PostHeaderIcon Köszöntjük weblapunkon

PostHeaderIcon Színházi szervezés

            Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2019. január 25-én (pénteken) 16 óra 30 perckor a Jászberényből induló különjárati autóbuszra 17 órakor a városházától indulva a jobboldalon lévő helyi autóbuszmegállókban vesszük fel bérleteseinket és az autópályán megy a csoport Budapestre József Attila Színházba (1134. Budapest, Váci út 63.) Kaló Flórián bérlet – 3. előadása Gerhart Hauptmann Naplemente előtt Jutalomjáték két részben megnézni.

 

PostHeaderIcon Ünnepi jókívánság

kari 1

 

PostHeaderIcon A november hónap értéktári érdekessége

ertektari erdekesseg 201811
Szűcs Mihály és családja (1860?)

   A Városi Értéktárban található eredetibe egy tusrajz, a rajzoló szignója a kép jobb sarkában látható. A kép az író magán kiadásában 1892-ben megjelent „Szűcs Mihály Életleírása és több utazásai és kalandjainak gyűjteménye” című könyvbe került. A kiadvány 16. oldalán látható ez a kép. A könyvet hasonmás kiadásban, családfa és Szűcs Mihály életével kapcsolatos kutatásokkal kiegészítve a Honfoglalás 1100 éves évfordulójára a FÉBE jelentette meg 550 példányban. A jubileumhoz méltóan díszkiadásban.

 

PostHeaderIcon Óévbúcsúztató zenés est a Régi Kaszinó étterem és kávézóban

20181228 oevbucsuztato

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete együtt működve Vágó Tibor üzemeltetővel a Régi Kaszinó étterem és kávézó nagytermében az elmúlt évekhez hasonlóan december 28-án (péntek) 17 órakor V. alkalommal Óévbúcsúztatót tart. A rendezvénnyel egyben zárul városunk és a FÉBE negyedszázados jubileumi rendezvény sorozata.

 

PostHeaderIcon Helytörténeti konferencia könyvbemutatóval

20181215 konferencia

Negyedszázada a városi cím adományozása és az egyesület megalakítása kapcsán - ötven éve (1968. december 17.) az Ó-városháza földszintjén megnyílt a Néprajzi Kiállítás tiszteletére – a Fényszaruiak Baráti Egyesülete, Jászfényszaru Város Önkormányzatával és a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárral együttműködve Helytörténeti konferenciát, könyvbemutatóval tart.

A konferencia 2018. december 15-én (szombaton) kerül megrendezésre.
A program:

 

PostHeaderIcon Félévszázada nyílt meg a "Falumúzeum" 1968. december 17-én

varoshazi muzeum 1 varoshazi muzeum 2

varoshazi muzeum 3 varoshazi muzeum 4

   A hatvanas évek második felére már kicsinek bizonyult az 1825 és 1829 között felépült emeletes városháza. A keleti oldalhoz egy a korszakot jellemző lapos tetejű a térre nagyablakokkal néző épület épült, melynek földszintjén helyet kapott a pártbizottság, a KISZ bizottság három helységben és közös használatú kis és nagyterem, míg az emeleten a tanácsi apparátus irodái és a házasságkötő terem került kialakításra.
   Az Ó-városháza bejáratának bal oldalán megüresedett négy helységben „Falumúzeum” Néprajzi Kiállítás került elhelyezésre.

 

PostHeaderIcon Könyvbemutató - A Fényszaruiak Baráti Egyesületének története negyedszázad a városért, Jászfényszaruért 1993-2018

negyedszazad borito 1 negyedszazad borito 2

A könyv B/5-ös formátumban, 132 oldalon, 350 példányban jelent meg. A kötet grafikai és nyomdai költsége meghaladja a fél millió Ft-ot, mely összeget a XXV. FÉBE Jótékonysági műsoros est és bál bevételéből fedeztük.
A kiadvány a FÉBE tevékenysége mellett az általa létrehozott Jászfényszaruért Alapítvány közel negyedszázad alatt végzett munkáját is felöleli.
A kötetben kettő fekete-fehér, és 405 db színes fotó található. Tehát átlagban évenként 16 kép.
A teljesség nélkül és csak az egyesület által rendezett, vagy társendezőként közreműködő 1127 eseményt tartalmaz, ez átlagban 45 esemény évente.

 

PostHeaderIcon Nyugat-Dunántúli és Burgenlandi kirándulás 2. rész

 

   Az első két napon, autóbuszon, gumikerekű kisvasúton, hajón már utaztunk. A harmadik napon időben 8 órakor indultunk, hogy élményvasúton is közlekedjünk. A semmeringi vasút Ausztriában, Felső-Ausztria és Stájerország tartományok határán található, Gloggnitz és Mürzzuschlag között. Ez volt Európa az első hegyi vasútja. Tervezője és az építés irányítója Carl Ritter von Ghega mérnök volt. 1848 és 1854 között épült 1998-tól a kulturális világörökségi helyszínek közé tartozik.

 

PostHeaderIcon Nyugat-Dunántúli és Burgenlandi kirándulás 1. rész

kirandulas 2018 1

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2018. augusztus 24 és 27 között negyedik alkalommal szervezett 50 fő részére külföldi kirándulást.
   Időben 5 órakor kellett indulni, hogy nyitásra 9 órára a Fertődön legyünk. Többen jártunk már itt, megnéztük az Esterházy-kastély épületegyüttest, de mióta közel négymilliárd forint Európai Uniós pénzből már nagy részben felújításra került nem láttuk. Szokták mondani a pénz csodákra képes, ez itt is elmondható és látható.

 

PostHeaderIcon Táncdalfesztivál anno... 2018

tancdalfesztival 1 tancdalfesztival 2

   Az idősebb korosztálynak vannak emlékei a táncdalfesztiválokról. A fiatalok kedvéért egy kis visszatekintés. Az első táncdalfesztivált 1966-ban hirdette meg a Magyar Televízió, majd az Erkel Színházban rendezte meg a magyar táncdalok versenyét. A három elődöntőben 20-20 dal, összesen 60 dal hangzott el a zsűri és közönség révén 12-15-18 szám jutott a döntőbe. A jeligével beadott dalokat a rendező osztotta ki az előadóknak. A dalok zeneszerzőit és szöveg íróit csak a döntőben hozták nyilvánosságra. Sokan emlékszenek a fesztivál szignáljára, mellyel kezdődtek a versenyek.

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 317
Utoljára regisztrált : kimi70
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink