febe fejlec lekerekitett

 agoiak 1 agoiak 2

abe emleklap 2017

  

   Az Ágóiak Baráti Egyesülete (ÁBE) 1992 tavaszán alakult meg, így negyedszázados fennállásukat 2017. november 17-én 15 órakor a Művelődési Ház nagytermében ünnepelték.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesületének létrehozásának gondolata 1993. április 2-án a Városi cím átadásakor merült fel. Az előkészítés ezután kezdődött el, melyhez sok segítséget, tanácsot - az ágóiak megválasztott elnökétől - Macsi Sándor címzetes nyugalmazott általános iskolai igazgatótól kaptunk. Így a kapcsolatunk azóta is gyümölcsöző és folyamatos.

   Az egyesület tagságát a meghívott vendégeket Mozsár Lászlóné a község polgármestere, egyben alapításától az egyesület titkára köszöntötte. A vendégek között volt Dr. Dobos László a Község Díszpolgára, a Jászok Egyesületének elnöke, Kókai Magdolna a Jász Múzeum néprajzos munkatársa, Jászdózsa, Jászjákóhalma Honismereti Szakköreinek küldöttsége, valamint Jászfényszaru és Pusztamonostor baráti egyesületeinek elnökei.
   A titkár rövid köszöntőjében szólt az egyesület tevékenységéről, amellyel meghatározóvá vált a település életében. A Jászságban is egyedülálló három gyűjtemény - az iskola történeti, a néprajzi, és az öregház (tájház) létrejötte, bővítése - az ÁBE tagságának és kiemelten Macsi Sándornak köszönhető.
   A helyi iskola diákjainak verses irodalmi műsorát követően, a 92 éves Macsi Sándor „ÁBE örökös elnöke” címmel is megtisztelt alapító emelkedett szólásra. Sanyi bácsi egy-egy emlékezetes pillanatot idézett fel az elmúlt 25 évből, korához képes fiatalos lendülettel, bölcs megállapításokat idézve és humorral fűszerezte mondandóját. Az alapítólevélben rögzített célok megvalósultak, tevékenységükkel igyekeztek konformabbá tenni az itt élők mindennapjait. A település ismertségét nagymértékben fokozni tudták.
Sajnos a negyedszázad során sokan eltávoztak közülük.
   Ezt követően a Jászágói Népdalkör tagjai jászsági dalcsokorral köszöntötték a jelenlévőket.
   A meghívott társszervezetek képviselői, vezetői köszöntették a jubileum kapcsán az egyesület tagságát.
   Dr. Dobos László saját költségén megjelentetett - jászágói képekkel díszített - hajtogatós falinaptárral lepte meg a jelenlévőket, majd bejelentette, hogy a Jászok Egyesülete százezer forinttal támogatja az ÁBE további céljainak megvalósítását.
   Tóth Tibortól a FÉBE elnökétől Macsi Sándor – aki többek között festett is – egy Penczner Pál Jubileumi Emlékérmet kapott. Az egyesület titkárának egy töves cukorsüveg fenyőfa csemetét adott át, hogy a jubileum kapcsán és annak emlékére ültessék el. A könyvtárat több egyesületi kiadvány adományozásával lepte meg, hogy a téli esték során az ÁBE tagsága felolvasási esték keretében megismerhessék azokat.
   A vendégek képviselői az ÁBE vezetőségétől a szervezetek nevére kiállított Emléklapot és promóciós anyagot kaptak.
   A szépen megterített asztaloknál a résztvevőknek elhelyeztek egy-egy könyvjelzőnek is használható Várnai Zseni idézettel ellátott „Csak élni, élni emberek! Időnk, oly gyorsan elpereg, egy perc csupán az élet… de ez a perc lehet csodás teremtő munka, alkotás, amely megőriz téged.” lapot, melyen az esemény és időpontja, az egyesület jelképe látható.
   Jó ízűen fogyasztottuk el a disznótoros vacsorát, majd a tűzijátékkal is ellátott jubileumi tortából is jutott mindenkinek egy szelet.
Kívánjuk, hogy Fényszaru szomszéd településén működő civil közösség legyen ilyen eredményes a következő 25 évben is.
                                                                                                           Tóth Tibor{jcomments off}