febe fejlec lekerekitett

Az Ágóiak Baráti Egyesülete (ÁBE), aki húsz éve alakult meg, volt a házigazdája október 6-án megtartott fórumnak. A művelődési ház nagytermében igazi jászvendéglátással várták a vendégeket, a tizenöt szervezet közül tizenegy képviseltette magát.

Macsi Sándor ÁBE elnöke nyitotta meg a rendezvényt, Mozsár Lászlóné polgármester a település nevében szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében szólt a település értékeiről, nevezetességeiről, örömeikről és gondjaikról. Az óvodások műsora mindenkit elvarázsolt. A jelenlévők ezután a községháza falán lévő emléktáblához mentünk, ahol egy-egy mécses elhelyezésével valamennyien emlékeztünk az 1848/49-es szabadságharc áldozataira, az Aradi vértanúkra. A folytatás Jászágó megismerését szolgálta. A kis településen található a Jászság legtöbb”múzeuma” gyűjteménye, mely döntően Macsi Sándor ny. címzetes igazgató, helytörténeti kutató, egyesületi elnök személyéhez és lelkes helyi lokálpatriótákhoz köthető.

Megnéztük a Helytörténeti és Néprajzi, Iskolatörténeti gyűjteményeket és az Öregházat, melynek udvarán szabadtéri kemence áll. A Jászság legfiatalabb templomát is többen most látták először. Az iskola kertjében a találkozó emlékére egy piramis tölgyfát ültettünk el, mindenki a sajáttelepüléséről néhány marék földet hozott a jászösszetartozás szimbólumaként. A közös ebéd elfogyasztása után, a fórumon a szervezetek képviselői számot adtak az elmúl egy évben végzett munkájukról. Sok hasznos ötlettel, tapasztalatok szerzésével lettünk gazdagabban a találkozó végére.

A szervezők a Jászság I. és II. Világháborús szobrainak fotóiból készítettek kiállítás. A résztvevők hozott kiadványaikból, helyi újságokból állítottak össze rögtönzött közös tárlatot.

Gubicz András emeritus jászkapitány, a Jászkisériek Baráti Egyesületének titkára minden jelenlévőt meghívott a IX. fórumra Jászkisérre, amely találkozónak egyesületük lesz a házigazdája. Késő délután mindenki úgy búcsúzott viszont látásra 2013-ban Jászkiséren.

Tóth Tibor