febe fejlec lekerekitett

1990-2020

   Jászfényszaru város nevében a helyi lap hasábjain köszöntjük a 30 éves Samsung valamennyi volt és jelenlegi dolgozóját.
   A továbbiakban a Mi újság Fényszarun? című havi lapban megjelent cikkekből válogatva idézzük fel a harminc év főbb állomásait, illetve Zong Attila, a Samsung HR osztály vezetőjének csapata egészítette ki a főbb eseményeket írással és képekkel, amelyek a helyi lapba nem kerültek be, ezeket *-al jelöltük.

- Az Ipari Park ünnepélyes átadása, 2002. október 28-án László Csaba pénzügyminiszter és Jürger Köppen nagykövet, az Európai Bizottság Magyarországi Delegációjának vezetője vágta át a szalagot. Így létrejött a teljes belső és külső infrastruktúrával rendelkező ipari park, melynek része a Samsung, a Jászfény Kft. és a Kurt Hirsch Rt.
- Október 28-án az átadást megelőzően megtartott befektetői konferencián többek között Kyu Dam Cho, a Samsung Electronics Magyar Rt. elnöke is előadást tartott.
- A városavató 10. évfordulója kapcsán 2003. április 1-jén dr. Göncz Árpád nyugalmazott köztársasági elnök, dr. Kis Zoltán környezetvédelmi államtitkár társaságában Jászfényszarura látogatott. A leányiskola helyén kialakított parkban elültetendő jubileumi ezüsthárs csemete előtt mondott beszédében kiemelte „Büszke vagyok, hogy azóta felépült egy ipari park, hogy a város tökéletesen érzi korunk ritmusát. Büszke vagyok, hogy a város olyan fejlődési pályára lépett, amely nyílegyenesen vezet Európába, s szívemből remélem, egyszer s mindenkorra a biztonságba.”Az elnököt, az államtitkárt és a polgármestert hintó vitte a főtértől az ipari parkig és vissza. Az ünnepségen jelen volt SiHo Jang, a Samsung gyárigazgatója és dr. Facskó István, a Samsung általános igazgatója.
- Április 8-án készült el a Samsung jászfényszarui gyárában a tízmilliomodik színes tévé.*
- Augusztus 19-én Jászfényszaru és a Samsung közösen ünnepelt. A városi ünnepséget megelőzően átadásra került a gyárterületén létesített kamionparkoló és logisztikai központ.
Az önkormányzat a Samsung kollektívájának Jászfényszaruért Emlékérem kitüntetést adományozott, a bizalom és elismerés jeleként a városkulcs kicsinyített mását adományozta Kyu Dam Cho Samsung elnöknek. Bessenyei Péter bemutatója és B. Tóth László műsora a Samsung Rt. szponzorálásával került a városi programba.
- A Fényszaruiak Baráti Egyesülete Elnöksége az augusztus 31-i jubileumi közgyűlésén kitüntetéseket adományozott az arra érdemesnek ítélt személyeknek. A Fényszaruiak Baráti Egyesülete Tiszteletbeli Egyesületi Tag kitüntető címet adományozott Dr. Facskó Istvánnak, a Samsung általános igazgatójának, a város gazdasági és társadalmi fejlődését hosszú időn át elősegítő munkájáért.
- 2004. május 1-jén az Unióba a város napján rendezett nagyszabású rendezvény keretében, az ünnepség hivatalos részében Mr. Jang, a Samsung gyárigazgató magyar nyelven köszönte meg az önkormányzat és a lakosság segítségét, elismeréssel szólt a dolgozók áldozatos, szorgalmas munkájáról.
- Augusztus 30-án a Samsung vállalatcsoport elnöke, Kun-Hee Lee látogatott el a jászfényszarui gyárba.*
- Október 15-én a koreai nagykövet is megtekintette a jászfényszarui gyárat.*
- 2005. május 24-én a Samsung Electronics Magyar Rt. jászfényszarui gyárába kaptak meghívást a megyei és a helyi önkormányzatok vezetői, köztük Tokár István a megyei közgyűlés elnöke. Dr. Facskó István gyárigazgató prezentációjában ismertette a cég fontosabb mutatóit. Jelenlegi létszám 1400 fő az állandó dolgozó, melyet csúcsszezonban átlagosan 3-400 fő kölcsönzött munkaerő egészít ki. A mennyiség helyett a jövőben a minőségi termékek előállítása a cél, a piacon megjelentek a LCD-tévék. Joon Ki Hong, a koreai világcég magyarországi elnöke bejelentette, hogy nyitni szeretnének a régió felé, támogatni kívánják a megye különböző közintézményeit. Nyolcvan db televíziót adományoznak a térségnek.
- Június 23-án ünnepélyes keretek között került sor a Samsung által felajánlott televíziók átvételére a jászfényszarui művelődési házban. Az ajándék tévék egynegyede a Jászságba került.
- 2006. január 4-én a felújított, kibővített „Sárga” Kisiskola ünnepélyes átadásán Joon KiHong, a Samsung Electronics Magyar Rt. elnöke egy színes televíziót adott át az iskolának.
- Június 29-én Jászfényszarura látogatott Eom Seock-Jeong, a Dél-Koreai Köztársaság nagykövete. A Rimóczi-kastélyban Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester és munkatársai folytattak tárgyalásokat a magas rangú vendéggel. A nagykövet a Samsung gyárba is ellátogatott.
- 2007. január 12-én sajtótájékoztatón jelentette be Lee June Young a Samsung magyarországi elnöke a gyár bővítését, új munkahelyek létesítésével. A tájékoztatón jelen volt Kóka János gazdasági miniszter, aki kiemelte, hogy Samsung Magyarországra kerülése óta példásan és folyamatosan fejleszt.
- Június 15-én a Samsung, 18. születésnapját a vadonatúj V2-es gyáregység átadásával ünnepelte.
- December 12-én többszáz kuglófot ajándékozott a Samsung Electronics Magyar Zrt. a város óvodásainak, iskolásainak és a Gondozási Központ lakóinak. Az intézményekbe Yong SinKim, a Samsung HRGA-osztályvezetője személyesen látogatott el.
- 2008. április 24-én – a 15 éve város Jászfényszaru program sorozat keretében – első ízben került sor a magyar-koreai barátság napja megtartására a művelődési házban. Az eseményen jelen volt Jang Myung Soo, a koreai nagykövetség tanácsosa, Lee June Young, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke és koreai vendégei, dr. Facskó István alelnök, a jászfényszarui gyár korábbi igazgatója, valamint prof. dr. Szegő Andrea, a Koreai- Magyar Baráti Társaság elnöke és sokan mások. A tudományos előadások, kulturális programok, kiállítások tarkították a nap eseményeit.
- Június 21-én a Samsung day került megrendezésre a jászfényszarui Sportpályán. Az évről-évre hagyománnyá vált Samsung Nap, melynek részese minden dolgozó a családtagjaival, valamint Jászfényszaru érdeklődő lakossága is. A résztvevőket köszöntötte a cég elnöke, a koreai magyar nagykövet és Jászfényszaru polgármestere.
- Július 18-án a budapesti Uránia Filmszínházban – Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester vezetésével kisebb fényszarui delegáció vett részt a Samsung meghívására – a Koreai Tánc Együttes nagyszabású műsorát láthattuk. Az eseményt megnyitotta a magyar koreai nagykövet, továbbá köszöntőt mondott a Samsung elnöke is.
- Augusztus 9-én az I. Magyarországi Tarlófesztivált szponzorálta (a bála kompozíció első helyezettje LCD Tv-t kapott)  a Samsung és az eseményeken a koreai menedzsment jelentős létszámmal vett részt.
- Szeptember 26-án Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Városháza tanácstermében előadást tartott, majd a fényszarui programját a Samsungnál tett látogatással zárta.
- Októberben Pető Gábor a jászfényszarui gyár dolgozója továbbképzés keretében Samsung központban, Suwonban járt.
- Október 22-én az ünnepi szónok dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. alelnöke tartotta. Az ünnepség második részében dr. Facskó Istvánnak az Önkormányzat negyedikként Jászfényszaru Díszpolgára címet adományozott. Az ünnepségen jelen volt Lee June Young, a Samsung elnöke.
- November 5-én a képviselő testület megismerte a Samsung Electronics Magyar Zrt. terveit, elmúlt évi eredményeit Lee Jae Gyu pénzügyi igazgató tájékoztatójából. A település és a cég együttműködése egyszerre szolgálja a város és a Samsung fejlődését.
- 2009. február 6-án a Külügyminisztériumban a magyar-koreai diplomáciai kapcsolat felvételének 20. évforduló alkalmából fogadást tartottak, ahol többek között jelen volt SiHoJang, a jászfényszarui Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke és Győriné dr. CzeglédiMárta polgármester.
- Február 21-én a FÉBE XVI. Jótékonysági műsoros est és bál díszvendége SiHo Jang, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke volt.
- Június 9-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében ünnepi konferenciát rendeztek a magyar-dél-koreai diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 20. évfordulója alkalmából. Jászfényszaruról a polgármesterasszony vezetésével néhányán részt vettek.
- Június 20-án Samsung nap – 40 éve a világon – 20 éve Magyarországon – a jászfényszarui Sportpályán.
- Szeptember 25-én a Samsung vezetésének köszönhetően a Weiner SzászKamaraszimfonikusok teltházas koncertet adtak a zenét szerető fényszaruiaknak a művelődési házban. A zenekart 1994. óta szponzorálja a cég.
- 2010. április 30-án a Petőfi Művelődési Házban Fiatal talentumok Jászfényszaruért találkozóját tartották, amelyen a Samsung is képviseltette magát Kirin Kim a gyár HR vezetőjének személyében, valamint Pető Gábor minőségbiztosítási mérnök prezentációs előadást tartott.
- Augusztusban jelent meg a HVG Trend mellékletéből kiderült a Samsung Electronics Magyar Zrt. tovább erősítette pozícióját. A 2009. évi 782264 millió forintos árbevétel alapján országos viszonylatban 6. helyen áll. A termékeinek 73 %-át exportálja, az export-árbevétel mutató alapján 5. helyezett.
- November 25-én mutatták be Megyei Top 50 kiadványt. Az első a Samsung Electronics Magyar Zrt. lett.
                                                                                      Tóth Tibor