PostHeaderIcon Jász Baráti Társaságok XIII. Fóruma Jászszentandrás

jaszszentandras 20171007

   Az évenként megrendezendő fórum házigazdája október 7-én a település közösségeinek nevében Dávid Sándor emeritus jászkapitány és felesége volt. A település Házasságkötő termében tartott tanácskozásra a meghívását 11 baráti társaság fogadta el. A Fényszaruiak Baráti Egyesületét három egyesületi tag képviselte.

   A házigazdák tá nevében Dávid Sándorné nyitotta meg a fórumot. Köszöntötte a résztvevőket és Szabó Lászlót Jászszentandrás polgármesterét. Köszöntőjében méltatta a hagyományőrző civilek tevékenységét, azt a patrióta szellemet, amit egy-egy településen képviselnek. Egy kisebb településen, mint Jászszentandrás civilszervezetek nélkül szegényes lenne a kulturális élet. A település életéből képeket vetítettek, így virtuális séta keretében ismertük a községet. A Jászszentandrási Pávakör Kökény Györgyi szakmai vezetésével népdalcsokrot adott elő, többen dúdoltuk az ismert dalokat.
   Ezt követően került a fórumon résztvevő baráti társaságok képviselői tájékoztatták egymást az elmúlt egy évben végzett tevékenységükről és terveikről. A „fiatalítás” több szervezetnél is felmerült, hogyan lehet bevonni őket a helytörténetbe, programok szervezésébe. A civilszervezetek jogi szabályozását néhányan túl bürokratikusnak érzik ezért szűnt meg a Jászszentandrásért Baráti Kör Egyesület is. Folyamatosan módosulnak a jogszabályok, nehéz követni illetve ennek megfelelni. Többen panaszkodtak, hogy a NAV által elkészített adóbevallási rendelkezés miatt az 1 %-os felajánlások felére, egyharmadára csökkent az előző évekhez képest.
   A szünet után megtisztelte jelenlétével a fórumot Pócs János a térség országgyűlési képviselője. Kifejtette gondolatait a jász identitásról, a civilek közösség építő szerepéről, a jász összetartozás fontosságáról. A levezető elnök a fórumon felvetett észrevételeket foglalta össze, illetve néhányan további kérdéseket tettek fel, melyre a képviselő úr választ adott. A civilek jogi szabályozásával kapcsolatban felvetett gondolatokat pedig továbbítja az illetékesek felé.
   A közös ebédre a külterületen lévő Járási Iskola út 49. szám alatt lévő régi iskola épületének tulajdonosánál Stuchlik Lászlónál került sor. A vendéglátók elmondta, hogy feleségével turisztikai központtá kívánja tenni a területet, hiszen már itt van a Szarvasgomba Múzeum és az IPA park. A két utóbbi az ebéd után közösen néztük meg.
   A 2018 évi találkozó megszervezését Jászboldogházáról Elszármazottak Baráti Társaságának Egyesülete (BOLDOGBT Egyesület) vállalta fel.
 

Tóth Tibor

Módosítás: (2017. október 18. szerda, 15:42)

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 313
Utoljára regisztrált : rtkilpeseqj1987
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 1 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink