PostHeaderIcon Óévbúcsúztató a "25 éves város hajnalán"

   oev 1 oev 2

A Fényszaruiak Baráti Egyesületének Elnöksége és Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriuma 2017. december 29-én (pénteken) sorendben IV. Óévbúcsúztató rendezvényét tartotta. A rendezvény együttműködő partnerei voltak a Vágó BT. Vágó Tiborral és a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói Bordásné Kovács Katalin igazgató asszonnyal az élen.

 

oev 3 oev 4  

A pontban 18 órakor elkezdődött rendezvényen a FÉBE elnöke köszöntötte Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszonyt, a FÉBE Örökös tag cím birtokosát és kedves férjét, Győri János alpolgármestert és kedves feleségét, Zsámboki Sándort, a GAMESZ igazgatóját, önkormányzati bizottsági elnök-képviselőt és feleségét, Dr. Voller Erikát a város jegyzőjét.    
   Köszöntötte továbbá az esten jelenlévő Hortiné dr. Bathó Editet a Jász Múzeum igazgató asszonyát, a Jászsági Hagyományőrző Egylet művészeti vezetőjét, a FÉBE Tiszteletbeli tag kitüntető cím birtokosát, a 2015-ben Megyei Príma-díjban részesült Jászsági Hagyományőrző Egylet valamennyi jelenlévő tagját.
   Megtisztelte a rendezvényt Magyar Aliz a Jász Baráti Társaságuk vezetői Fórumának létrehozója és koordinátora, a JÁKOB elnöke és kedves férje Czuk Ferenc és Kollár János a FÉBE tagja, a Pusztamonostoriak Baráti Egyesületének elnöke.
   Régi, de igaz mondás a magyar ember talál okot az ünneplésre, ivásra, evésre, csak néhány érdekesebb évfordulót említett meg.
   Szűcs Mihály 115 évvel ezelőtt 1892-ben adta ki könyvét Életleírás címmel, így jöhetett létre a mai előadás.
   Szűcs Mihály 1845-ben elvette feleségül Berze János és Levocs Ilona gyermekét Berze Teréziát, aki 1827-ben 190 évvel ezelőtt született.
   Házasságukból 1852-ben Imre fiuk 165 évvel ezelőtt született, melyet a darabban is látni fogunk.
   A darab 1861-ben játszódik ekkor volt a település 30 éve mezőváros.
   Szűcs Mihály 150 évvel ezelőtt a kiegyezés kapcsán Ferenc József magyar királlyá koronázási ünnepségén, Budapesten vett rész.
   Szűcs Mihály a szintén helyi Rusai Imrével 1887-ben 130 évvel ezelőtt jártak XIII. LEÓ pápa megválasztásának 10 éves jubileumi ünnepségén Rómában.
   Szomorú évforduló, de igaz Szűcs Mihály ezen a napon 114 évvel ezelőtt 81 évesen december 29-én hajnal 4 órakor adta vissza lelkét a teremtőjének.
   Természetesen vannak közelebbi évfordulók is, már csak két nap választ el bennünket attól, hogy Jászfényszaru negyedszázada ismét városi címet kapott.
   A két szervezet a FÉBE és alapítványa úgy gondolta, hogy a mai rendezvény egyben a város 25 éves jubileumi rendezvény sorozatának a nyitó rendezvénye és egy év múlva 2018. december 28-án a V. Óévbúcsúztató pedig a záró rendezvény lesz.
   Örömteli, hogy sokan fontosnak tartották ezt az ünnepséget és anyagiakat is áldozva eljöttek a rendezvényre.
   A FÉBE és az alapítványa is 2018-ban ünnepli negyedszázados jubileumát, sok rendezvényünk lesz, de hármat hagy említsek meg ezen a helyen is. A FÉBE XXV. egyben utolsó Jubileumi műsoros estjét és bálját rendezi meg február 17-én (szombat) 18 órakor ebben a teremben.
   Május 6-án (vasárnap) a Redemptió önmegváltás napján délután 3 órakor a városháza falán elhelyezett emléktábla koszorúzására kerül sor, majd legújabb könyvünk Ézsiás Rózsa: Süssünk- főzzünk ízletesen és gyorsan ünnepi bemutatójára kerül sor a Régi Kaszinó Étterem és Kávézóban.
   A város nagyrendezvénye június 29 – július 1. között a XXIV. Jász Világtalálkozó melyet éppen 20 évvel korábban 1998-ban rendezett meg a település.
   A FÉBE és alapítványa a negyedszázados jubileumi ünnepségét tagjainak és meghívott barátainak november 3-án (szombaton) 10 órától,16 óráig tartja. Faültetés a parkban, beszámoló, könyvbemutató, kitüntetések átadása, kiállítás, közös ebéd és kulturális műsor színesíti a nap eseményét.
   A FÉBE rendkívül sokrétű többségében kulturális, kulturális örökségvédelmi munkát végez.
   A mai napnak is van évfordulója.
   Már az 1993 október 30-i megalakulást követően novemberben létrejött a színházba járók baráti köre, amely az óta is tevékenykedik.
   Az első szervezett budapesti előadás 1993. december 10-én pénteken a Nemzeti Színházba történt az esti előadáson Szigligeti Ede: Liliomfi zenés vígjátékot néztük meg.
A 24 év alatt összesen a mai a 275. előadás is jubileum fejezte be megnyitó gondolatait a FÉBE elnöke.
   Színpadra kérte a város polgármesterét Győri dr. Czeglédi Mártát és a „25 éves város hajnalán” villám interjút kért az általa feltett négy kérdésekre.
   Mártikát a kérdések ugyan váratlanul érték, de frappánsan válaszolt.
   Bizony 25 évvel ezelőtt sokan úgy vélekedtek „mitől lett város Fényszaru”, az eltelt 25 év fejlődése már igazi élhető, szerethető kisvárossá tette Jászfényszarut, ez elvitathatatlan tény. Egy közösség életében fontos a vezető személye a polgármester munkája meghatározó, de segítők, támogatók által tudott kitejesedni és jelentős eredményeket elérni.
   Elérkezett a várva várt pillanat, az egylet képviselője ismertette közel 10 éves tevékenységüket:
A Jászsági Hagyományőrző Egylet 2008 májusában alakult a Jász Múzeumban, működtetője a Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány. Eddigi működésük első nagy vállalkozása a jász lakodalmas felelevenítése volt, amelyet 2010 augusztusában a Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfaluban adtak elő. Minden évben nagy közönségsikert aratnak színpadra rendezett népi és polgári életet bemutató előadásaik (Esték a tanyán…, Igézet ne fogja…, Imádok élni!zenés vagdalt az 1960-as évek 70-es évek fordulójáról,   Zacc – Jelenetek egy békebeli kávéház életéből, Élet a Morgóban, és a Jász kamukéró, avagy Történetek Szűcs Mihályról című népi játék.)
Az Élet a Morgóban című darabjukkal 2016-ban az Adácson megrendezett Falusi Színjátszók XX. Találkozóján ezüst minősítést értek el. Ugyancsak Adácson ebben az évben a Jász kamukéró című darabjuk bronz minősítést kapott, és hagyományőrző munkájukért Külön díjban részesültek.
Rendszeresen fellépnek jászberényi és jászsági rendezvényeken, történelmi emlékünnepségeken, szokás és viselet bemutatóikat pedig gyakran láthattuk a Jász Trió TV Értékőrző című műsorában.
2011-ben nagy sikerrel szerepeltek Franciaországban megrendezett Nemzetközi Hagyományőrző Fesztiválon, 2014-ben Lengyelországban, 2016-ban pedig Gyimesközéplokon.”
   Az egylet tagja a 70 perces színielőadás tartalmát a következőkben foglalta össze:
„A jász kamukéró, avagy történetek Szűcs Mihályról. A darab a jász ember humorát, víg kedélyét, huncutságát mutatja be. A jász ember egyik jellemző tulajdonsága ma is, hogy amit nem képes elérni egyenes úton, azt kerülővel, de mégis csak eléri.
   Az 1861-ben játszódó történet szereplői a jászfényszarui Szűcs Mihály családja és a település néhány közismert lakója.
  
Szűcs Mihály 1823-ban született Jászfényszarun, és eseményekben mozgalmas életét is ott élte le. Tanult, világot látott ember volt, s mint a Jászkun Bandérium főhadnagya részt vett 1867-ben Ferenc József magyar királlyá koronázásán.
   22 évesen feleségül vette Berze Teréziát, kitől két gyermeke született.
   1854-ben belrendőrnek választották, később közgyámi hivatalt viselt, de mellette ellátta a másodbírói feladatokat is. 1874-ben főbíró, mely tisztséget több éven keresztül ellátott.
   A Jászsági Hagyományőrző Egylet által most bemutatásra kerülő népi vígjáték Szűcs Mihály életének néhány mozzanatát idézi meg ízes népi nyelvezettel, humorral és a jász emberre oly jellemző kamukéróval.A darabot írta és rendezte: Hortiné Bathó Edit.”
   Az előadás közben a „közönség vette a lapot” mosolygott, nevetett és tapsolt. Az szereplők elérték, amit akartak, jó eső érzést volt látni a korabeli ruhákat, a színpadon lévé díszletet a „kasznit”, az ízes, de szép falusi beszédet. Köszönet a forgatókönyv írónak és rendezőnek, hogy 2017-ben Fényszaruhoz kapcsolódó darabot választottak.
   A FÉBE titkára, a Jászfényszaruért Alapítvány kurátora, de mint a 25 év nagy részének egyik városi vezetője jegyzője, majd címzetes főjegyzője Mészáros László a színpadon mondta el pezsgős pohárköszöntőjét a sikerekben gazdag negyedszázadra, a 2017 évre és a jövőre a jelenlévőkkel együtt koccintva ürítettük ki a jelenlévők poharukat.
   Ezt követően minden ki kedvére fogyaszthatta el a jobbnál jobb hideg és meleg ételeket, süteményeket.
   Szépen búcsúztattuk el az Óévet és bizakodva tekintünk a 2018 évre.

   Tóth Tibor

Módosítás: (2018. január 23. kedd, 21:04)

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 317
Utoljára regisztrált : kimi70
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 3 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink