febe fejlec lekerekitett

 

Az elszármazott és helyi fényszaruiak kezdeményezését felkarolva a Fényszaruiak BarátiEgyesülete több éve fontolgatja, hogy a népes tanyai lakosság, a tanyai iskolák ésa Vasút tanyai Kápolna tiszteletére emlékhelyet létesít. A FÉBE Elnöksége kéri a város önkormányzatának anyagi támogatását, valamint minden jó szándékú volt tanyai lakost, diákot, hogy anyagilag is segítse a kezdeményezés sikerét. A húsz éves a város rendezvény sorozat keretében 2013. év őszére tervezzük az emlékhely megvalósítását, az emlékkőavatását.

 

A vasúton túli tanyavilág az 1880-as évektől folyamatosan alakult ki. A Csányi határt és Peres dűlőt többségében Jászárokszállásiak telepítették be. Árokszállás túlnépesült, egy-egy testvér földrészének megváltásából a Fényszaruhoz messze eső két dűlőben kedvező áron földet vásároltak, melyre tanyát építettek. A népszaporulat eredményeként a XIX. század első felében egész tanya sorok jöttek létre.

A gyerekeknek iskola kellett, így épült fel egy tanteremmel és tanítói lakással 1927-ben a Vasút tanyai iskola, melynek első tanítója Geng Márton volt. Később még két osztályteremmel bővült az iskola.

A katolikus jászok közadakozásból az iskola mellett felépítették a Kápolnát.

A tanyavilág a nagyüzemi mezőgazdaság térhódításával, az ott élők elöregedésével a hatvanas évek második felétől folyamatosan felszámolódott, mára a két dűlőben összesen két tanya áll. A lakosság Fényszaruba és Hatvanba költözött be.

Az iskoláskorú gyerekek létszáma ezzel arányosan lecsökkent. A felső tagozatban a 1962/63-as, az alsó tagozatban pedig a 1969/70-es tanévben volt utoljára tanítás. Az utolsó tanító Nagy Istvánné volt.

A kápolnában hetente, majd havonta volt szentmise. Az Egri Érsekség engedélyével az épületet hetvenes évek elején lebontották.

Kérjük a volt tanyai lakosokat, leszármazottaikat, hogy a tanyai iskolában, a kápolnánál, vagy a tanyai életről készült fotókat digitalizálás céljából adják kölcsön számunkra. A fényképen ábrázolt eseményt, személyt illetve személyeket valamint készültének időpontját is jegyezzék le, hogy az beazonosítható legyen. A fényképeket, a csatolt leírást Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE), 5126. Jászfényszaru, Fürst S. út 1. címre, vagy a helyiek a Rimóczi-kastély toronyszobájába Farkas Kristóf Vincének vagy Tóth Tibornak személyesen szíveskedjenek leadni. A fényképek másolatokból kiállítást vagy kiadványt szerkesztünk. Köszönettel veszzük az „öregdiákok” írásos visszaemlékezését, élményeikről, tanítóikról, a tanyai iskoláról.

A volt diákok közül az emlékhely megvalósítását kezdeményezték és anyagilag is támogatják Csajkás Lajos (Jászágó), Cserháti Imre (Várpalota), Dr. Harangozó Imre (Heves), Szabó Lajosné Kiss Kornélia (Hatvan), Nagy Lajosné Tóth Anna (Jászfényszaru) Szilágyi Jánosné Bordás Mária (Jászfényszaru), Tóth Tibor (Jászfényszaru), Zsámboki Ferencné Rácz Katalin (Jászfényszaru) várjuk mások csatlakozását is.

Az anyagi felajánlásokat magán és jogi személyektől a FÉBE 69500149-10382075 számlaszámra, vagy rózsaszín postai csekken a FÉBE címére történő befizetéssel, de személyesen a toronyszobában nyugta ellenében is várunk.

Tóth Tibor