febe fejlec lekerekitett

 jaszsagi evkonyv 2015 

Jászjákóhalmán december 11-én pénteken koraeste a községháza dísztermében nagyszámú érdeklődő előtt mutatták be a sajtóképviselőinek sorrenden a huszonharmadik Jászsági Évkönyv 2015 évi számát.
{jcomments off}

 

   A könyvbemutató résztvevőit, köztük a több mint 40 szerzőt, melynek többsége is jelen volt a hagyományoknak megfelelően Dr. Kertész Ottó a Jászsági Évkönyv Alapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntötte elsőként.
   Közvetlen ezután egyperces néma felállással tisztelegtek, emlékeztek Farkas Ferenc nyugalmazott főiskolai tanárra, aki 2015 áprilisában hunyt el és az évkönyv szerkesztőbizottságának oszlopos tagja volt, de számos cikke is megjelent az elmúlt 22 évben.    
   A házigazda jogán Terjéki Tünde polgármester köszönte meg, hogy a rangos eseménynek a község adhat otthont. A rendezvény kulturális részét a helyi Népdalkör előadása biztosította.
   A bemutatók fontos eleme, hogy az első olvasó hogyan látja a megjelent cikkeket, milyen fontos részeket, írásokat emel ki felkeltve, ezáltal a leendő olvasók figyelnéd. Erre a feladatra a szerkesztők Pócs Jánost, a térség országgyűlési képviselőjét kérték fel. A képviselő úr hálás olvasónak bizonyult, mert témafejezetenként valamennyi íráshoz fűzött, néhány kedves és kiemelő gondolatot, véleményt.
   A 42 szerző közül négy kötődik Jászfényszaruhoz. Bujdosó Katalin és Nagy Ildikó könyvtárosok állították össze az évkönyv végén szereplő krónika fejezetben 2014 júliusától 2015 júniusáig Jászfényszaru fontosabb eseményeinek hivatkozással ellátott jegyzékét, amely a későbbi kutatók számára óriási segítséget jelent. Farkas Kristóf Vince muzeológus – a jászjákóhalmai Fodor István Ferenc helytörténeti kutató – társszerzővel a „Második világháborús emlékművek a Jászságban”című tanulmányt jegyzik. Az örökségünk fejezetben személyem által összeállított „Egy olimpiai bajnok úszónő a Jászságból – Interjú Gyenge Valériával” riport jelent meg, melyet a helyi lapban sorozatként sok képpel elkezdtük leközölni.    
   Jászfényszarut érinti még Kármán Antal: „Top 10 Jászság (2014)” évenként megjelenő írása is. Idézet az írásából: „A Jászságban 1.736 társas vállalkozás végzett tevékenységet 2014-ben, számuk az előző évhez képest 33-al növekedett. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Jászság társas vállalkozásai realizálják az összes nettó árbevétel 63 %-át, 1.381 Mrd Ft-ot. A megyei legnagyobb 50 között 20 a jászsági, ugyanúgy, mint 2013-ban… Mindig külön kell szólni a Samsungról, mely árbevételével és a többi gazdasági mutatójával alapvetően meghatározza a megye, azon belül a Jászság, a feldolgozóipari ágazat, azon belül a gépgyártás teljesítményét. A társaság árbevétele 2014-ben 704,6 milliárd Ft volt, amely a megye összes nettó árbevételének 32,2 %-át jelentette, és ez is és egyéb mutatói is a 2013-as visszaesés után ismét megközelítették a 2012. évi csúcsértéket (akkor az árbevétele 713,5, az exportja 621,7 Mrd Ft volt).”
   Számomra igen kedves írás Besenyi Vendel: „Egy egykor volt és elfeledett iskola” történetének megírása, mert 1966 és ’69 között én is ezen iskola padjait koptattam. Az iskola Jászberényben 1896-tól 1973-ig a 31-es főúton Jászberényből Nagykáta felé haladva a város szélén bal oldalt működött.
   A Mi újság Fényszarun? olvasói közül, aki szeretné az évkönyvet megvásárolni, úgy 1500,- Ft áron Jászberényben a főtéren a LÍRA könyvesboltban megvásárolható vagy a helyi 3A Takarészövetkezet Kirendeltségén Hangosiné Réz Máriánál megrendelhető.

Kép és szöveg: Tóth Tibor

 

Fotó: Jászsági Évkönyv 2015 borítólap