febe fejlec lekerekitett

   A hagyományoknak megfelelően február harmadik hétvégéjének szombatján 20-án tartottuk a XXIII. FÉBE jótékonysági műso­ros estet és bált.

   A FÉBE elnöke köszöntötte az est fővédnökét Pál Bertalant a BASF Hungaria Kft. régióvezetőjét, a díszvendéget Unger Balázs cimbalomművészt, a Jászfényszarui IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárát, aműsorvezető Zsámboki Zsoltot.  {jcomments off}

    A vendégkoszorú között köszönthettük Pócs Jánost a Jászság országgyűlési képviselőjét, Talált József regnáló jászkapitányt Jászalsószentgyörgyről, Győriné dr. Czeglédi Mártát a város polgármesterét, a FÉBE örökös tagját, Dr. Voller Erika jegyző asszonyt, Dr. Körei-Nagy József Jászberény város rendőrkapitányát, Hortiné dr. Bathó Editet a Jász Múzeum igazgatóját, a FÉBE tiszteletbeli tagját, Somogyi Gézát a Samsung Elektronics Magyar Zrt. képviselőjét és Banka Csaba újságírót.
   A bál fővédnöke Pál Bertalan a város szülötte szólt a báli közönséghez. Megköszönte a megtiszteltetést, a felkérést, hogy itt lehet a feleségével és három gyerekből két leányával, fia német országban dolgozik sajnos nem tudott haza utazni erre a jeles eseményre. Érkezéskor ismerősökkel beszélgetve, felidézte az elmúlt évtizedeket elmondta talán 40 évvel ezelőtt diákként állhatott itt ebben az épületben. A nagy szótárt fellapozva a bálra azt írja, hogy ez egy nagyon jeles táncos, ünnepi esemény. A közösség életében a legszebb pillanatok egyike, amely felemelő érzés, hiszen a lokálpatrióták, a közösségben élők nagyon szépen felöltözve, egymással tudnak találkozni, beszélgetni, szórakozni. Találkozási alkalmat jelent olyanoknak, akik elkerültek a településről. Elkerült innen Szolnok megye másik részére, Mezőtúron élnek. A szálak, amelyet Illés Gyula egyik művében, úgy fogalmaz meg, hogy szakadnak a szállak, hiszen az idősebbek, nagyszülők, szülők eltávozásával ezek a szálak valamelyest megszakadnak. Elkerülve a településről a mozi utcából, - a mozi már régen nem üzemel - a korosztálya nagyon jól tudja, hogy neki ez a település mit jelent. Sokszor egyetemen, főiskolán tart előadást, büszkén vallja magát fényszarusinak, ahogy erre mondani szokták. Majd így folytatta … „mit jelent az, hogy jász is valaki, hogy ez a vér csörgedezik ereibe, mit jelent ez fejben, kiállásban, temperamentumban, kitartásban, mindenki, aki itt van, a teremben nagyon jól tudja, hogy miről beszélek. Ha visszagondolok arra, hogy kik vezettek erre az útra, azt gondolom, hogy a teljesség igénye nélkül csak egy pár embert megemlítve Kiss Szidi néni, aki annak idején az első osztályban bevezetett bennünket, a rejtelmek világába, vagy az a helytörténész Kiss József, akivel Jászfényszaru régiségeit gyűjtöttük. Ma mutattam meg a családomnak, hogy a tanácsháza, alsó szintjén, hol voltak azok a szobák, ahol a gyűjtött tárgyak ki voltak állítva. Mind ezen emlékek úgy gondolom, úgy kötnek össze bennünket, hogy egy településről származunk és a gyökereink itt vannak. Miért kell ápolni ezeket a gyökereket, hogy a levelek, sarjlak, termést hozzanak, hiszen mezőgazdász vagyok a legérettebb formában találjanak gyökereket, talajt, hogy szépek gyönyörűek legyenek és vigyék tovább a hagyományt.

Szeretném megköszönni azoknak, akik XXIII. alkalommal, megszervezik ezt a bált. Tudom ez, mint szervező is nem kis feladat, sok munkát igényel, hogy ezt az estét széppé és jóvá tudják tenni. A rendezvényt megnyitottnak nyilvánítom.” fejezte be beszédét a fővédnök.
   A bál díszvendége Unger Balázs köszöntötte a jelenlévőket. Közel tizenöt éve 2002-től tanít a Jászfényszarui IV. Béla Katolikus Általános és Művészeti Iskolában és jogelődjénél. Jászsági kötődése neki is van, nagymamája Jászberényi asszony volt, Kis-Németh Évának hívták, sajnos már öt éve meghalt. Őt nagyon tisztelte. Sok mindenen keresztülment, a II. világháborút végig élte. A családot összefogta, példát mutatott a családnak. „Ő mondta soha ne ad fel, bízzál magadba ez nekem nagyon nagy lelkierőt adott eddigi életemhez. Sokat tanultam tőle, sokat gondolok rá, és igyekszem magamból a legtöbbet kihozni. Az összefogás a jászok vérében van, ezt tapasztalom Jászfényszarun. Húsz éve élek Turán ott ez az összetartás kevésbé jellemző, ezért is szeretek itt dolgozni.” Jó szórakozást kívánt a bál műsorához, melyhez saját maga is hozzá kíván járulni.

   Zsámboki Zsolt, aki huszonegyedik alkalommal - kellemes orgánumával – jelentette be a műsor első számát Unger Balázs cimbalomművészt, aki Birinyi emlékére Fényszarui friss csárdást és Balkáni dallamokat játszott.
   A virtuóz cimbalom játék után a Budapesti Operettszínház két fiatal művésze Vörös Edit és Kádár Szabolcs János operett blokkja következett. Közismert operettekből csendült fel melódia, mint a Mágnás Miska, a Csárdás királynő, a Marica grófnő, a Csókos asszony és Viktória. Két-két szóló ének számot és három duettet hallhatunk tőlük.
   Csáki Tibor előadóművész örökzöld slágerekkel szórakoztatta a nagyérdemű közönséget.Egyik saját szerzeményét az édesanyák tiszteletére Dal a mamának címmel énekelte.

   Vörös Edit és Kádár Szabolcs János kilenc nagyszerű musical számot tartalmazó műsorukkal óriási sikert arattak. Volt itt minden: Fényévtávolság, Don quijote, Meglepő és mulatságos, Nevem Berger, Férfi kell, Belehalok, Fame…
   Zsámboki Zsolt műsorvezető bejelentette Szabó Krisztina énekművész CD albumának kiadását, majd bejelentette Csáki Tibor műsorblokkját, melynek keretében közismert slágereket énekelt és tangóharmonikával kísérte magát, ezzel fejeződött be a 100 perces műsor.

   Zsámboki Zsolt a hagyományoknak megfelelően bejelentette a vacsorát. Az előétel; hortobágyi palacsinta, a második fogás; erdei gombás szűzérmék, kijevi csirkemell, fűszeres burgonyával, rizi-bizivel, házi vegyes salátával volt, desszertként; gyümölcsös pohárkrémet a Vágó Bt. szolgált fel.

   A rendezvényen jelenlévő 158 fő az ízletes és bőséges vacsora elfogyasztása után, a báli nyitó táncot, nagy sikerrel az Iglice Gyermeknéptánc Együttes tagjai mutatták be, melyet Péter Szilárd és Havrán Bettina táncpedagógusok tanították be.

   Hajnal három óráig az egri Gonda Band zenekar húzta talpalávalót.

   A tombola sorsolás előtt a Bál szépe bizottság dön­tését Zsámboki Zsolt ismertette. A FÉBE bál szépe címet tanúsító oklevelet Pál Katalin (Mezőtúr), az udvarhölgy címeket pedig Rózsáné Gál Zsanett (Heves)és Voller Klaudia (Jászberény)kapta. A bál szépének fejére a FÉBE által készítetett, ékkővel sűrűn kirakott díszeses aranyozott vándor-koronát korábbi (2012) bál szépe Misinkó Csilla helyezte fel.

   Az est bevételét a tombolából (1378 jegy eladásából) befolyt 275.600,- Ft és 200.000,- Ft adomány jelentette. A tisztabevétel 381.600,- Ft lett, ebből 180.000,- Ft a Jászfényszaruért Alapítvány számlájára került céljainak megvalósulását szolgálja. A fennmaradó 201.600,- Ft a FÉBE 2016 évi programjaihoz kerül felhasználásra.

   Köszönet a rendezvény anyagi támogatóinak: Bali Kft. Bali László és Neje Jfsz., Deákvár Kft. Németh András Jb., Pál Bertalan és családja Mezőtúr, Saturnus Kft. Farkas Sándor Bp., Molnár Andrea Jfsz., Dr. Nagy Zsuzsanna Gárdony, Ziebauer János és Bali Ildikó Bp., a műsorban tiszteletdíj nélkül fellépőknek, valamint tombola és belépőjegyet megvásárlóknak.

   Tombola felajánlást tettek: Jogi személyek; BASF Hungaria Kft. Bp., Bathó Szabolcs vállalkozó, Cserháti Vencel vállalkozó, a FÉBE, a Jászfényszaruért Alapítvány, Jászfényszarui IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Jászfényszaru Ipari Centrum Kft., Jászfényszaru Város Önkormányzata, a Kerekes Húsbolt, Mi újság Fényszarun? Szerkesztősége, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, a Samsung Elektronics Magyart Zrt., a Silver Divat Kissné Gacsal Éva, Start munkaprogram, a Rózsa & Társa Kft. Heves. Magán személyek; Agócs Ferenc és családja, Banka Csaba és családja Jb., Cserháti Vencelné, Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárőrnagy, Fayné Tornóczy Judit Terény, Gergely Bertalan Eger, Gódor József és Neje, Gorcsakovszki Györgyné, Győriné Dr. Czeglédi Márta, Győri Ernő, Győri Ernő Gábor, Győri Márta, Győriné Szabó Gabriella, Hortiné dr. Bathó Edit Jb., Horváth Zsolt és családja, Dr. Istók László Hatvan, Dr. Körei-Nagy József és Neje Jb., Langó Nándor és családja Erdőkertes, Dr. Nagy Zsuzsanna és Férje Gárdony, Pál Bertalan és családja Mezőtúr, Petőné Kapalyag Éva, Pócs János Jászság országgyűlési képviselője, Réz Ferencné és családja, Dr. Sándor Mátyás, Szabó Krisztina Hatvan, Tajti Miklós Jászapáti, Dr. Tóth Lajos, Tóth Tibor, Dr. Vígh Annamária, Dr. Voller Erika, és néhányan megjelölés nélkül. Összesen 101 tombola tárgy és 3 fődíj került kisorsolásra. Köszönjük!

   A rendezvényen a Glonczi Rudolf és a Kohári Stúdió készített képeket, amely fotók a Jászfényszaru város és a FÉBE honlapján nézhető meg.

   Az estről több mint 3 óra időtartamban felvétel készült, amelyet Tanczikó-Ruis Beatrix és a TRIÓ-TV Kubala Zsolt rögzített.

Tóth Tibor