PostHeaderIcon Köszöntjük weblapunkon

PostHeaderIcon XXIV. FÉBE Jótékonysági műsoros est és bál

   BEL 8803

A hagyományoknak megfelelően február harmadik hétvégéjének szombatján 18-án tartottuk a XXIV. FÉBE jótékonysági műso­ros estet és bált.

   A FÉBE elnöke köszöntötte az est fővédnökét Szabó Lászlót a Jászberényi Katolikus Liska József Középiskola igazgatóját, a díszvendéget Csikós Miklós jászkapitányt, aműsorvezetőt Solti Lilla a MTVA külpolitikai szerkesztőt.  

 

PostHeaderIcon Orchideák ismeretterjesztő előadás

orchidea 1733 orchidea 1735

„… orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete által szervezet március 3-i ismeretterjesztő előadást nagy érdeklődés kísérte. A Művelődési Ház földszinti klubterme megtelt orchideákat kedvelő többségében hölgyekkel. Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadása a Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségeiről szólt. Előadónk diploma munkáját e tárgykörből írta.
   Színes képekkel, tarkított prezentációból sok érdekes és új információkkal lettek gazdagok a jelenlévők.
Megtudtuk,hogy Orchidaceae család 50-60 millió évvel ezelőtt jelent meg, „fiatal”-nak számít. Az otthoni tartással kapcsolatban fontos apárásítás: 60-70 % páratartalom (ha kevesebb, inkább legyen hűvösebb is). Az öntözés: forralt csapvízzel vagy esővízzel a legideálisabb egy órára vízzel teli a keleti-nyugati fekvésű ablakban – déli fekvésűben nyáron megéghet a levele! Edénybe állítani cserepestül, amikor a gyökerek színe szürkés a víz legyen, szobahőmérsékletű cserép legyen átlátszó, vagy ha nincs, akkor a terrakotta is jó, mert jól szellőzik. Tápoldatozni érdemes, akár a javasolt adag felével, és időnként érdemes 2-3 órára beáztatni, hogy a felhalmozódott sók jól kiázzanak az ültetőközegből, mert egészséges gyökérzet a legfontosabb.
A több mint egyórás előadás után kérdésekre válaszolt az előadó.
A prezentáció, gyönyörű orchidea képekkel a
www.febe.hu honlapon teljes terjedelemben megnézhető, olvasható.
                                                                                          

kép és szöveg: Tóth Tibor

Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadása: „Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”>

 

PostHeaderIcon Szécsi Pál emlékest Eger

20170423 szecsi pal

 

PostHeaderIcon Ézsiás László CD budapesti bemutatója

20170325 ezsias laszlo cd bem

 

PostHeaderIcon Színházi szervezés

Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2017. március 19-én (vasárnap) délelőtt 8 óra 30 perckor Jászberényből induló 9 órakor Jászfényszarun Városháza előtti gyülekezéssel kifelé haladvaHatvanon át, indulunk különjárati autóbusszal Budapestre Erkel színházba (1087. Budapest, II. János Pál pápa tér 30.) Vajdahunyad bérlet – 2. előadás Erkel Ferenc: Hunyadi László opera három felvonásban, magyar nyelven, magyar felirattal megnézni.

 

PostHeaderIcon Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei

Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadása: „Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”>

 

PostHeaderIcon Ismeretterjesztő előadás

 orchidea

 A Fényszaruiak Baráti Egyesülete a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár földszinti klubtermébe 2017. március 3-án (pénteken) 17 órára szeretettel várja az orchideák kedvelőit, barátait, egy kellemes 90 perces ismeretterjesztő előadásra.

Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadásának címe: „Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”. A képekkel színesített előadás minden bizonnyal nagyszerű betekintést nyúlt az orchideák világába, szobai tartásuk segítéséhez

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete első sorban hölgyek érdeklődésére számít a Nemzetközi Nőnap küszöbén, de szívesen fogadjuk a férfiak megjelenését is.

            Az előadás végén a megjelentek között kisorsolunk egy cserepes és két dobozos orchideát.

Jászfényszaru, 2017. február 23.

Baráti üdvözlettel:

                                                                                                      Tóth Tibor
                                                                                                           elnök

 

PostHeaderIcon Ézsiás László FÉBE CD 2 ünnepi bemutatója

   ezsias laszlo 20170210

Február 10-én péntek este 17 órára gyülekeztek a Városháza dísztermében Ézsiás László tisztelői, a versek barátai.
   Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Csikós Miklós regnáló Jászkapitány, Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester, Győri János Bertalan alpolgármester és Zsámboki Sándor önkormányzati képviselő, bizottsági elnök.
   A bemutatón jelen volt Grecsó Krisztián József Attila-díjasköltő, író, dr. Sződy Szilárd a Magyar Rádió nyugalmazott „nívódíjas” dramaturgja, rendezője, aki 1963 óta rendszeresen foglalkozik versmondókkal. Az est során a bemutatót színesítették a közreműködők: Bereczky Szilárd népdalénekes, országos hírű versmondó, Magyar Csaba zongoraművész, és Szabó Krisztina énekművész.
   Tóth Tibor az est házigazdája bejelentette, hogy az ünnepség két jeles eseményt is jelent. A FÉBE szabályzata szerint tagjait kerekévfordulós születésnapjuk alkalmából köszönti. Ma a 70 éves Ézsiás Lászlót köszönjük, és ebből az alkalomból megjelentetett verses CD lemezének bemutatására is sor kerül.

 

PostHeaderIcon Színházi szervezés

Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2017. február 24-én (pénteken) 16 óra 30 perckor Jászberényből induló autóbuszra, majd 17 órakor a Jászfényszaru Városházától kifelé haladva a helyi autóbuszmegállókban jobb oldalon lehet felszállni és Hatvanon át az autópályán megyünk a József Attila Színházba (Budapest, Váciút 63. Telefon: 270-7514) Bánffy bérlet 4. előadására Molnár Ferenc: Az üvegcipő vígjátékot három felvonásban megnézni.

 

PostHeaderIcon Színházi szervezés

            Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2017. február 19-én (vasárnap) délelőtt 8 óra 30 perckor Jászberényből induló 9 órakor Jászfényszarun Városháza előtti gyülekezéssel kifelé haladvaHatvanon át, indulunk különjárati autóbusszal Budapestre Erkel színházba (1087. Budapest, II. János Pál pápa tér 30.) Vajdahunyad bérlet – 1. előadás Gaetano Donizetti- Glovanni Ruffini: Don Pasquale vígopera három felvonásban megnézni.

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 166
Utoljára regisztrált : kpvnorytyk1994
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 1 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink