febe fejlec lekerekitett

Jászsági kiadványokat gyűjtők figyelmébe!

A Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány június hónapban megjelenteti a Jászsági Füzetek 46. köteteként Kókai Magdolna: „Ágy lábában van a másik…” Születés körüli szokások és hiedelmek a Jászságban című kiadványát.

A B/5-ös formátumban, színes matt keménytáblás borítóval, színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal, térképekkel kb. 100 oldalas könyvet 1800 Ft-ért április 15-ig lehet előfizetni Görbe Jánosné Amálkánál és Lukács Pálnál.
A szerző – a Jász Múzeum muzeológusa – többek között sokoldalúan ábrázolja a bába tevékenységét, bemutatja a szülés levezetését, az újszülött és a gyermekágyas asszony gondozásában való közreműködést, a keresztelő és az avatás során rá háruló tennivalókat, valamint az alakjához fűződő képzeteket is. Megvizsgálja a népességszaporulat társadalmi-gazdasági mozgatórúgóit. Részletesen foglalkozik a népességszabályozás pozitív és negatív formáival. Bemutatja a helyi közösség magatartását az erkölcsi szabályokat áthágó nőkkel szemben. A könyv legnagyobb jelentősége, hogy a szerző a Jászságot is beemelte azon tájak sorába, melynek születési szakmonográfiája már elkészült.

Tóth Tibor