febe fejlec lekerekitett

2019 12 05 071   A Jász Múzeumban december 5-én este Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató mutatta be „A félig nyúzott bakkecske – népmesék a Jászságból” címet viselő könyvet. A kiadványt az igazgatóasszony gondozta és szerkesztette. A Jász Múzeumért Alapítvány a Jászsági Füzetek sorozat 56. kiadványaként jelentette meg, melynek megjelenését EFOP Európai Uniós pályázat is segítette.


   A bemutató során a jászsági népmesék születésének körülményeiről szólt. Az elmondott mesék szájról-szájra jártak, s minden mesemondó fűzött hozzá valamit. A mesék típusai között megtalálható a tündérmese, a novellamese, az állatmese, a legendamese, a tréfás mese.   
2019 12 05 062   A jászsági népmesekutatása a XIX. század közepére nyúlik vissza, majd a múlt század elején többen foglalkoztak a gyűjtéssel, a népmesék feljegyzésével. Az 1950-es években már Molnár István jászszentandrási, Faragó Jánosné jászárokszállási tanítók és Besenyi Vendel gimnáziumi tanuló Jászberényben, Jászboldogházán gyűjtött népmesét. Hosszabb szünet után Pernyész Lívia egyetemi hallgató néprajzi kutatásai során ismét foglalkozott a népmesékkel. 2019 12 05 061A szerkesztő a gazdag kéziratos, illetve tanulmányokban, pályamunkában már nyomtatásban megjelent mesék közül 54-et választott ki. A meséket irodalmi nyelven tették közzé, egy mesét – A tündérkirálynő – jászsági népnyelven is olvasható. A fiatalabb korosztály a lábjegyzetben ismerheti meg a szövegben található nagyszámú régies kifejezés, megnevezés értelmezését.
   A könyv szép kivitelben keménytáblával 224 oldalon, jól áttekinthető, Verseginé Ujhelyi Petra meseillusztrációs színes képei díszítik, az anyanyelvi lektor Botkáné Sárközi Ildikó.
   Jászsági népmesék borító 2019 12 06 001A bevezetőben a szerkesztő a következő gondolattal ajánlja az olvasóknak a könyvet: „Bízunk benne, hogy kedvét leli majd a mesék olvasásában. Általuk megismerheti a tündérek, a boszorkányok, az óriások világát, az Igazság és a Hamisság párharcát, az aranyszerves és a félig nyúzott bakkecske történetét. Megtudhatjuk mit csinált Hamu Jankó, Csalóka Péter, Arasztos Tóbiás, Babszem Jankó, Bolond Mihók és Paprika Jancsi, de az is kiderül, hogyan találkozott Jézus és Szent Péter a lusta legénnyel, hogyan járt túl a szegény ember a gazdag ember eszén, és hogyan vágta le a cigány egyszerre a sárkány mind a tizenkét fejét. S aki ezeket a történeteket nem hiszi, hát járjon utána!”
   Jászsági népmesék borító 2 2019 12 06 001A bemutatón a címadó, majd a Jávorfácska mesét Kaptás Márk általános iskolai tanuló, a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagja olvasta fel és elkápráztatta, a bemutató közönségét.
   A könyv szép ajándék a karácsonyfa alá, a Jász Múzeumban illetve a jászberényi főtéri Líra Könyvesboltban 3000 Ft-ért megvásárolható vagy a Városi Értéktárban megrendelhető.
                                                                   

 

 

Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: Kaptás Márk a könyv címadó meséjét olvassa