febe fejlec lekerekitett

   kemence unnep 1 2018 kemence unnep 2 2018

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2011-ben indította útjára a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél az akkor elkészült közösségi kemence tiszteletére - államalapító Szent István király ünnepéhez kapcsolódóan - a Kemence ünnepét. A kezdeményezésből hagyomány lett és a délután társrendezője kezdetektől a Jászfényszaruért Alapítvány. Ebben az évben a Színjátszók Baráti Köre Egyesület néhány tagja közreműködött a programban.
   Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a második Fény Napok és Fesztivál (augusztus 12 – 20.) városi program zárónapjához a Kemence ünnepét beillesztették.

   Az ünnepséget megelőzően már 18-án munkához látott kovászt készített Németh Ákos pékmester. Víg Antal fűtőmester már 19 én délelőtt elkezdte a fűtést és hétfő hajnalra hat kenyér sült meg. Néhány órás pihenés után hétfőn reggel folytatódott a munka. Az ünnepség kezdetére újabb hat kenyér sült szép barnára az udvari kemencében.
   Az asztalok, lócák elhelyezésében és megterítésben segített Telek Sándor és családja, Agócs Ferenc és felesége, Dobák Viktor és Szlávik József FÉBE tagok.
   Huszadikán délután 3 órakor szép napsütésben a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény udvarán kellemes kenyérillatok fogadták az érkezőket.  
   Gyorsan megtelt a közösségi kemence környéke. A FÉBE elnöke köszöntötte az ünnepségen megjelenteket, majd kezdetét vette a színjátszók előadása. Rejtő Jenő: A rézrúd bohózatának eladása közben jól szórakoztunk, nevettünk, kacagtunk. Bordás Gyula, Fábián Gyuláné és Földvári Edit méltán kaptak sok tapsot a közel félórás műsorra. Rövid szünet után Géza és Gizus kabaré jelenetében Fábián Gyuláné és Kubala Antal csillogtatta nagyszerű karakteralakításukat, melyet a hálás közönség nagy tapssal jutalmazott. A jelenlévők örömmel kóstolták meg a közösségi térben megterített asztaloknál az hagyományosan kovásszal készült kenyeret. A friss, meleg kenyér gyorsan beszívta a kacsa-, libazsírt, margarint, vajkrémet, melyre lila hagyma, paradicsom, ízlés szerint paprika került.
Öt óra tájban nemzetközivé vált az ünnepség Hatvani Vadászkastély látogatásuk után megérkezett a Zakliczyn testvérvárosi delegáció. Meguzsonnáztak, megkóstolták az új kenyeret. Az útravalót is kaptak egy egész kenyeret, majd elköszöni mentek a városházára és indultak vissza városukba.
   A FÉBE elnöke rendezvény életben tartóinak a péknek, a fűtőnek, a színjátszóknak megköszönte a munkájukat, szereplésüket. A hölgyek virágot a férfiak egy üveg italt kaptak.
   A közös baráti beszélgetésnek kedvezett a kellemes idő, így jó hangulatban 18 óra után zárult a VIII. Kemence ünnepe.
   Köszönjük mindazok munkáját, akik a rendezvény sikeres megtartásához munkájukkal, adományukkal hozzájárultak.
                                                                                                                    Tóth Tibor {jcomments off}

Fotó: Glonczi Rudolf