febe fejlec lekerekitett

kiss laszlo 1 kiss laszlo 2  

A Jász Múzeum és a Jász Múzeumért Alapítvány rendezésében 2017. április 5-én (szerdán) 17 órakor a Jász Múzeumban Kiss László művésztanár életmű kiállításának ünnepélyes megnyitására került sort. A múzeumi közösségi tér zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.
   Hortiné Dr. Bathó Edit múzeumigazgató az intézmény és az alapítvány nevében köszöntötte a megjelenteket, majd a Palotásy János Zeneiskola tanárai és növendékei műsorukkal színesítették a programot.

   A tárlatot a közönség figyelmébe - a művésztanár volt fényszarui diákja - Erdei Gábor, a Jász Trió Tv főszerkesztője ajánlotta.
Gábor megható szavakkal szólt tanáráról, felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt 1997-ben ugyan itt, mint kulturális szereplő közreműködött az akkori kiállítás megnyitóján.
Emlékeiben mai is elevenen él a rajzszakkörben eltöltött közös órák, az ott tanultak.
Szólt Kiss László életútjáról, képzőművészeti tevékenységéről. A Pápai Tanítóképzőben Cziráki Lajos festőművész tanította, majd a szegedi Juhász Gyula Tanítóképző Főiskolán tanára Vinkler László festőművész volt.
A Jászságot felesége révén ismerte meg, aki Jászberényi születésű.
45 évvel ezelőtt került a Jászságba, Jászfényszaruba az általános iskolába igazgatónak.
Festői témáit a jászsági tájból meríti. Egyik alapító tagja az 1990-ben létrejött Berényi Műhely alkotóközösségnek. Ez a hetedik önálló kiállítása, képei sok gyűjteményes kiállítást is gazdagította. A két helységből álló múzeumi időszakos kiállítói térben 53 festmény megnézését ajánlotta figyelmünkben Erdei Gábor.
   A kiállítást végig nézve kétharmadban olaj- a többi víz-(akvarell) technikával készült festmény látható. Témájában a tájkép, fák, tanyavilág uralja a kiállított képeket, de Jászberényi és más városok házait ábrázoló képek, sőt egy virágcsendélet is felkerült a kiállító falra. Színviláguk gazdag többségében élénkek, de a téli évszakot megjelenítő képei is szépek.
   A kiállítás május 1-ig hétfő kivételével 9 és 17 óra között nézhető meg.
                                                                                                                                       Tóth Tibor{jcomments off}