febe fejlec lekerekitett

 In memoriam
Macsi Sándor (1926-2020)
címzetes iskolaigazgató, Jászságért Díjjal kitüntetett helytörténész

   A jászágói temetőben június 11-én 11 órakor a ravatalozóhoz egy száll virággal tanítványok, volt kollégák és tisztelőinek sokasága érkezett, hogy végső búcsút vegyenek Macsi Sándortól.
   A búcsúztató szertartás a Jászberényi Református Egyházközség lelkésze Mező István beszédével vette kezdetét. A volt tanítványok nevében dr. Szécsényi István főorvos búcsúzott a tanítótól, az igazgatótól, az embertől. A tudás mellett emberséget, a természet szeretetét, egymás megbecsülését adta át tanítványainak. Megtudtuk, hogy már a főorvos édesanyját is tanította. Sokakat bátorított a továbbtanulásra, melyhez jó alapokat biztosított. Neki is köszönhető, hogy a kistelepülés méretéhez képest sok képzett elmét adott a hazának. Örömmel találkozott elkerült volt diákjaival, figyelemmel kísérte pályájukat.

Kezdeményezésére alakult meg az elszármazottakat is tömörítő 1992-ben létrehozott Ágóiak Baráti Egyesülete. Az elszármazottak és helyiek találkozóját az augusztus hónapban az állami ünnephez igazítva minden évben megszervezte. Igazi lámpása volt a településnek, foglalkozott a szülőkkel is közösen sokat tettek Jászágó fejlődéséért.
Fellner Ferenc nyugalmazott tanár meghatódva idézte fel, mint volt kolléga az együtt töltött éveket, a tőle tanultakat, a mindenkor derűs, bölcs és mosolygós igazgató képét.
   A búcsúztatók sorát Mozsár Lászlóné polgármester zárta. Macsi Sándor élete ésmunkássága összeforrt Jászágó létezésével, hiszen 1951-ben érkezett ide a tanyasi iskolába, mert Jászágó önállótelepülés 1952-ben lett.Személyét nem csak Jászágó fogadtabe, hanem a Jászság is. A nyírségi jöttmentből az itt töltött 69 év alatt igazi jászlokálpatriótává vált. A polgármester asszony beszédében felidézte életútjának főbb állomásait.
   Elemi iskoláit Nyírmártonfalván végezte, 5 osztályt járt, majd négy éves polgári iskolával folytatta a Debreceni Református Kollégiumba. Ezután beíratták az öt éves tanítóképzőbe.    
   Felsőfokú tanulmányait levelező tagozaton folytatta a Szegedi Tanárképző Főiskolán és szerzett földrajz, biológiai tanári oklevelet. A felsőfokú rajztanári diplomáját Budapesten a Képzőművészeti Főiskolán Balog Jenő festőművész keze alatt szerezte.
   Három évet Pusztamonostoron igazgatóként dolgozott, majd 1954-től visszakerült igazgatónak Jászágóra mely beosztást 1977-ig töltött be. 1975-ben a községi tanács címzetes igazgatónak nevezte ki. A közigazgatási átszervezés során 1977-ben körzetesítették az általános iskolát, Jászárokszálláshoz csatolták, így ott helyettesként dolgozott 1986-ig, nyugdíjba vonulásáig.
   1976-ban Jászágóért emlékéremmel ismerte el a községi tanács a településért végzett önzetlen munkáját. Neki köszönhető, hogy a jászságban egyedül Jászágón van három „múzeumi” látványosság, a Helytörténeti és Iskolatörténeti Gyűjtemény, valamit az „Öregház”.
   A számtalan elismerést kapott, többek között 1993-ban a Jászságért Díjat, 2002-ban Jászágó Díszpolgára címben, 2003-ban a „Kultúra Lovagja”, 2006-ban Bél Mátyás emlékplakett kitüntetésekben részesült.
Néhány személyes gondolat: Sanyi bácsit régről ismertem a szüleim testvérei éltek Jászágón, búcsúk, rokoni látogatások alkalmával találkoztunk, de közelebbi kapcsolatban 1993-tól kerültünk. A FÉBE megalakításával kapcsolatos tanácsait, átmutatásait hasznosítottam, hiszen Ő már akkor két közösség megalakításában bábáskodott az Árokszállásiak Baráti Köre (1986) és a Jászágóiak Baráti Egyesülete létrejöttében, az utóbbinak örökös elnöke volt. A FÉBE Honismereti és helytörténeti tábor résztvevőivel sokszor jártunk a három „Múzeumban” kalauzolásával. Együtt dolgoztunk a Jászsági Honismereti Egyletben, számtalan közös kiránduláson, szakmai konferenciákon vettünk részt. Köszöntöttük 90. születésnapján, készültük a 95-re, de itt hagyott bennünket. Köszönöm az őszinte, biztató, segítő szavaid, hiányozni fognak!

   Kívánságának megfelelően hamvait – szülei sírjában – július 3-án Nyírmártonfalván a temetőben helyezték örök nyugalomra.
                                                                                                 Tóth Tibor