febe fejlec lekerekitett

   A Jász Múzeumért Alapítvány 22 év után ismét új hangzóanyagot tervez kiadni 2020 karácsonyára. A költségek előteremtése érdekében előfizetőket gyűjt a megjelenéshez.
A szakmai anyag már a rendelkezésünkre is áll, hiszen Pál Mihály országosan ismert népzenész, zenetanár és zenekutató az elmúlt évek alatt tovább folytatta a Jászság népdal-anyagának összegyűjtését, és összeállított egy újabb, két CD-nyi jászsági népzenei hangzó-anyagot.

   Jászság legújabb, dupla népzenei CD-je Ha bemegyek a Lehel szállodába – Népdalok a Jászságból címmel jelenik meg.

   A CD kivitelezése, zenekaros megszólaltatása Pál Mihály és zenészbarátainak (8 zenész, 5 énekes) készül el. Szerkesztő: Pál Mihály népzenész, zenekutató Zenei rendező: Salamon Beáta Príma díjas népzenész Közreműködik: a Dobroda Zenekar, Balogh Kálmán, Hrúz Szabolcs, Havasréti Pál, Majorosi Marianna, Kovácsné Lajos Krisztina, Szoboszlai Balázs, Bolla János, Tamás Zsigmond.

   A Jász Múzeumért Alapítvány szokásához híven a készülő dupla CD-re most is előfizetőket vár. A CD előfizethető – 3000.- forintos előfizetői áron ‒ a Jász Múzeumban és a múzeum e-mail címén (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), valamint Jászfényszarun az előfizetést gyűjtőknél Görbe Jánosné Amálkánál, a Városi Értéktárban (Szentcsalád tér 12.) Tóth Tibornál 2020. augusztus 30-ig.

   A Jász Helytörténeti Kör és a Jászapátiak Baráti Egyesülete kiadásában 2020 októberére dr. Suba Györgyné: Az egyházi szeretetszolgálat Jászberényben című 420 oldalas, fekete-fehér színben, B/5-ös nagyságban, puhakötésben, és több száz képpel illusztrált könyv jelenik meg. 
   Az Élet az otthon falai között című fejezet az alábbi csoportosításban tárgyalja a történéseket: Részvétele az otthon működtetésében; Alkotói és egyéb tevékenység; Lelki gondozás az intézményben; A hit gyakorlásának megszentelt helyei; Egyházi ünnepek; A rendi élethez kapcsolódó megemlékezések, ünnepek; A kulturális rendezvények; Üdülések, zarándokutak, kirándulások; Szűzanya Rosa Mystica, titkosértelmű rózsa; Végső búcsú, temetés, temető; Szociális otthon kapcsolatai. Az Arcképcsarnok c. fejezetben: a kedves-nővérek, a férfi szerzetesek, az otthon lelkészei és az otthon vezetői életútját olvashatjuk a könyvben.
   A kiadvány összefoglalója angol, német és holland nyelven készült. A könyvet Papp Izabella Jászságért Díjjal kitüntetet, nyugalmazott levéltáros lektorálta. Főtámogató a Jászsági Egyesület és „A Jászságért” Alapítvány. A könyv 3000 Ft–os áron előfizethető a plébániákon, Jászfényszarun a Városi Értéktárban (Szentcsalád tér 12.) Tóth Tibornál 2020. július 31-ig.

Tóth Tibor