febe fejlec lekerekitett

A Fényszaruiak Baráti Egyesületének Elnöksége 1994. március 13-ai ülésén megvitatta és elfogadta a Jászfényszaruért Alapítvány Alapító Okiratát, százezer forintban meghatározta alaptőkéjét és döntött a kuratóriumi tagok személyről. A hét tagú kurátorok elnöke Mészáros László. A Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Bíróság 439 nyilvántartási számon negyedszázada 1994. szeptember 2-án jegyezte be.Az alapítvány jubileuma alkalmából – Jászfényszaru Város Önkormányzata támogatásával – marandó értékként egy új helytörténeti kiadványt jelentet meg.
A kiadványt az évfordulókhoz méltóan - A/5-ös nagyságban 200 oldalon, melyből 16 oldal a könyv végén színes lesz.
A könyv címe: A Jászság kapuja, Jászfényszaru. Régészeti leletek, kulturális emlékek Jászfényszaruról.

Korai Avar GyöngysorA könyvalapjául a 2018. június 28-án a Jász Múzeumban megnyílt régészeti kiállítás szolgál. A könyvben régész a történész szaktekintélyek írásai jelennek meg. Az írások Paleolitikumtól – Neolitikumon át a vaskorig, a Szarmaták és Germánok, az Avarok, a Honfoglalás és a fejedelmek kora, az Árpád-kor és a Jászok bejövetele mind szerepel a könyvben, melynek régészeti maradványait feltárták Jászfényszaru bel és külterületén. A következő szerzők írásai, gazdag fotóanyaggal jelenik meg: dr. Langó Péter, Gutay Mónika, Gulyás András Zoltán, F. Kovács Péter, Mali Péter, dr. Masek Zsófia, Skriba Péter, dr. Farkas Kristóf Vince, dr. Madaras László, Schilling László, Búr Luca, Bíró Gyöngyvér, dr. Selmeczi László, Polgár Zoltán, Hoppál Krisztina. A szerzők írásaikat térítés nélkül adják át a kiadónak.
A koordinációs feladatokat Gyulás András Zoltán a Jász Múzeum régésze végzi, a kiadásban közreműködik Tóth Tibor, anyanyelvi lektor Kotánné Kovács Tímea.
A nyomdai előkészítést Bagi László, a nyomdai munkát a Prime Rate Kft. Budapest végzi. A könyv felelős kiadója Mészáros László kuratóriumi elnök.
Támogatást várunk a kiadáshoz, a könyvbemutatóhoz magán és jogi személyektől, a költségek csökkentése érdekében és előfizetőket gyűjtünk a kiadáshoz.  A jogi személyek adományaikat az adóalapjukból leírhatják. Az adományozók nevét a könyvben közzé tesszük.  
Kérjük adományozási szándékukat 2019. augusztus 31-ig jelezzék személyesen, írásban Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy mobilon +36/30-337-3336 Tóth Tibornak. Az összeget a Jászfényszaruért Alapítvány 69500149-10141892 számlaszámára lehet utalni, vagy személyesen kézpénzben a 3A-Takarékszövetkezet Jászfényszarui kirendeltségén lehet befizetni.
Egy kötet kedvezményes előfizetési díja előfizetőknek 1.500,- Ft.
A könyv az őszfolyamán jelenik meg és ünnepi keretek között a szerzők és előfizetők jelenlétében, a Városháza Dísztermében kerül bemutatásra.
Az előfizetők gyűjtésében a FÉBE tagjai is közreműködnek. A gyűjtőív található a 3A Takarékszövetkezetnél Hangosiné Réz Máriánál, Baranyi Józsefné Nellinél, Görbe Jánosné Amálkánál, a Városi Könyvtárban Nagy Ildikónál és a Városi Értéktárban Tóth Tibornál található és szeptember 15-ig a könyv előfizethető, megrendelhető.

Tóth Tibor