PostHeaderIcon Köszöntjük weblapunkon

PostHeaderIcon Múzeumi esték

meghivo 2018 05 24

 

PostHeaderIcon Meghívó éves rendes közgyűlésre

 

            A Fényszaruiak Baráti Egyesületének Elnöksége szeretettel meghívja 2018. május 25-én (péntek) délután 16 óra 30 perckor kezdődő

éves rendes közgyűlésére

melyet az egyesület székhelyén a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár (Szent István út 1.) földszinti jobb oldali klubtermében tart.

 

PostHeaderIcon Redemptio ünnepén könyvbemutató

20180506 konyvbemutato 1 20180506 konyvbemutato 2

   A FÉBE elnöke Jászfényszaru Város Önkormányzata, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete és a „Jászfényszaruért” Alapítvány nevében tisztelettel köszöntötte az ünnepség, mintegy száz résztvevőjét.
   Anyák napja kapcsán külön köszöntötte az édesanyákat, a nagymamákat, a dédiket. Először 1872-ben az Amerikai Egyesült Államokban lévő Boston városában emlékeztek meg az édesanyákról. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné egy államtitkár felesége hozta Amerikából. Az első Anyák napi ünnepséget hazánkban 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában a munkásgyerekekkel tartották. 1928-tól már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Ma a világ valamennyi országában különböző időpontokban, de legtöbb helyen május első vagy második vasárnapján ünneplik az anyákat.

 

PostHeaderIcon Budapesti Operettszínház bérlet felhívás

 Budapesti Operettszínházba

a 2018/19-es évadra kedvező bérleti felhívás jelent meg.
időpont és előadás változás

 

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete Színházbajárók Baráti Köre a Budapesti Operettszínházba Operett barátok bérletre - kellő számú jelentkezés esetén - az előadásai napokon 15 órakor különjáratú autóbuszt indít:
A színház mai (május 10.) tájékoztatása szerint az Operett barátok bérlete a következő darabokra változott.

Az előadások:
2019.01.30. 17 óra (szerda) Fényes Szabolcs: MAYA - revüoperett

2019.02.04. 17 óra (hétfő) Kálmán Imre: A chicágói hercegnő - operett
2019.03.07. 17 óra (csütörtök) Jacques Offenbach: Kékszakáll - operett

2019.05.07. 17 óra (kedd) Comden-Green-Freed-Brown: Ének az esőben - musical

 

PostHeaderIcon Molnár János festő- és grafikusművész kiállítása a Jász Múzeumban

meghivo 2018 05 10

 

PostHeaderIcon Redemptio a jászok és kunok honismereti újsága!

   redemptio 2018 02

A lap megjelentetését az elmúlt 24 évben a Jász Múzeumért Alapítvány vállalta fel, Hortiné dr. Bathó Edit Jász Múzeum igazgatója, a FÉBE Tiszteletbeli tagja, a Redemptio lap alapítója és felelős szerkesztőjének áldozatos tevékenységének köszönhetően. A negyedszázad alatt az újság megjelenésében és tartalmában jelentősen fejlődött. 2006-tól 24 oldalon, jelenleg 28 vagy ettől is több oldalon színes kiadásban két havonként 1000 példányban jelenik meg.
   A 2018 évi kiadáshoz, a rendszeres megjelenéshez az előfizetők és az újságot megvásárlók 300,- Ft-tal példányonként járulhatnak hozzá.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete megalakulásától felkarolta, bonyolítja az újság Jászfényszarun a lakosság és az elszármazottak körében való terjesztését. Havi 40 példány értékesítését végzi.

 

PostHeaderIcon www.kozterkep.hu Köztéri és közösségi terekben található kulturális alkotások bemutatása

dr kiss david sandor 2018

   A fenti honlapra 2016-ban egy véletlen folytán találtam az interneten történt barangolásom során.
   A Köztérkép Mozgalmat 2011-ben hozták létre, alapvető feladatuknak a címben szereplő leírtakat tekintik. A honlapon olvashatjuk: „A Mozgalomnak bárki tagja lehet, aki elfogadja alapszabályukat. A lapcsaládra regisztrált minden tag regisztrációjával automatikusan a Mozgalom tagjává válik…” Céljuk: „A hazai és magyar vonatkozású, egyedi értéket képviselő művészeti alkotások gyűjtése, saját fényképekkel és leírással történő bemutatása a Mozgalom internetes felületen…”

 

PostHeaderIcon A hónap értéktári érdekessége - 70 éves a Totó hazánkban

toto szelveny

   Egy kis Totó játéktörténet. Magyarországon 1947. október 19-én indult a Totó. 1947 augusztusában a Minisztertanács elfogadta a rendeletet, amely szerint embersport versenyekkel kapcsolatos esélyfogadást, úgynevezett tippversenyt kizárólagosan az Államkincstár rendezhet.
   Az első fogadási esemény 1947. október 17-én volt, és már október 7-én (szombaton) közölték azokat a mérkőzéseket, amelyekre fogadni lehetett. A sportfogadást kezdetben Budapesten kívül 7 városban vezetik be: Debrecen, Pécs, Miskolc, Győr, Szeged, Szolnok, Szombathely. Angliai mintára a magyar fogadóknak is 12 főmérkőzést és 4 pótmérkőzést kínáltak. Egy szelvényen egy játékot lehetett benyújtani (a szelvény egyhasábos volt).
   Egy szelvényt 3 Ft 30 fillérért árusítottak, amiből 3 forintot kitevő részvételi díj 50 %-a volt a nyereményalap. Az elért találatokat három nyerőosztályban fizették ki: 12-es, 11-es, 10-es. Amennyiben nem volt 12-es, akkor 9-es találatokra is fizettek. A nyereményalap három nyerőosztályában 1/3-ad, arányban osztották fel. A fogadás első hetére 20882 darab szelvény érkezett, melyek közt 12 és 11 találatos nem volt, de 10 találatos 1 db akadt. 1948. március 7-én, azaz 21 hét alatt 1 349 347 darabra emelkedett a fogadások száma. 
   1950-ben jelent meg a négyhasábos Totószelvény. 1964. március 15-ei, 11. fogadási héten a 12 főmérkőzéses játék helyébe 13+1-es játékforma került.
   A Szerencsejáték Rt.-nél elsőként a Totó esetében vonták ki a forgalomból a hagyományos, kézi feldolgozású szelvényeket: 1996. február 24-e óta csak gépi fogadások köthetők.  
   Bevezették a hétközi Totót, megteremtve a lehetőséget annak, hogy az érdeklődők olyan, a Tippmixen is népszerű kupamérkőzések és bajnokságok (pl. Bajnokok Ligája, Európa Liga) labdarúgó mérkőzéseire is fogadhassanak, amelyeket hét közben játszanak.
   Nem rég került a Városi Értéktárba Lajkó Sándor (1919-1975, aki a József Attila út 7. szám alatt lakott) által vásárolt és kitöltött 1960 34. heti két hasábos 528205 számú játékba küldést igazoló szelvénye. A közel 58 éves szelvényen az augusztus 21-i meccsek eredményeire lehetett fogadni. A 12 főjáték között nyolc NB II. és négy francia bajnoki mérkőzés, a négy pótjáték között NB II meccs szerepelt köztük Kecskemét és Jászberény a 15. sorszám alatt. Sanyi bácsi nem volt szerencsés ezen a héten, mert az A oszlopon öt a B oszlopon három meccs eredményét találta el.
   Köszönjük fiának, hogy megtalált szélvényt megmentette az utókor számára.
                                                                                                                        Tóth Tibor

 

PostHeaderIcon Kitüntették...

szabo laszlo kituntetese

   Jászberény Város Önkormányzata az általa alapított kitüntetéséket április 3-án a Lehel Film- Színházban a Város Napján adta át.
   Jászberény Város Zirzen Janka Közoktatási díjban részesült Szabó László a Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója.
   A szakközépiskolában 1976-ban villamos szakmai tantárgyak oktatásával kezdte pályafutását. 1987-ben műszaki igazgatóhelyettes lett. 24 évig ebben a beosztásban jelentős szerepet játszott az iskola szakképzési arculatának kialakításában, a piacképes szakmák bevezetésében és a tananyagfejlesztésében.
   2012-ben az Egri Főegyházmegye fenntartásába került iskola igazgatójának nevezték ki.
   A pályafutása során részt vett tankönyvek írásában, bírálatában. Nagy szerepe van abban, hogy az iskola sok eredményes pályázatot valósított meg.
   A jászfényszarui születésű tanár, aki a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. Felügyelő Bizottságának megalakulásától húsz éve tagja. Jászfényszaru Város Önkormányzata a városért végzett munkájáért 2016. augusztus 19-én Jászfényszaruért Emlékéremben részesítette.
   Az olvasók és volt és jelenlegi tanítványai nevében gratulálunk!
                                                                                                                  Tóth Tibor

 

PostHeaderIcon Fiatal Jászsági értelmiségiek konferenciája

jfszgy konferencia zsuri

   Jászfelsőszentgyörgy Község Önkormányzata az 2016-ban és 2017-ben mini konferenciát szervezett helyi felsőfokú ösztöndíjasainak részvételével.
   2018-ban a résztvevők körét szélesíteni kívánták a Jászság, szomszédos települések bevonásával. Céljuk a fiatalok egymás megismerésének elősegítése, a konferencia résztvevőivel együtt értesüljenek, a tudomány, a technika XXI. századi eredményeiről. Kezdeményezik, hogy a lokális konferencia évente más jászsági településen kerüljön megrendezésre, vándor konferencia módjára. Az eddigi konferenciák előkészítését Ménkű János a művelődési ház igazgatója és a haza költözött dr. Turjányi Sándor nyugalmazott egyetemi adjunktus vállalta fel. Megnyerték a konferencia elnökének Nagy Andrást, a Lehel Vezér Gimnázium nyugalmazott igazgatóját és dr. Pethő Lászlót a Jászsági Évkönyv főszerkesztőjét, aki a konferencia előadóinak publikálási lehetőséget biztosít az évkönyvben az elhangzott előadásokból.
   A háromtagú zsűri elnöke a jászfelsőszentgyörgyi születésű dr. Molnár Sándor a debreceni egyetem intézetigazgató, tanszékvezető egyetemi tanára volt.
   A március 24-én a művelődési ház nagytermében tartott konferencia 13 órakor vette kezdetét. Az érdeklődők szép számát és az előadókat Nagy András köszöntötte.
   Tizenegy fiatal nevezett a konferenciára, ebből egy főnek Jászapátiból, két főnek Jászfelsőszentgyörgyről, 8 főnek Jászberényből indult el pályája. Az előadók között végzett, már munkába ált és tapasztalatokkal is rendelkezők voltak többségben, de voltak mesterszakos- és doktoranduszhallgatók is. A 15 perces előadások témáját a sokszínűség jellemezte. Néhány érdekesebb témát kiemelve: Az oktatás digitalizálása, tabletek és számítógépek felhasználásával; A Lean vállalatirányítási rendszer bemutatása; Hogyan állapítható meg egy részvény értéke? Avagy milyen főbb pénzügyi információkra fókuszálnak a tudatos befektetők? Új módszerek a holokauszt oktatásában.
   Három elhangozott előadás után kérdések feltételére és hozzászólásra is volt lehetőség bárki részéről. A zsűri elnöke tett észrevételeket az előadásra többségében pozitív megjegyzések, de kritika is hangzott el, majd újabb előadásokkal folytatódott a program.
   A konferencián résztvevők valamennyien nyertesek lettek, aki díjban nem részesült az sem tért haza üres kézzel, mert előadói rutinja tovább erősödött, a felsőfokú szakmai ismereteit gyakorlatban tudta megosztani másokkal. A hallgatóság - köztük magam is - sok új ismerettel gazdagodtunk azon a szombat délután.
   Bízom, benne az elindítók elképzelése szerint a konferencia folytatódik és a jövőben jászfényszarui fiatalra is büszkék lehetünk egy-egy előadás kapcsán.
                                                                                                                    Tóth Tibor

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 313
Utoljára regisztrált : rtkilpeseqj1987
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 1 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink