi Színészmúzeumba.


Különjáratú autóbusz 7 óra 30 perckor indul, a városházától a Szabadság úton kifelé haladva a jobb oldali buszmegállókba lehet felszállni.
A kirándulás első állomása 9 órakor a Magyar Állami Operaház ( Andrássy út 22.) lesz, idegen vezetéssel nézzük meg az 1884. szeptember 27-én Ferenc József császár jelenlétében megnyílt épületet, amelyet 100 évvel később újítottak fel. Az operaház első főzeneigazgatója Erkel Ferenc lett, akinek nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése. A megnyitó előadáson maga vezényelte a Hunyadi László nyitányát, majd Sándor fia a Bánk bán első felvonását. Erkelt az Operaház örökös főzeneigazgatói címével tüntették ki
Utunk következő helyszíne a Kerepesi temető Nemzeti Panteon Fiumei úti sírkert Budapest és egyben Magyarország egyik legfontosabb temetője. Erkel Ferenc szíve 1893. június 15-én este fél tíz tájban megszűnt dobogni. Az operaház előcsarnokában, magas emelvényen állt ezüstszínű érckoporsója. Fényes gyászpompával temették el június 18-án. A Kerepesi temetőben helyezték örök nyugalomra, sírjánál a Himnusszal búcsúztatták. A sírkert területe 56 hektár, ebből 25 hektár parkosított. Erkel Ferenc sírjánál, síremlékénél, amely Kallós Ede (1866-1950) szobrászművész alkotása koszorút helyezünk el. Ellátogatunk a Magyar Nemzeti Panteon és a művészparcella területén nyugvó nemzetünk nagyjainak sírjához is.
Budapesti tartózkodásunk utolsó programja 14 órától a Bajor Gizi Színészmúzeum (Stromfeld Aurél út 16.). Déryné Széppataki Róza azt írta naplójában, hogy „… a színészek számára külön rezervátumot kellene létrehozni, talán egy szép házat, nagy park közepén – ott éljenek együtt és egymással, amikor nincsenek színházban.” Gobbi Hilda, amikor több évtizedes munka után Bajor Gizi villájának minden szegletét színháztörténeti emlékhellyé alakította, így sóhajtott fel: „Szép nagy ház, park középén – talán olyan, amilyenek Déryné megálmodta. Végre együtt vannak, egymás között – hisz már nincsenek a színházban. Remélem boldogok.” Várhatóan 19 óra 30 percre érkezünk Jászfényszarura. Részvételi díj: kb. 4500,-Ft/fő, amely tartalmazza a belépők (operaház, színészmúzeum) és a buszköltség árát (45 fő jelentkezése esetén az összeg 3500,-Ft/fő körül várható). Jelentkezni október 20-ig 2000,- Ft/fő előleg befizetésével Hangosiné Réz Máriánál Jász-takarékszövetkezetben, Lukács Pálnál, Tóth Tibornál a Rimóczy kastélyban és a Városi Könyvtárban lehet.

Tóth Tibor