febe fejlec lekerekitett

Mi újság Fényszarun? Jászfényszaru Város havi lapjának
Tematikus feldolgozása alapján
1990. július – 2020. június

   A júliusi lapszámban tájékoztattuk olvasóinkat, hogy a harmincéves helyi lap tematikus feldolgozása megtörtént, így összeállt a település három évtizedes története, krónikája.
   A digitális példányhoz minden olvasó hozzá tud férni, használatához most néhány útmutatással szolgálok.  
   Az újságban szereplő cikkeket 27 fő témakörre osztottam, melyek kerek számok 0-val vagy 5-tel végződnek, ezen belül összesen 264 alszámot alkalmaztam, egyes alszámoknál 45 esetben ABC betűivel további alszámok szerepelnek. Az alszámok sorrendiségét többségében – a főszámok alatt – az újságban megjelent időpont határozza meg.
- Az online PDF verzióban a 27 fő témakör valamelyikére kattintva a dokumentumban az adott fő témakörhöz navigálhat. PDF olvasójának keresőjével a témakörökben (Tematikus feldolgozás) szabadkeresést végezhet, azaz bármelyen adatra, szóra, kifejezésre rákereshet. Minden oldal jobb alján szerepel „Vissza a Tartalomjegyzékhez”, melyre kattintva már a tartalomjegyzékhez jutunk vissza, ezáltal újabb keresési lehetőseggel élhetünk.
   Az alszámoknál időrendi sorrendben - (gondolatjel) jelzi az egyes cikkeket. A legrégebbi legfelül szerepel, lefelé haladva jutunk el a mához. A gondolatjel után a cikk címe szerepel majd az esemény időpontja, ha a cikkben szerepelt és több esetben a hónap és nap után további magyarázat a cikk tartalmára.

   A szöveg vége után, először ha a cikkhez társul fotó a fotós (mivel először a kép készül) és utána a cikk írójának monogramja. A monogram beazonosítható a 370 főszám (RÖVIDÍTÉSEK JELENTÉSE) 371 alszámánál (Cikkírók, fotósok, monogram nevei), a 349. oldaltól a 357. oldalig. A monogramok képzésénél minden esetben a családi névnél a több azonos névnél pl. Kovács a családi nevek esetében a második, majd a harmadik betűt alkalmaztam, a keresztnévnél csak az első betűt használtam.  Az asszonyoknál Kissné Szalai Csilla = KNÉSZCS vagy Nagy Sándorné = NSNÉ. Azoknál, akik két keresztnévvel rendelkeznek, ott a családi név és két keresztnév kezdőbetűjét írtam, pl. Kiss Dávid Sándor = KDS vagy Farkas Kristóf Vince = FKV.
   Sok esetben egy monogram szerepel, ami azt jelenti, hogy azonos a fotós a cikkírójával, vagy fotó nincs a cikknél. Ha több monogram van egymás után, akkor több fotós készített a cikkhez fényképet, de a cikket minden esetben az utolsóként szereplő monogramhoz tartozó személy írta.
   A monogram vagy monogramok után egy évszám szerepel, ez az újság évfolyama a / (per) után a hónap, melyben megjelent, majd az oldalszám, ahol olvasható a keresett cikk, pl. 2011/8. 16. o. = 2011. év augusztus hó és 16. oldalon szerepel az írás.
   Az újságban jelentek meg cikkek, melyeknél vagy nem szerepel a cikk írójának neve, vagy általam be nem azonosítható fantázianév, monogram szerepel, vagy közösség neve található. Pld.: Óvodai dolgozók, Alsós nevelők, tanítók, vagy a szervezet neve, Bedekovich Lőrinc Népfőiskola Társaság stb.
Példa a keresésre: Ha szeretnénk tudni, hogy Jászfényszaru testvérvárosával, Zakliczyn településsel mióta van kapcsolatunk, mikor írtuk alá a testvérvárosi szerződést:
A főszámok között megtaláljuk a 80. TESTVÉRVÁROSOK, KIRAJZOTT TELEPÜLÉSEK fejezetet, lefelé haladva a 81. Zakliczyn testvérváros alszám első gondolatjelénél a következő olvasható:
- Kapcsolatok napja – március 23. A testvérvárosi szerződést Kazimierz Korman és Győriné dr.Czeglédi Márta polgármesterek írták alá BNÉKK 2001/4. 4. o.
   Megtudtuk, hogy a „Kapcsolatok napján” 2001. március 23-án írták alá a testvérvárosi szerződést, az aláírók nevét, a cikk írójának monogramját: BNÉKK = Bordásné Kovács Katalin, ha több információt is szeretnénk tudni, akkor a www.jaszfényszaru.hu vagy a www.febe.hu Mi Újság Fényszarun? jobb oldalon szereplő újság oldalra kattintva előjönnek az évek, az éveken belül a hónapok. Jelen esetben 2001. évnél az április hónapra kattintva megjelenik a képernyőn az újság, és a negyedik oldalon olvasható a cikk teljes terjedelemben.
   Bízom benne, sok gazdálkodó szervezet és civil közösség lesz kíváncsi múltjára, hiszen az újságcikkek alapján összeáll rövidebb-hosszabb tevékenységük. Érdekesek lehetnek az intézmények működésével kapcsolatos információk. Mikor és ki milyen kitüntetésben, elismerésben részesült. Izgalmas lehet egy-egy régebbi interjú újraolvasása. Megtudhatjuk, mikor mit avattunk, és ki avatta, milyen kiadványok jelentek meg. Milyen sokszínű a településen a kiállítások sokasága. Kik látogattak el településünkre. Itt meg kell jegyeznem, hogy csak a városi önkormányzati rendezvényeken megjelentek szerepelnek a feldolgozásban, csak néhány esetben a civil szervezeteknél pl. a Sportegyesület vendége volt Puskás Ferenc az aranycsapat tagja vagy járt itt prof. dr. Czeizel Endre genetikus is egy roma szervezet meghívására. A helytörténeti részben a ládafia képeit nézhetjük újra, és hogy még egyszer ugyanazt ne tegyük közzé, ami már eddig is előfordult, bár igaz a mondás itt is „újszülöttnek (új generációnak) minden vicc új”. A háziasszonyok a vasárnapi menühöz a receptgyűjteményből (69) válogathatnak. Egy-egy újságban közétett verset is újraolvashatunk.
A tematikus feldolgozás nyomtatott formában az Iskola- és Gyermekkönyvtárban, a Petőfi Sándor Művelődési Ház- és Könyvtárban, a Város Értéktárban lesz megtalálható. Digitálisan a városi honlapon (www.jaszfenyszaru.hu) a Mi újság Fényszarun? nyitólapján. A FÉBE-honlapján (www.febe.hu)  az értékek tárházában az egyéb fülön vagy a honlap nyitó lap jobb oldalán az újság alatt lévő városi címerre kattintva érhetjük el.
   Nem állítom, hogy a munkám tökéletes – még hiba is található benne – mert ezt az anyagot lektorálni csak újabb legalább két-három hónapos munkával, már írás nélkül (gépelés) az 5300 oldalt cikkenként ellenőrizve lehetne megtenni.
   Nyilván, ha más valaki készítette volna a tematikus feldolgozást, az más koncepcióval dolgozott volna, én így láttam célszerűnek.
   Köszönöm a két diákmunkásnak, Kotán Eszternek, aki a helyesírási hiányosságaimat korrigálta és Víg Hanna Klaudiának, aki a monogramok pontosságát ellenőrizte. Bagi Lászlónak a dokumentum elképzeléseim szerinti összeállítását, a digitális változat megvalósítását.
  Kérem a kedves felhasználókat, ha hibát észlelnek, találnak, akkor a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. E-mail címre jelezzék, illetve írják meg, melyet előre is köszönök. Időnként (három havonta) a digitális változatban az észlelt hibákat javítjuk. A lektorálás így felhasználókkal közösen valósulhat meg.
   Az előzőlapszámban a szöveget az újság első ötévének eseményeihez kapcsolódó fotókkal színesítettük, mert az első húsz évben a színes fotók is fekete-fehéren jelentek meg. Jelen íráshoz a kilencvenes évek második feléből és 2000 évek elejéből válogattam képeket.
                                                                             Tóth Tibor
Fotók:

1./ Amikor még Videó-téka is volt a városban

2./ A Koltay család a templomban, Koltay József kántorizálásának félévszázados évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen (1996. február 25.)

3./ A Samsung 1 milliomodik Tv készüléke a szalagról legördült (1997. június 4.)

4./ Dr. Lakatos Béla főorvos a polgármestertől átveszi a Jászfényszaruért emlékérem kitüntetést a művelődési házban 1997. augusztus 19.

5./ Pál Antalné Pannika néni alkotásaival (1997)

6./ A Szabadság út 70. Kovács László és neje Manyika kisboltjában szinte minden volt

7./ Három polgármester Annus Ágnes 1997/98-as tanév, Tusor Tamás a 1998/99-es tanév diákpolgármesterei és Győriné dr. Czeglédi Márta 1990/2020 évek polgármestere (1998)

8./ Ipari Park alapkőletétele, ekkor lett megalapozva a város hosszú távú fejlődése, a képen Michael Lake nagykövet, az EU Magyarországi Delegációjának vezetője és Szűcs Antal ügyvezető, képviselő látható a kapszula elhelyezésénél (2000. október 20.)

9./ A Rózsa téri kőkereszt helyére felállítandó fakereszt korpuszát faragja műhelyében Szilágyi Dezső fafaragó népi iparművész (2001)

10./ 40 éves osztálytalálkozói csoportkép az 1964-ben végzett VIII. B. tanulói és a Lantos házaspár (2004. szeptember 4.)

11./ Amikor a Takarék még szövetkezet volt, és minden munkanapon nyitva volt (2000 évek)