febe fejlec lekerekitett

Vasarlasi konyv 2019 12 2019 12 04 001   Gróf Károlyi Sándor munkájának és az akkori mezőgazdasági miniszternek köszönhetően 1888. évben az országgyűlés napirendjén már szerepelt a szövetkezetek témája. Az 1896-os agrárprogram tartalmazta a szövetkezetek támogatását. Az 1898-ban az Országos Központi Hitelszövetkezetről szóló törvény alapján létrejött a termelő- értékesítő és fogyasztási szövetkezetek a Hangya központja. 1940-ben országosan 400-nál több boltja volt.
Kiss József tanár, helytörténeti kutató tanulmányából tudjuk a Hangya szövetkezetet Jászfényszarun 1912-ben kezdték el szervezni. Kiss Sándor lett az elnöke. A Rimóczi-kastély helyén nyílt meg először a Hangya szövetkezet boltja és Kalocsai Sándor lett az üzletvezető. Rimóczi Pál által a házmegvásárlása után az üzlet a Dózsa György út 2. alatti épületbe költözött, 1942-től 1944. november 17-ig Kovács Dezső vezette az üzletet.


   Az üzlethelység az államosítás után az 1946 májusában megalakult Jászfényszarui Földmunkás Szövetkezet, majd a jogutód ÁFÉSZ tulajdonába került és 104-es Önkiszolgáló boltként működött. Az önkormányzat a Jászsági ÁFÉSZ-tól megvásárolta az üzlet épületét. 2012-ben lebontották és a városközpont felújítása során itt építették fel a Városgondnokság – GAMESZ iroda házát.
Ézsiás Antal nyugalmazott középiskolai tanár, jászfényszarui születésű, FÉBE-tag írat adományából való a Hangyaszövetkezethez kötődő Vásárlási Könyv, melyet Ézsiás István Jászfényszaru 647. házszám alatti lakosnak állították ki, melyen látható a Jászfényszaru és Vidéke fogyasztási és értékesítő szövetkezet bélyegzője és két igazgatósági tag Ézsiás Pál és Hebrony Kálmán aláírása. A bel ívből sem derül, ki melyik évről van szó mivel csak két hónapra június és júliusra szólt. A házszámról utólag is megállapítható, hogy Ézsiás István a 1947 előtt Horthy Miklós, a mai Bajcsy Zsilinszky úton lévő házban lakott. Hebrony Kálmán, 1903-től 1936-os haláláig a község plébánosa volt, így biztos, hogy a könyvet 1936 előtt állították ki. A könyvben napi bejegyzéssel rögzítették a vásárlás összegét, mivel vásárlási visszatérítést kaptak az üzletrészes tagok. A cégbélyegző hitelesítette a vásárlás tényét, összegét.
   Ma a kereskedelmi üzletláncok egy része így COOP klub modern mágnes csíkkal ellátott Törzsvásárlói Kártyát alkalmaz és 50.000,- Ft vásárlás után a vásárlónak 1 %-os 500,- Ft visszatérítést biztosít.
A fentiek is igazolják a régi közmondást „Nincs új a nap alatt”

Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: Városi Értéktár archívuma