PostHeaderIcon Köszöntjük weblapunkon

PostHeaderIcon FÉBE kirándulás

Pannonhalmai főapátság és Tihanyi apátság megismerése 

kovacs tamas

   A FÉBE kellőszámú (50 fő) jelentkezés esetén 2019. június 22. (szombaton) a Pannonhalmi főapátságba és a Tihanyi apátságba – önköltséges – látogatás szervez, a főapátságban helyi idegenvezetőnk Kovács Tamás atya (FÉBE-tag) lesz. Megismerjük a főapátság nevezetességeit, arborétumi séta és gyógynövénykerti látogatás (vezetéssel), 3 féle bencés csokoládé kóstoló. Igény esetén útban Tihany felé ebéd.    
   Hazafelé 90 percet töltünk a Tihanyi apátságban, ahol a templomot és altemplomot nézzük meg.
   Részvételi díj: dolgozóknak - 3500 Ft/fő autóbuszköltség, 5600 Ft/ fő a belépők, összesen 9100 Ft/fő; - diák, pedagógus, nyugdíjas – 3500 Ft/fő autóbuszköltség, 3600 Ft/fő a belépők, összesen 7100 Ft/fő. Igényesetén - útban Tihany felé a kétfogásos - ebéd költsége kb. 2800 Ft/fő.
   Jelentkezni lehet:
március 31-ig személyesen a Városi Értéktárban (Szentcsalád tér 12.) vagy telefonon 06-57-660-800 és +36-30-337-3336 Tóth Tibornál, 3500 Ft/fő előleg befizetésével. 

Tóth Tibor

 

PostHeaderIcon Felhívás

Felhívás
a helyi általános iskola 7. osztályos tanulóihoz

palla gabor

   Dr. Palla Gábor közgazdász – szülei, nagyszülei révén – gyökerei itt található, tagja a Fényszaruiak Baráti Egyesületének nem először tesz nagylelkű felajánlást.
   Először 2014. szeptember 20-án a település első Kulturális Örökség Napján a Városháza dísztermében hirdette meg a „jó tanuló – felkészült túrázó” pályázatot.
   Január hónapban ismét megkeresett, hogy újabb felajánlást tenne a 7. osztályos tanulók számára. Fontosnak tartja, hogy a tovább tanulás szempontjából az év végi bizonyítvány eredménye minél jobb legyen. Ennek ösztönzésére 25.000 – 25.000 forintértékben tanulásszempontjából fontos tárgyi eszközöket (hátizsák, hasznos tanulást segítő kellékek) ajánl fel egy leány és egy fiú számára, aki a félévi bizonyítványhoz képest minél jobb átlageredményt ér el, vagy is minél több tantárgyból a félévihez képes javít.
   Kéri, hogy az igazgató asszony, a 7.-es osztályfőnökökkel együtt hirdessék ki ezt a FÉBE által koordinált felhívást.
   Az évet lezáró értekezlet után tegyenek javaslatot egy leány és egy fiú személyére, aki félévi átlagát legnagyobb mértékben túlszárnyalta.
   A tanévzáró ünnepségén – az igazgató és osztályfőnökök közös döntése alapján – a győzteseknek a FÉBE elnöke vagy megbízottja átadja dr. Palla Gábor nevében a megérdemelt tárgyi jutalmat.
   A meghirdető és a FÉBE elnöksége jó felkészülést és minél jobb jegyek elérését kíván a tanulóknak. Nem csak a felhívás miatt, hanem a tovább tanulás érdekében minden tanulónak ez a legfőbb feladata, érdeke is.
 

Tóth Tibor

Fotó: Dr. Palla Gábor (FÉBE fotó archívum)


 

PostHeaderIcon Jeles személyek - jeles évfordulók

suba gyorgyne fodor istvan ferenc  

A Jász Múzeum és a Jászok Egyesülete február 16-ára jeles személyek – jeles évfordulók megünneplésére invitálta a Jászság helytörténeti kutatóit, Jászságért-díjasokat, önkormányzatok, szervezetek képviselőit.
   A két ünnepelt dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna (80) és Fodor István Ferenc (70) helytörténeti kutatók, Jászságért díjasok életük fontos állomásához értek. Születésük napját jöttek megünnepelni az őket szerető és tisztelő személyek. Julóka ahogyan a többség őt szólítja nevét is azért kapta, mert február 16-án, Julianna napon született. A másik ünnepelt 10 nappal később február 26-án látta meg a napvilágot illetve többek szerint inkább a holdvilágot, mert szeret éjjel dolgozni, másokat munkával kapcsolatban telefonon felhívni.

 

PostHeaderIcon A hónap értéktári érdekessége


Egy írás 90 évvel ezelőtt jelent meg

   Településünk köztiszteletben álló volt tanítója Kohári András (1931-2019) mint egy két éve keresett meg a Városi Értéktárban több értékes dokumentumot, fényképet hozott többségében a Homoktanyai iskolával kapcsolatban. A tulajdonában lévő „Jászsági katholikus tudósító” II. évf. 11. szám Jászberény 1929. november 26 oldalas újságot is elhozta másolásra az értéktár részére, melyben egy érdekes írásra hívta fel a figyelmemet.
   A tanár úrra is emlékezve, - akinek magam is nagy tisztelője voltam – a rovatunkban az írás betűszerinti gépelt változatát közzé teszük.

„Történet a török időkből.
- A jászfényszarui mozlim biró. -

   Az Ur 1686-ik január havát jegyezték. A török félhold napról napra sötétebb lett, csak a magyar urak pártoskodása miatt fénylett még úgy, ahogy Budavárának ormain. Hiába bocsátotta ki a szultán a dörgedelmes parancsokat, hiába volt a török birák fermánjainak fenyegető hangja, a tétlenségben és orgiákban elernyedt török katonákba nem tudott vitézséget önteni.

 

PostHeaderIcon ÉVFORDULÓK 2019.

ii rakoczi ferenc szobor avatasaOrszágos vonatkozású évfordulók:

-          Emlékév:

- A magyar Országgyűlés – 32/2018.(XI.27.) OGY határozatával – a 2019-es évet  
   II. Rákóczi Ferenc emlékévnek
nyilvánította.
   II. Rákóczi Ferenc Gyulafehérvárott erdélyi fejedelemmé választása 315.    
   évfordulója alkalmából.

     -     Fontos évfordulók:

            -   30 éve alakult meg a Magyar Máltai Szeretett szolgálat - 1989.02.04
           - 100 éve hunyt el Ady Endre - 1919.01.27.

 

PostHeaderIcon Fényszarusi telepesek Dunántúlon

kiss jozsef telepesek 19890001

2018. december 15-én Helytörténeti Konferencia keretén belül emlékezett meg a Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) és Jászfényszaru városa Kiss József (1924-1989) általános iskolai tanár és helytörténeti kutatónak a község történetének feltárásban és megőrzésében végzett elévülhetetlen kutatómunkájáról. A konferenciát megelőzően a róla elnevezett Helytörténeti Gyűjtemény épülete (Somogyi Béla út 24.) előtt munkásságára az általa kiadott egyik összefoglaló tanulmányának bemutatásán keresztül emlékezett meg a FÉBE Tóth Tibor elnök vezetésével, dr. Kiss Dávid Sándor elnökségi tag rövid előadásában. Az előadásban Kiss József tanár úr élete utolsó napjaiban megjelent, Jászfényszarui telepesek Dunántúlon 1946-1950 című tanulmányának (szerkesztette: Szurmay Ernő, felelős kiadó: Csikós Ferenc; 1989, Szolnok) ismertetése hangzott el a következőképpen.

 

PostHeaderIcon Az V. teltházas óévbúcsúztató családias, baráti hangulatban zajlott

oevbucsuztato 2018 1

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete együttműködve Vágó Tibor üzemeltetővel a Régi Kaszinó étterem és kávézó nagytermében 2018. december 28-án teltházas óévbúcsúztató zenés programot szervezett. Az esthez a szellemi táplálékot ingyenesen a FÉBE, a vacsorát egy pohár pezsgővel önköltségen a Vágó Bt. biztosította.
  
A FÉBE elnöke köszöntötte a jelenlévőket, elmondta a hármas jubileum jegyében került megszervezésre, hiszen huszonöt éves a város, a FÉBE és V. rendezvény megtartásra került sor. A jegyek december elején néhány nap alatt elkeltek.

 

PostHeaderIcon Dr. Selmeczi László új könyvének bemutatója

meghivo 2019 02 28

 

PostHeaderIcon Múzeumi Esték

meghivo 2019 02 21

 

PostHeaderIcon Személyi jövedelemadó 1 %-os felajánlása

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete Elnöksége, a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriuma ezúton köszöni meg a 2017 év SZJA-ból, mint egy hétszázezer forint felajánlást, melyet az egyesület és az alapítvány negyedszázados fennállásához kapcsolódó könyvkiadáshoz, rendezvényekhez használta fel.
Kérjük, hogy a 2018 évi jövedelme után fizetett SZJA-ból 1 %-os a

Fényszaruiak Baráti Egyesületének adószáma: 18822317-1-16
vagy a
Jászfényszaruért Alapítványnak adószáma: 18823514-1-16

szíveskedjen felajánlani, mert csak kellő támogatottság mellett tudjuk közhasznúsági minősítésünket megőrizni, és programjainkat megvalósítani.
Aki rendelkezik ügyfélkapuval az a NAV által elkészített adóbevallás jóváhagyásakor ott rendelkezhet a kétszer 1-1 % felajánlásáról.
A kézzel elkészített adóbevallásnál, a melléklet kitöltésével folyamatosan lehet, de legkésőbb május 20-ig kell rendelkezni a SZJA 1 %-os felajánlásáról.
Kérjük, ne hagyja elveszni az 1 %-át, szolgáljon az nemes helyi célt, ha szükséges kérje segítségünket.
 

Tóth Tibor

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 203
Utoljára regisztrált : yryvyt
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 1 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink