febe fejlec lekerekitett

 Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2013. február 24-én (vasárnap) délelőtt 9 óra 30 perckor a helyi autóbuszmegállókban, illetve a Városháza előtti gyülekezéssel, indulunk különjárati autóbusszal Budapestre Magyar Állami Operaház (1061. Budapest, Andrássy út 22.) Suli - bérlet – 3. előadásGeorg Freidrich Händel-Niccoló Minato-Silvio Stampiglia-Csákovits Lajos-Kovalik Balázs: Xerxes opera két részben megnézni.

 

 

Az előadás 11 órakor kezdődik, vége 14 óra, várhatóan 15 órára érkezünk haza.

 

Szereplők:Xerxész: Meláth Andrea, Arszamenész: Bárány Péter, Amasztrisz: Wiedemann Bernadett, Romilda: Fodor Gabriella, Romilda: Fodor Gabriella, Atalanta: Fodor Beatrix, Elviro: Hábetler András, Ariodatész: Asztalos Bence.

Díszlettervező: Horesnyi Balázs Jelmeztervező: Benedek MariKoreográfus: Venekei Marianna Karmester: Oberfrank Péter Rendező: Kovalik Balázs

1. rész 

Perzsia királya, Xerxész, egy platánfába szerelmes.  
Sem orkán, sem villám meg nem dönti a délcegen álló fát, amelynek lombjai békét és megnyugvást nyújtanak az uralkodó szívének. Sem orkán, sem villám… 
Arszamenész, Xerxész öccse, szintén felkeresi a várostól távol eső helyet. Õ is kedvesét jött meglátogatni. Nem egy növényt, hanem Romildát, aki épp a sóvárgó szerelmesekről és Xerxész furcsa vonzalmáról énekel. A király előlép rejtekhelyéről: Romilda hangjába első hallásra beleszeretett. Utasítja Arszamenészt, kérje meg számára a lány kezét. Fivérének különböző kifogásai sem tántorítják el szándékától, végül maga indul lánykérőbe. 
Arszamenésznek sikerül a király érkezése előtt találkoznia Romildával. Figyelmezteti a lányt a „veszélyre, és bár kedvese ezúttal is - miként több százszor korábban - megesküszik neki hű szerelméről, Arszamenész sötéten látja a jövőt. Nem így Romilda húga, Atalanta, aki kapva kap az alkalmon, s bízva a királyi akarat beteljesedésében, azonnal kinyilvánítja szerelmét Arszamenész iránt - ezt a szerelmesek persze nem veszik komolyan. Annál inkább Xerxész érkezését. Elviro, Arszamenész szolgája, még idejében riasztja őket, így sikerül elrejtőzniük, de büszkesége nem hagyja nyugodni a herceget, és hamar felfedi magát. Felismervén saját öccsében a riválisát, Xerxész azonnal száműzi Arszamenészt és szolgáját az udvarból. 
Amasztrisz hercegnő, Xerxész jegyese, tűzön-vízen át szerelmes a királyba, akit katonának öltözve követ harcokon és hódításokon keresztül. Xerxész egyik győzelmet a másik után aratja, amiért leginkább hadvezérének, Ariodatésznek, Romilda és Atalanta apjának tartozik hálával. Jutalmul megígéri neki, hogy Romildát a királyi család egyik legelőkelőbb tagjához adhatja feleségül, majd a seregeit Athén felé indítja. A lojális Ariodatész hálás az uralkodói jóindulatért és harcba indul. Amasztrisz, aki kihallgatta Xerxész tikos vágyait, ráébred, hogy a király immár nem őt akarja feleségül venni.  
Arszamenész levelet küld Elviróval Romildának, amelyben titkos találkozóra hívja kedvesét. Elviro ódzkodik a feladattól, hiszen a száműzetést megszegve életével játszik. Mindeközben Atalanta arról győzködi nővérét, hogy fogadja el a király ajánlatát és hagyja el Arszamenészt. Romilda átlát a naiv elképzelésen és kioktatja húgát: hagyjon fel hiábavaló mesterkedésével, nem férkőzhet közé és Arszamenész közé. Atalanta nem adja olyan könnyen. Ha nem megy egyszerűen, majd csalással éri el célját - mindenesetre összepakol és elindul, hogy felkeresse szíve választottját. Nem jut messzire. 
Elviro virágárusnak öltözve kísérli meg a küldetés végrehajtását, de Amasztrisz azonnal leleplezi az álruhába öltözött szolgát. Elviro elfecsegi megbízatásának hátterét, a hercegnő tehát pontosan átlátja most már Xerxész házassági terveit. Értelemszerűen kiborul. Elviro végül Atalantának adja át a levelet, aki megígéri, hogy továbbítja azt a nővérének. Amit persze esze ágában sincs megtenni, sőt, kihasználva a helyzetet, az épp akkor érkező Xerxésznek azt hazudja, a levelet Arszamenész neki írta, mivel régóta szerelmesek egymásba. A király némi kétellyel fogadja ezt az újabb verziót, de végül is megkönnyebbül, hogy Romildát ekként talán könnyebb lesz megszereznie. Megígéri hát Atalantának, hogy hozzáadja Arszamenészhez. A lány a biztonság kedvéért még figyelmezteti Xerxészt: ha Arszamenész tagadna, ne higgyen neki. 
Xerxész diadalmasan mutatja a bizonyítékot Romildának, aki mindennek ellenére sem tagadja meg szerelmesét. Az uralkodó képtelen felfogni és értelmezni ezt az erős érzelmi kötődést, és kísérletet tesz arra, hogy megutálja vágyainak tárgyát, bár maga sem tudja, miként volna lehetséges ezt elérni. Romilda a közönséghez fordul, és arról kérdezi a nézőket, létezik-e szerelem féltékenység nélkül? A reményét vesztett Arszamenész eközben meghalni vágyik.
 
2. rész  

Xerxész seregei a Dardanelláknál épített legendás hajóhíd mellett gyülekeznek, hogy megkezdjék az átkelést és Görögország megszállását. Az uralkodó néhány keresetlen szóval útnak indítja csapatait, majd halaszthatatlan szerelmi ügyeivel kezd foglalkozni. Arszamenésznek békejobbot nyújt, s engedélyezi házasságát a kedvesével. Hamar kiderül azonban, hogy félreértésről van szó: öccse hallani sem akar az Atalantával kötendő házasságról, csakis Romildát szereti. Atalantát nem rázzák meg a fejlemények, feltett szándéka hogy férjet találjon magának, bármi áron. Ha nem Arszamenészt, majd mást. 
Elviro jelentős mennyiségű alkohol elfogyasztásával kívánja enyhíteni a gazdája elvesztése felett érzett bánatát. Mivel azt gondolja, hogy a túlparton talál rá Arszamenészre, nem marad más választása, a hajóhídra lép, bármennyire is imbolyog az a viharban. A híd azonban egyszerre összedől - Elviro legalábbis így látja. Akárhogy is, a tengeri betegség jelei elhatalmasodnak rajta. 
Amasztrisz és Xerxész egymástól függetlenül elérhetetlen kedveseikről panaszkodnak. Mielőtt beszélgetésük komolyabbra fordulhatna, Romilda érkezik. A lány megesküszik Arszamenésznek, hogy bármi történjen is, nem változtat elhatározásán, hű marad hozzá. Bár szerelmesekhez illő féltékeny veszekedésük most sem hagy alább, végre kiderül, hogy Atalanta mesterkedésének voltak áldozatai.  
Váratlanul felbukkan Xerxész, Arszamenész és Elviro ismét jobbnak látják elrejtőzni. Romilda zavarodottan fogadja a királyt, s hogy időt nyerjen, Xerxész ostromát azzal próbálja meg hárítani, hogy tisztességes lányként apja akaratára hivatkozik. Az ő beleegyezése nélkül semmilyen házasságról nem lehet szó. Xerxész boldogan rohan el, hiszen biztosan magáénak tudhatja vazallusa, Ariodatész beleegyező válaszát. Arszamenész természetesen nem veszi észre a lány teljes kétségbeesettségét, félreérti Romilda szavait, és szemrehányóan vonja kérdőre hűtlenségéért.  
A nyugdíjazott generálist meglepi a király váratlan érkezése. Xerxész ellentmondást nem tűrően közli vele, hogy Romildát még aznap feleségül kell adnia a királyi család egyik tagjához, aki rangban nem alacsonyabb nála, az uralkodónál. Körmönfont fogalmazásának oka, hogy királyként nem vehetné el egy alattvalójának lányát. Ariodatész természetesen mindent félreért, és Arszamenészt, a király öccsét sejti a leendő vőben. Ennek pedig felettébb örül, mivel Xerxész szertelen zsarnoki akaratának maga is többször esett már áldozatául. 
Xerxész immár valóban nyeregben érzi magát. Ismét megkéri a lány kezét, aki utolsó próbálkozásként ekkor felfedi a titkát a királynak: Arszamenészszel való kapcsolatuk tovább jutott az ártatlan puszilkodás szintjén, így nem méltó többé arra, hogy a király hitvese legyen. Éktelen haragjában Xerxész megparancsolja Arszamenész kivégzését. 
Igaz szerelmesekként Romilda és Arszamenész a holtukig veszekednének arról, hogy melyikük hűségesebb, melyikük hagyta ott a másikat. Közeleg Arszamenész végórája, de a végeérhetetlen vita csak nem akar alább hagyni, amikor papok kíséretében egyszerre megjelenik az örömapa, hogy lányát a vőlegényhez adja. Senki sem ellenkezik. 
A valóban váratlanul érkező Xerxész döbbenten szembesül a ténnyel, hogy Romilda immár Arszamenész felesége. Egy szemrehányó levél aztán a végletekig korbácsolja haragját, végül azonban az aláírás láttán saját maga ellen hívja a fúriákat: a levelet jegyese, Amasztrisz írta. 
Mindannyian megjelennek, hogy megbékítsék a dühödten vagdalkozó Xerxészt, aki önmagából kifordultan követeli, hogy Arszamenész a jelenlétében szúrja le Romildát. A még mindig álruhás Amasztrisz vállalja, hogy elvégzi a büntetést. Kérdésére, hogy annak szívét járja-e át a kard, aki az igaz szerelmet hűtlenséggel jutalmazza, a király igennel felel. Ekkor felfedve kilétét, Amasztrisz a pengét Xerxész mellének fordítja. A király természetesen azonnal megbánja önkényes viselkedését, mindenkinek megkegyelmez és az igaz szerelmet dicsőíti. Ha mindezek után tudja még valaki, hogy mi is az. Kovalik Balázs 

Az előadásra a bérletét és az úti költséget 1800,- Ft/fő hozza magával.

 

Aki mind a négy előadásra igényelt bérletet az már korábban a bérletét megkapta kérem, szíveskedjen magával hozni!

 

Akadályoztatás esetén, valamilyen oknál fogva az előadásra nem tud jönni, úgy köteles maga helyett más személyt szerezni, vagy az útiköltséget kifizetni.

 

A bérlettulajdonosoknak jó szórakozást kívánok!

 

Jászfényszaru, 2013. február 19.

 

Baráti üdvözlettel:

 

 

Tóth Tibor

szervező