febe fejlec lekerekitett

Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2013. április 21-én (vasárnap) délelőtt 9 óra 30 perckor a helyi autóbuszmegállókban, illetve a Városháza előtti gyülekezéssel, indulunk különjárati autóbusszal Budapestre Magyar Állami Operaház (1061. Budapest, Andrássy út 22.) Suli - bérlet – 4. előadás Goldmark K. / Hidas F. / Seregi L.: A makrancos Kata balett két felvonásban megnézni.

 

Az előadás 11 órakor kezdődik, vége 13 óra 10 perc, várhatóan 14 óra 20 percre érkezünk haza.

           

Szereplők:Baptista: Turi Sándor, Kata: Jessica Carulla Leon, Bianca: Boros Ildikó, Petruchio: Cserta József, Grumio: Komarov Alekszandr, Lucentio: Bakó Máté, Gremio: Merlo P. Andrea, Hortensio: Szirb György, Udvari szabó: Nagyszentpéteri Miklós, Özvegyasszony: Soós Erika, Két apród: Dienes Ilona Antal Tünde, Szolgálók: Tabbouch Ali Viktor, Koháry István, Liebich Roland, Katona Bálint, Cselédlányok: Bedő Dorisz, Juratsek Julianna, Gikovszki Sznezsana, Riedl Ágnes, Tóth Barbara, Horváth Adrienne.

Díszlettervező: Csikós Attila Jelmeztervező: Vágó Nelly Koreográfus: Seregi László Karmester: Kollár Imre

Előjáték 

A londoni Hableány kocsmában egy magányos alak ül és ír. Csak a tolla percegését hallani, s ahogy sort sor alá vet a papírra, megelevenednek lelkének elképzelt alakjai. Lassan megtelik a kocsma, egyre többen és többen lesznek, már-már szétfeszítik a falakat, amelyek szinte felrobbannak, és Pádua piacterén találjuk magunkat, ahol javában tart a farsangi mulatság. 

 I. felvonás 1. kép 

A maszkos, karneváli népség közt feltűnik Bianca (a gazdag Baptista lánya, Kata húga) udvarlók seregétől körülvéve. Ekkor megjelenik Lucentio, fiatal diák, aki Páduába jött tanulni. Megakad szeme a gyönyörű Biancán, és többé le sem tudja venni róla, mert szerelemre gyullad iránta. Kérők érkeznek a térre, Baptista háza elé Biancáért. Baptista azonban a régi szokás szerint addig nem adja a kisebbik lányát, amíg a nagyobbik - Kata - el nem kel. A kérők méltatlankodására kivágódik az ajtó, és színrelép Kata, akitől egész Pádua retteg. Szétüt a piacon összegyűlt népség meg a kérők közt, és húgát visszavonszolja a házba. A főtérre érkezik Petruchio, a gazdagnak aligha mondható veronai nemesember, szolgájával, Grumióval. A páduaiaknak kapóra jött a bátor, nagyevő-nagyivó Petruchio, akit rábírnak arra, hogy vegye feleségül a nem kis hozománnyal járó makrancos szűzet, ilymódon téve szabaddá az utat Bianca férjhezmenetele előtt. Petruchio a felkínált hozomány reményében gondolkodás nélkül rááll ,és kezet ad. Ismét Kata lép a színre Biancát kergetve, de Petruchióba ütközik, akit most lát először. Petruchio a fogadalmához híven kerékbe töri a gőgös lányt, mindenki legnagyobb örömére, majd beviszi a porhanyóssá puhított Katát Baptista házába.  

 2. kép 

Baptista háza. A magát zenetanárnak kiadó Lucentio hárfázni tanítja Biancát, nem titkolva szerelmi vágyát. Kata viharzik át a színen a varrónők társaságában, és tiltakozik, hogy a közelgő esküvőre készített menyasszonyi ruhát felpróbálja. A két fiatal közt folytatódik a szerelmes enyelgés. Kata ismételten átront köztük, és nem hajlandó felpróbálni az esküvői ruháját. Baptista érkezik, hogy lányát a templomba vezesse, de Kata bezárkózott a szobájába. Az apja könyörög, hogy jöjjön elő, hiszen már zúgnak az esküvői harangok. Kitárul az ajtó, Kata megjelenik gyönyörű menyasszonyi ruhájában. A boldog apa a ház népe és az ünneplő tömeg ovációjának kíséretében felvezeti lányát a templom lépcsőjére. A pap, a ministráns, az egész város izgatottan várja a házasságkötést. A vőlegény azonban nem érkezik meg. Várják, várják, órák telnek-múlnak, végül lódobogás hallatszik; megjön Petruchio, kapatosan és az alkalomhoz egyáltalán nem illő, csúfondáros öltözetben. Az esküvői szertartás kishíján botrányba fullad, mert Petruchio itt is renitenskedik, céljainak megfelelően: a Kata szájára forrasztott csókkal mondat igent kedvesével. A megkönnyebbült család, az apa, a kérők örömrivalgása kíséri a kierőszakolt házasságot. A főtéren már ünnepi lakomához terítenek, de Petruchio megragadja Katáját, és elviszi Páduából a saját házába. 

 II. felvonás 1. kép 

Zuhogó esőben, szélben, zimankóban viszi haza Petruchio az agyonázott-fázott Katát.  

 2. kép 

Petruchio háza. A lusta cselédség felpattan a gazda érkeztére. Megpróbálnak rendet csinálni a házban. Petruchio szétver köztük, és ennivalót kér az éhes Kata számára.  

A megterített asztal ínycsiklandó falatokat kínál, ám a farkaséhes Kata nem eheti meg az ételt. Petruchio mondvacsinált ürügyekkel dúlja fel a házát és cselédsége tespedt nyugalmát. Üti-veri a szolgákat, mondván, hogy elrontották a vacsorát, majd mindenkit elzavar. Az ázott-fázott, éhes Kata a kandalló kihúnyó tüzénél, a földön alszik el. Másnap reggel a szolgák Katával együtt kitakarítják a félig romhalmazzá vált házat.  

Kata az éjszaka megpróbáltatásai után enyhültebb lelki állapotba került, megbarátkozik a ház népével, átöltözteti az elhanyagolt külsejű, nem túl tiszta cselédséget. A hálószobából megérkező Petruchio tisztaságot és rendet talál, megdicséri Katát, de szóvá teszi hozzá nem méltó öltözetét. Hivatja udvari főszabóját, aki csodálatos ruhakölteményekkel érkezik, hogy felöltöztesse Katát. Ám csel ez is, mert a bemutatott ruhákat sorra, egymás után mind széttépi. Kata újabb leckét kap, és miután férje kidobta a főszabászt, elkeseredetten marad magára. Petruchio fürödni készül, és felszólítja Katát, hogy mossa meg. Kata megfüröszti férjét, aki most már nem titkolja szerelmét; azt a fordulatot, hogy beleszeretett újdonsült feleségébe. Kata is melegséget érez a szíve táján. A kegyelem órái következnek, Kata enni-inni kap, majd Petruchio lefekteti az ágyába és egy gyengéd, családi csókkal búcsúzik tőle, megígérve, hogy visszaviszi feleségét Páduába, és megülik a menyegzőt. 

 3. kép 

Baptista háza Páduában. Az összesereglett tömeg ünneplése közepette három friss házaspár érkezik: Petruchio Katával, Lucentio Biancával és Hortensio az özveggyel. Hármas menyegzői ünnepet ülnek. Egyszercsak eltűnik a három asszony. A férjek fogadást kötnek: kinek a legkezesebb a felesége. Erre behívják asszonyaikat. Először Lucentio hívja Biancát, aki meg sem hallja férje szavát. Másodiknak Hortensio próbálkozik, de az ő hitvese is fittyet hány rá. Végül Petruchio ad parancsot, hogy Kata lépjen elő. És csodák csodájára: az engedelmes, kezes, szerelmes Kata megjelenik férje hívására.  

Szerelmi kettősük a bizonyítéka annak, hogy ők ketten igazán egymásra találtak. A vendégsereg ünneplése és kavargó báli tánca egy tornádó-szerű forgatagba csap át, amely a nézőt és a színpadot visszaragadja a Hableány kocsmába. 

Utójáték 

A magányos poéta körül szétszórt, teleírt papírlapok hevernek a földön. Elégedetten nyújtózik egyet: a mű elkészült. 

 Kenessei András 

Az előadásra a bérletét és az úti költséget 1800,- Ft/fő hozza magával.

Aki mind a négy előadásra igényelt bérletet az már korábban a bérletét megkapta kérem, szíveskedjen magával hozni!

              

Akadályoztatás esetén, valamilyen oknál fogva az előadásra nem tud jönni, úgy köteles maga helyett más személyt szerezni, vagy az útiköltséget kifizetni.

A 2013/14-es bérleti évre igény esetén az Erkel Színházba szervezünk bérleti előadást: Tata bérlet nyugdíjas három előadás 2012.12.08. 11 óra (vasárnap) G. Bizet: Carmen, 2014.01.25.11 óra (szombat) G. Donizetti: Szerelmi bájital, 2014. 02.16. 11 óra (vasárnap) Kacsóh P.: János vitéz vagy Döbrönte bérlet ifjúsági három előadás 2014.02.01. 11 óra (szombat) Kacsóh P.: János vitéz, 2014.05.03. 11 óra (szombat) W.A. Mozart: A varázsfuvola, 2014.06.07. 11 óra (szombat) Kocsák-Harangozó: Hófehérke – balett vagy Csókakő bérlet ifjúsági bérlet két előadás 2014.02.23. 1 óra (vasárnap) Kacsóh P.: János vitéz, 2014.06.08. 1 óra (vasárnap) Kocsák-Harangozó: Hófehérke – balett.

A három előadásra bérlet I. helyár: 6500 Ft/fő II. helyár: 5200 Ft/fő III helyár: 2700 Ft/fő, a két előadásra I. helyár: 4300 Ft/fő, II helyár: 3500 Ft/fő, III. helyár:1800 Ft/fő van IV és V helyár is. A bérletek árát a FÉBE megelőlegezi, 2013. december 31-ig kell kifizetni, az utazási költséget várhatóan 1800,- Ft/fő/alkalom az előadásra menet kell fizetni.

Az új évadra 2013. május 10-ig lehet jelentkezni!

                                                                                                

A bérlettulajdonosoknak jó szórakozást kívánok!                                                            

Jászfényszaru, 2013. április 12.

Baráti üdvözlettel:

                                                                                  Tóth Tibor

                                                                                    szervező