PostHeaderIcon Köszöntjük weblapunkon

PostHeaderIcon Kovács Zsigmond karikatúra kiállítása

20170406 karikatura

 

PostHeaderIcon Budapesten is bemutatták Ézsiás László CD lemezét

20170325 141527 20170325 160118

   A Mozdulj! Közhasznú Egyesület mottója: „Mozduljunk együtt, egymásért!” Főcéljuk a fogyatékossággal élők támogatása. Olyan programokat szerveznek, ahol a segítséggel élő emberek meg tudják mutatni, hogy ők is tudnak komoly értéket létrehozni. Az egyesület kulturális rendezvényein sok esetben versmondóként Ézsiás László is közreműködött.
   Köszönet képen a Mozdulj!, szervezésében március 25-én délután az Alexandra Könyvesházban (Nyugati tér 7.) nagyszabású rendezvény keretében mutatták be a verses CD lemezt. A szervezők fővédnöknek R. Kárpáti Péter színművészt, díszvendégnek Karácsonyi Zoltán színművészt és Dr. Sződy Szilárd, Nívódíjas dramaturgot kérték fel.
   A rendezvényen megjelenteket Dr. Tálos Marianna az egyesület elnöke, a program létrehozója köszöntötte. A több mint két órás műsorban többségében versek, de zongora, fuvola, gitár, ének és paródia is elhangzott. A 13 fellépő között látok és gyengén látók, hívatásos és amatőr előadók, a 11 évestől a 93 éves korig egyaránt megtalálható volt.
   A CD-én szereplő Ézsiás László által írt versek közül, a fővédnök az Áprilisi szonett, a díszvendég színművész Jézuska ajándéka, Lukács Renáta A szülőföld szeretete – Kiss József emlékére című verseket adták elő. Az ünnepelt is több verssel szerepelt, majd egy sorstársával, Ferenczi Edittel közösen nagysikert aratott paródiát mutattak be.
   A rendezvényen Budapestről több FÉBE tag, és Jászfényszaruról elszármazott érdeklődő is jelen volt.
                                                                                                          Tóth Tibor

 

PostHeaderIcon Dr. Dobos László állami kitüntetése

 

dr dobos laszlo

Dr. Dobos László öt évvel ezelőtti születésnapi köszöntése a Jász Múzeumban

 

A köztársasági elnök Áder János úr a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesítette Dr. Dobos Lászlót, a VERITAS Történetkutató Intézet nyugalmazott főigazgató-helyettesét, a Jászok Egyesületének ügyvivőjét, a hiteles magyar tájékoztatáspolitika megerősítése érdekében, valamint a VERITAS Történetkutató Intézet létrehozásában és működtetésében végzett munkája, továbbá az egyesület ügyvivőjeként elért eredményei elismeréseként.

Gratulációs levél>>

 

PostHeaderIcon Kiskun Múzeumi rendezvény

20170408 kiskunfelegyhaza

 

PostHeaderIcon Kiss László művésztanár életmű kiállítása

kiss laszlo meghivo 2017

 

PostHeaderIcon Színházi szervezés

            Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2017. április 1-jén (szombat) délelőtt 8 óra 30 perckor Jászberényből induló 9 órakor Jászfényszarun Városháza előtti gyülekezéssel kifelé haladvaHatvanon át, indulunk különjárati autóbusszal Budapestre Erkel színházba (1087. Budapest, II. János Pál pápa tér 30.) Vajdahunyad bérlet – 3. előadás ifj. Johann Strauss: A cigánybáró nagyoperett három felvonásban, magyar nyelven, magyar felirattal megnézni.

 

PostHeaderIcon Jász Múzeumi előadás

jaszkurt vagy lehel kurtje eloadas 2017

 

PostHeaderIcon Redemptio újság Jászfényszarui terjesztése

redemptio ujsag 2017 1

   A lap megjelentetését az elmúlt 23 évben a Jász Múzeumért Alapítvány vállalta fel, Hortiné dr. Bathó Edit Jász Múzeum igazgatója, a FÉBE Tiszteletbeli tagja, a Redemptio lap alapítója és felelős szerkesztőjének áldozatos tevékenységének köszönhetően. A több mint két évtized alatt az újság megjelenésében és tartalmában jelentősen fejlődött. 2006-tól 24 oldalon, jelenleg 28 vagy ettől is több oldalon színes kiadásban két havonként 1000 példányban jelenik meg.
   A 2017 évi kiadáshoz, a rendszeres megjelenéshez az előfizetők és az újságot megvásárlók 300,- Ft-tal példányonként járulhatnak hozzá.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete megalakulásától felkarolta, bonyolítja az újság Jászfényszarun a lakosság és az elszármazottak körében való terjesztését. Havi 40 példány értékesítését végezzük.
   A XXIV. évfolyam 1. februári 36 oldalas számából egy kis ízelítő: valki Zytás István magyar királyi főhadnagy visszaemlékezései az 1929 és 1937 közötti jászberényi szolgálati éveire; A jász Donáth; Határjelek a Jászságban; A jászok világa Budapesten; Búcsú Bedőné Bakki Katalin karnagytól; JÁSZSÁGI FESTŐK – A „Festők lakomája”; JÁSZ-KUN KÖZÉLRTI ARCKÉPCSARBOK – Dávid Sándor Jászszentandrás; Igazgatók táblájának avatása Jászfényszarun; A Jász Lovas Bandérium 25 éves.
   Kérjük tagjainkat, érdeklődőket, hogy a FÉBÉ-nél fizessenek elő az újságra 1800,- Ft/év, vagy egy-egy lapszámot 300,- forintért megvásárolhatják Hangosiné Réz Máriánál a 3A Takarékszövetkezet helyi kirendeltségén, vagy Városi Értéktárban Szentcsalád tér 12 szám alatt Tóth Tibornál. Az elszármazottaknak igény esetén, postán juttatjuk el a lapot.
                                                                                                                               

 Tóth Tibor

Fotó: 2017. évi 1. szám első oldala

 

PostHeaderIcon XXIV. FÉBE Jótékonysági műsoros est és bál

   BEL 8803

A hagyományoknak megfelelően február harmadik hétvégéjének szombatján 18-án tartottuk a XXIV. FÉBE jótékonysági műso­ros estet és bált.

   A FÉBE elnöke köszöntötte az est fővédnökét Szabó Lászlót a Jászberényi Katolikus Liska József Középiskola igazgatóját, a díszvendéget Csikós Miklós jászkapitányt, aműsorvezetőt Solti Lilla a MTVA külpolitikai szerkesztőt.  

 

PostHeaderIcon Orchideák ismeretterjesztő előadás

orchidea 1733 orchidea 1735

„… orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete által szervezet március 3-i ismeretterjesztő előadást nagy érdeklődés kísérte. A Művelődési Ház földszinti klubterme megtelt orchideákat kedvelő többségében hölgyekkel. Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadása a Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségeiről szólt. Előadónk diploma munkáját e tárgykörből írta.
   Színes képekkel, tarkított prezentációból sok érdekes és új információkkal lettek gazdagok a jelenlévők.
Megtudtuk,hogy Orchidaceae család 50-60 millió évvel ezelőtt jelent meg, „fiatal”-nak számít. Az otthoni tartással kapcsolatban fontos apárásítás: 60-70 % páratartalom (ha kevesebb, inkább legyen hűvösebb is). Az öntözés: forralt csapvízzel vagy esővízzel a legideálisabb egy órára vízzel teli a keleti-nyugati fekvésű ablakban – déli fekvésűben nyáron megéghet a levele! Edénybe állítani cserepestül, amikor a gyökerek színe szürkés a víz legyen, szobahőmérsékletű cserép legyen átlátszó, vagy ha nincs, akkor a terrakotta is jó, mert jól szellőzik. Tápoldatozni érdemes, akár a javasolt adag felével, és időnként érdemes 2-3 órára beáztatni, hogy a felhalmozódott sók jól kiázzanak az ültetőközegből, mert egészséges gyökérzet a legfontosabb.
A több mint egyórás előadás után kérdésekre válaszolt az előadó.
A prezentáció, gyönyörű orchidea képekkel a
www.febe.hu honlapon teljes terjedelemben megnézhető, olvasható.
                                                                                          

kép és szöveg: Tóth Tibor

Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadása: „Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”>

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 206
Utoljára regisztrált : davidalawrenson
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 18 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink