PostHeaderIcon A FÉBE 2017. évi főbb feladatok, programok

 A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 1993. október 30-án 51 taggal alakult, jelenleg 222 tagja és három önálló csoportja (Színházbajárók Baráti Köre, Kiss József Helytörténeti kutatócsoport, Szűcs Mihály Huszárbandérium) van, a csoportokban több mint 200 fő azok száma, akik nem tagjai az egyesületnek.

 

            Az egyesületet a JNKSZ Megyei Bíróság 1999. január 21-i, majd a Szolnoki Törvényszék 2015. szeptember 23-i végzésével közhasznú szervezetté jegyezte be. Az egyesület közhasznú feladatköre alapszabályzata szerint tudományos tevékenységre, kutatásra, nevelésre, oktatásra, képességfejlesztésre, ismeretterjesztésre, kulturális tevékenységre, kulturális örökség megóvására, műemlékvédelemre, környezetvédelemre, terjed ki.

            Az egyesület az elmúlt 23 évben programjaival nem csak tagjainak, hanem az érdeklődő jászfényszarui lakosoknak adott sokszínű és rétű lehetőséget a közös együttlétre, a tartalmas foglalatosságra.

            Az egyesületnek a 23 év alatt számos hagyománnyá vált rendezvénye alakult ki, mely évente aktuális rendezvényekkel, programokkal egészül ki. Így:

-           Közreműködünk az iskolai nyári táborok lebonyolításában, a helyi Vöröskereszt
           szervezet pályázati bonyolításában;

-           Huszárhagyományok településen belüli fenntartásának biztosításában,
           pénzügyeinek bonyolításában;

-           Régi tárgyi emlékek megmentése, felújítása, újak létesítése

-         Önköltséges budapesti színházlátogatás, és bel- és külföldi kirándulási
           igények kielégítésében;

-           Ismeretterjesztő előadások szervezése;

-           A magyar történelem és a város múltjához kötődő (építmények, jogi és
           magánszemélyek) kerek évfordulók méltó megünneplése;

-           Könyvek, kiadványok (érem, CD) megjelentetése;

-           A megalakulástól napjainkig a településsel kapcsolatos értékek (tárgyi és
          írat) anyagokat, így a Kiss József (1924-1989) tanár, helytörténeti kutató    
           irathagyatékát, a Béke Mg. Tsz. levéltárba nem került iratait és a
           lakosságtól kapott iratokat, az egyesület kezeli, melynek elhelyezése a
          Városi Értéktárba történt, feldolgozása, digitalizálása (fotók, értékes régi
          iratok) folyamatosan történik önkéntes munkában.

-           Lehetőségeinkhez mérten anyagiakkal, szervező és adminisztrációs,
           pénzügyi bonyolító munkával támogatjuk az önálló csoportok tevékenységét,    
           programjaik megvalósulását.

A Fényszaruiak Baráti Egyesületének 2017-ben tervezett kulturális programjai, illetve tevékenysége:


2017. február 10-én 17 óra Városháza Díszterme:
Ézsiás László: Vers a szívemben, szívem a versben FÉBE CD 2 verses lemez ünnepi bemutatója, a látássérült költő és előadóművész 70. születésnapja alkalmából.

2017. február 18-án 18 órakor Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében:
XXIV. Jótékonysági műsoros est és bál megrendezésére kerül sor.


2017. március 3-án 17 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár klubtermében: Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadásának címe: „Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”.
A képekkel színesített előadás minden bizonnyal nagyszerű betekintést nyújt az orchideák világába, szobai tartásuk segítéséhez.

Az ősz folyamán további ismeretterjesztő előadásokat tervezünk. Az egyik az I. Világháború a Jászfényszarui katonák helytállásáról (ez már egyeztetés alatt van). A másik lehetséges előadás a 150 éve, 1867-ben történt kiegyezés, melynek során I. Ferenc József és a Deák Ferenc és Andrássy Gyula gróf vezette magyar tárgyalódelegáció megállapodott az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság között fennálló politikai, jogi és gazdasági kapcsolatok rendezéséről.
Dr. Palla Gábor pénzügyi ismeretek témakörben tart előadást.

Legnagyobb helyi évfordulón, hogy 1817-ben 200 éve alakultak meg Jászfényszarun a Céhek, ebből előadás és a Város Értéktárba kiállítást rendezzünk.

2017. március 25-én (szombat) 14 óra a Vasút tanyai iskola fennállásának 90 éves jubileuma alkalmából „Öregdiákok” találkozójára kerül sor a FÉBE koordinálásával a Régi Kaszinó és étteremben, önköltséges rendezvényként.

 

2017. június 30 és július 4. között 5/4 éjszakás Prága és környéke külföldi kirándulás megszervezése önköltségi alapon, jelentős ingyenes szervező munkával.

 

Az elmúlt években nagysikere volt az egy napos önköltséges hazai kirándulásoknak, ezért augusztus vagy szeptember hónapban Kiskunfélegyháza és Kecskemét nevezetességeivel ismerkedünk meg.

 

2017. augusztus 20-án VI. alkalommal rendezzük meg a Kemence ünnepét a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél a Jászfényszaruért Alapítvánnyal közösen.

2017. szeptember 23-án IV. alaklommal rendezzük meg a Kulturális Örökség Napját Jászfényszarun, ekkora tervezzük a Jászfényszaru-i Céhek irataiból a kiállítást és előadást.

 

A gasztronómia is kultúra jegyében, előkészítettük Ézsiás Rózsa a 1930-as évek közepén megjelent háztartási kézikönyv (szakácskönyv) kiadását 500 példányban, mint egy 68 fekete fehér és 12 színes oldalon 24 elkészített étel színes fotói lesznek láthatók.

 

2017. október 30-án emlékezünk, hogy 80 évvel előtt kezdődött el Jászfényszarun a mozi (filmszínház), az akkor levetített első filmet a Tomi a megfagyott gyermek című filmet ismét megnézhetik az érdeklődők. Húsz évvel ezelőtt nagyszabású rendezvényt tartottunk ebből az alkalomból.

November és március között hétfői napokon, kéthetente a Város Értéktárban folytatjuk a Nosztalgiavetítést.

2017. december 29-én (péntek) 17 óra IV. Óévbúcsúztató a Régi Kaszinó étterem és presszóban.

A FÉBE-nek évek óta a Fővárosi Operettszínházba, a József Attila Színházba, az Erkel Színházba összesen 11 előadásra szóló bérlete van. Évadonként további 10-12 előadásra szervezünk önköltséges autóbuszos színházlátogatást.

A FÉBE-nek az elmúlt több mint 23 év alatt kialakult tevékenységi körei, kapcsolati rendszerei (elszármazottak, intézmények, személyek).


Az egyesületünknek továbbra is működteti www.febe.hu honlapját és közösségi oldalát.


A tagsági viszonyhoz kötődő költségek kerekévfordulós születésnapok (60-70-75-80-85-90), 21 fő és a 10, és 20 éves tagsággal rendelkezők 23 fő köszöntése.

A FÉBÉ-nek 1993-tól jelentős településtörténeti, rendezvénytörténeti fotó gyűjteménye van (Kb.12.000 db), évente 18 db nagyított képből egy-egy tablót állítunk össze munkákból.

A településen már csak az önkormányzat és a FÉBE tagja LEADER térségi egyesületnek, ennek éves tagdíja 25.000.- Ft, a HONGÁRI NOSZTRA Város és Faluvédők Szövetségének 5000,- Ft éves tagdíj, a Jászok Egyesületének 2000,- Ft az éves tagdíj, ez összesen 32.000,- Ft.

A FÉBE regisztrált 1 fő közhasznú kulturális munkás alkalmazására – amely költségbe nem kerül – a Városi értéktárban az anyagok digitalizálással foglalkoztatni tudjuk. Ehhez az önkormányzattal együttműködési megállapodást kötöttünk.

A Városi Értéktár kedd és csütörtöki napokon 13 és 18 óra közötti látogathatóságát biztosítjuk, illetve előzetes egyeztetés alapján más időpontokban csoportos látogatás esetén (legalább 5 fő) fogadjuk a látogatókat, kutatókat.

A Városi Értéktár tárgyaló termében civil közösségeknek (20-22 fő) üléseik megtartására lehetőséget biztosítunk.  

Jászfényszaru, 2017. május 19.

                                                                     Fényszaruiak Baráti Egyesülete

                                                                                  Közgyűlése

                                                                                         Jászfényszaru

Módosítás: (2017. május 29. hétfő, 11:14)

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 313
Utoljára regisztrált : rtkilpeseqj1987
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 1 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink