febe fejlec lekerekitett

Kedves Egyesületi Tagunk, Barátunk!

   A FÉBE Elnöksége nevében szeretnénk tájékoztatni a következő három hónap programjairól. Ha lehetőségeid időd engedi, részvételeddel tiszteld meg rendezvényeinket. Kérünk, ha módodban áll időként látogassál el a www.febe.hu honlapunkra, amelyen naprakészen olvashatod a Jászság, városunk és egyesületünk rendezvényeit, eseményeit.
2016. december 1-től élesítjük a FÉBE facebook oldalát, melyen is új ismeretekhez juthatsz.

1./ Novembertől márciusig a Városi Értéktár (Szentcsalád tér 12.) közösségi termében kéthetenként nosztalgiavetítésre kerül sor. Az időpontok, a vetítésre kerülő események a helyi lapban, honlapon megismerhetők.
December 5-én 16 órakor
Az Állami Általános Iskola Jászfényszaru 1995 évi ballagási ünnepségét vetítjük le.
December 19-én 16 órakor
A FÉBE I. Jótékonysági műsoros est és bál (1994.03.14.) műsorának megnézése.
2017. január 9-én 16 órakor
Az I. Iskolai jótékonysági bál (1996. január) műsorának vetítése.
Nézzük meg, éljük át újból, ismerjünk magunkra, nosztalgiázzunk együtt egy tea mellett, a település történelmének egy pillanatáról. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.
2./ 2016. december 3-án 14 órakor az Igazgatók táblájának avatására (Nagyiskola - Szabadság út 32.), 15 órakor a (Régi Kaszinó étterem Dózsa Gy. út 1.) Penczner Pál születésének centenáriuma alkalmából rendezendő ünnepségre a rendező szervek szeretettel várják az érdeklődőket.
3./
A Fényszaruiak Baráti Egyesülete - az önkormányzat anyagi támogatásával - Penczner Pál festőművész, Jászfényszaru díszpolgára születésének 100 éves évfordulója alkalmából Jubileumi Emlékérmet ad ki. Az érem tervezése, a gipszminta elkészítése egyesületi tagunk, Szabó Imrefia Béla szobrászművész, városunk díszpolgára felajánlása. Az érem Szegeden, Szabó Géza ötvösmester éremverdéjében készül.
Az érem előlapján középen a mester munka közben látható. Jobb kezében az ecset előtte a festővászon. Az érem bal félköríven PENCZNER PÁL JÁSZFÉNYSZARU 1916 a születési név, hely és évszám található. A jobb félköríven PAUL PENCZNER MEMPHIS USA 2010, nevének angol változta, ahol élt és elhunyt 2010-ben olvasható.
Az emlékérem hátlapján az éremoldal felső harmadában íves szalagon felirat: JÁSZFÉNYSZARU VÁROS a szóközben, viaszpecsétként, a település címere látható. Középső harmadban a megújult Városháza épületegyüttese. Az alsó harmadban négy vízszintes sorba rendezett felirat, a történelmi korokat idéző betűtípusokkal: ANNO DOMINI MCCXXXIX IN HUNGARIAM, 1433 • FENNUSZARU, OPPIDUM • 1831, 1993 ~VÁROS. Mindkét oldal pereme gyöngysorral szegélyezett.
A 42,5 mm átmérőjű érem nemes ajándék és maradandó érték. Megrendelhető november 30-ig a helyi 3A-Takarékszövetkezet helyi kirendeltségén Hangosiné Réz Máriánál, a Városi Értéktárban Tóth Tibornál vagy a +36/30-337-3336 mobil számon is. Az érem következő változatokban: bronz 3000,- Ft, ezüstözött fényes vagy platinázott bronz 4000,- Ft, aranyozott bronz 5000,- Ft, ezüst (Ag925/33,6gr) 20000,- Ft. Az érem árában a tartódoboz is szerepel.
Az érem ünnepélyes bemutatására, a megrendelt érmek átvételére december 3-án délután 15 órakor a Régi Kaszinó étteremben rendezendő Penczner Pál születése centenáriumának ünnepsége keretében kerül sor.
4./
Gyere velünk a múzeumba! A Jász Múzeum sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A nyertes pályázat Gyere velünk a múzeumba! – A jász hagyományok nyomában címet viseli. A cél, hogy sok gyermek és felnőtt jusson el a múzeumba és új ismeretekkel gazdagodva térjen haza. A pályázatba több jásztelepülés is bekapcsolódik, így együttműködő partner a Fényszaruiak Baráti Egyesülete is. A programok gyermekeknek, felnőtteknek 2016. október 15-től 2017. december 31-ig kerülnek lebonyolításra.
December 7-én (szerdán) 16 óra 30 perc és 18 óra között a „tárogató, mint hungarikum” címmel Molnár László népzenész és barátainak koncertjére kerül sor a múzeumban, melyre Jászfényszaruról 16 órakor különjáratú autóbusz indul. A decemberi majd a jövő évi programokra Tóth Tibornál a Városi Értéktárban vagy a +36/30/337-3336 mobilszámon jelentkezhetnek.
A programok ingyenesek. Várjuk az érdeklődő jelentkezőket.
5./ Az egyesület együtt működve Vágó Tibor üzemeltetővel a Régi Kaszinó étterem és kávézó nagytermében az elmúlt évekhez hasonlóan december 28-án (szerdán) 17 órakor óévbúcsúztatót tart.
A zenés est keretében a jó hangulatról Kóródi Anikó operaénekes, Pető Martin és Szalkári Réka művész”palánták” gondoskodnak, melynek költségét a FÉBE fedezi.
A 90 perces műsort követően a vacsora több fogásos hideg, meleg ételből áll, tetszés szerinti választással, korlátlan fogyasztással.
Az est vacsora költsége egy pohár pezsgővel együtt 2500,- Ft/fő, az italfogyasztást mindenki rendelése szerint fizeti.
A kaszinói zenés estre, mint egy 100 főnek tudunk asztallal együtt helyet biztosítani. Jelentkezni a vacsora árának elővételben történő befizetésével, asztalfoglalással december 1-től december 22-ig az étteremben a presszórészen folyamatosan lehet. A vidéki vendégeink helyfoglalásában Tóth Tibor (+36/30/337-3336 mobil számon) szívesen közreműködik.
6./
Ézsiás László tiszteletére… FÉBE CD 2. Ézsiás László látássérült költő és előadóművész 1947. február 7-én született Jászfényszaru községben. Korán árvaságra jutott: előbb az édesanyja, majd az édesapja is meghalt. Lacit az anyai nagyszülők nevelték. Az általános iskolát falujában, a szakmunkásképzőt 1964 évben Budapesten végezte, ahol a vasesztergályos szakmát tanult. Hat évig dolgozott a fémiparban, 1970-ben haza jött szülőfalujába a hely Béke Mg. Tsz.-be esztergályosnak. Sajnos néhány hónap múlva látása romlani kezdett, mely ’71. tavaszára teljesen elhagyta. 1972-ben került a budapesti Vakok Intézetébe. Megtanulta a Braille-írást, majd a telefonalközpont-kezelést. A Kölcsey Gimnázium levelező tagozatán érettségizett. Telefonkezelőként ment nyugdíjba. Versírással a hetvenes évek elejétől, majd intenzíven a kilencvenes évektől foglalkozik. Az elmúlt évben két válogatott verses antológiai kötetben is jelentek meg versei. Több mint húszéves igen eredményes versmondó tevékenysége alapján előadóművészi szintet ért el. Több nemzetközi és országos versmondó verseny első vagy dobogós helyezettje, számos versmondóknak adományozott kitüntetéssel rendelkezik. Az elmúlt évben Budapesten verseiből nagyszabású önállóesttel tisztelték meg hívatásos előadóművészek, köztük Kossuth-díjasok is.
A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 70. születésnapja alkalmából 2017. február elején Ézsiás László előadásában az általa írt és magyar költők verseiből 75 perces CD-t tervez kiadni.
Ünnepélyes CD bemutatóra 2017. február 10-én 17 órakor a Városháza dísztermében kerül sor, melynek vendége Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író.
A CD címe Ars Poeticája „Vers a szívemben, szívem a versben” lesz, mely így folytatódik: Így élünk együtt, virágos kertben, Lasan félévszázada sötétben, Azért mégis csodás fényességben, Mert szívemben kis gyertya minden vers. Szeresd a verset, s te is fényre lelsz!  
A FÉBE a lemezkiadás költségének biztosításához szponzorokat, adományokat vár jogi és magánszemélyektől egyaránt. A verses CD megvásárlására 2017. január 15-ig előfizetőket is gyűjtünk. A CD-t az előfizetők 1200 Ft-os áron a városi könyvtárban, a helyi 3A-Takarékszövetkezet helyi kirendeltségén Hangosiné Réz Máriánál, a Városi Értéktárban Tóth Tibornál vagy a +36/30-337-3336 mobil számon rendelhetik meg.
Az adományok, a támogatások a FÉBE 69500149-10382075 számlájára a cél megjelölésével átutalhatók vagy a 3A Takarékszövetkezet helyi kirendeltségén kézpénzzel befizethetők. A szponzorok nevét a lemez borítóján feltüntetjük.
Ézsiás László lokálpatrióta (verseinek egy része Jászfényszaruhoz, jászokhoz kötődik) költeményeivel, nemzetközi és hazai szavalóversenyeken elért sikereivel örökre beírta nevét városunk történetébe.
Legújabb sikere október 8-án Esztergomban „…virág volt a vers…” országos szavaló versenyen volt. A Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész vezette ítészek II. díjban részesítették. Gratulálunk!
7./ A FÉBE XXIV. Jótékonysági műsoros estet és bált 2017. február 18-án 18 órakor tartjuk a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében. Az est fővédnöke: Szabó László, a Jászberényi Katolikus Liska József Középiskola igazgatója, a műsorban a Madách Színház művészei lépnek fel, a nyitó táncot a Jászberényi Lehel-Melody TSE tagjai biztosítják. A jó vacsoráról a Vágó Bt. gondoskodik. A báli zenét BULI VAN BAND Budapest szolgáltatja. A meglévő magas színvonalat változatlan belépővel biztosítjuk. Kérünk környezetedben is szervezd a báli közönséget!  
8./ Felhívás a Vasút-tanyai iskola öregdiákjainak találkozójára.
A Fényszaruiak Baráti Egyesülete felvállalta a találkozó koordinálását. A Vasút-tanyai iskolában a tanítás 1927 ősszén kezdődött el, melynek jövőre lesz 90. évfordulója.
Csajkás Lajos, Langó Tiborné Horváth Jutka, Pál László, Zsámboki Ferencné Rácz Katalin, Tóth Tibor a találkozó szervezésében közreműködnek.
A találkozót Jászfényszarun a Régi Kaszinó étteremben 2017 márciusának később meghatározott szombatján tartjuk meg. Közös ebéd után a régi emlékek felelevenítésével töltjük el a délutánt. A még elő tanítókat meghívjuk és szeretnénk, ha közöttünk lennének. Az öregdiákoktól összegyűjtött iskolai fényképekből egyéb tárgyi emlékekből kiállítást állítunk össze.
A szervezők kérik, hogy náluk vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., a 06-56-660-800 telefon, a +36/30/337-3336 mobil számon jelezzék részvételi szándékukat a kb. 2000,- Ft/fő költséggel járó találkozóra, melyre hozzátartozót is szívesen látunk.
Kérünk minden Jászfényszarun elő, de a Vasút-tanyai iskolába járt öregdiákot, hogy a felhívásról az elszármazott, máshol elő hozzátartozóit, barátait, ismerőseit értesítse, tájékoztassa. Szeretnénk, ha mindenki tudomást szerezne az összejövetelről, és még egyszer együtt örülhetnénk egymásnak és emlékeznénk azokra is, akik már nem lehetnek közöttünk.  
9./ Köszönjük tagjainknak és barátainknak, hogy a FÉBE és az általa alapított alapítvány több mint 800 ezer Ft-ot kapott 1 %-os felajánlásként.
10./ Továbbra is várjuk az értéktárba régi 1970 előtti településsel kapcsolatos magán vagy jogi személyek iratait, fotóit örökbe vagy digitalizálásra.
11./ Aki még nem rendezte 2016 évi tagdíját - nyugdíjas, tanuló: 500,- Ft/év, dolgozó: 1000,- Ft/fő - még december 31-ig megteheti.

2016 évben is köszönjük egyesületünk támogatását, segítését, a távol élőknek, szép korúaknak, hogy gondolnak ránk, köztünk vannak.

Kívánunk a közelgő ünnepek kapcsán békés, áldott családi együttlétet, az újévben jó egészséget, sikereket és boldogságot.

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete és az általa alapított Jászfényszaruért Alapítvány 2017-ben is Jászfényszaru fejlődését az itt élők boldogulását, az elszármazottakkal való kapcsolattartást tartja szem előtt és ennek érdekében dolgozunk.

Jászfényszaru, 2016. november 16.

Baráti üdvözlettel:

                 Tóth Tibor                                                               Mészáros László
                     elnök                                                             titkár, kuratóriumi elnök{jcomments off}