febe fejlec lekerekitett

kulturalis orokseg logo

   2003-ban az UNESCO elfogadta a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt. A mai napig valamivel több, mint 130 ország csatlakozott a nemzetközi egyezményhez. A Magyar Parlament 2006-ban a XXXVIII. kihirdető törvény megalkotásával lehetővé tette az egyezmény ratifikálását, melynek eredményeképpen hazánk harminckilencedikként csatlakozott az egyezményben részes államok sorába. Ezt követően Magyarországon is megrendezésre kerül KÖN.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete hat évvel ezelőtt csatlakozott a mozgalomhoz és rendezi meg helyi szinten a kulturális örökség napját Jászfényszarun.
   Az országosan meghirdetett időponttól egy héttel később szeptember 23-án kezdődik és szeptember 30-ig tart a helyi Kulturális Örökség Napja, melynek társrendezője a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár.
   A művelődési ház földszinti kiállítótermeiben egy hétig láthatják az érdeklődők a 1990 előtti településsel kapcsolatos bekeretezett okleveleket, melyek a település történetéhez tartozik és a Városi Értéktárban tároljuk.
   Az oklevél kiállítás egy hétig látható, a ház nyitvatartási ideje alatt nézhető meg.
   A Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény (Jászfényszaru, Somogyi Béla út 24.) szeptember 23-án 10 óra és 14 óra között KÖN keretében várja látogatóit.
                                                                                                                     Tóth Tibor