PostHeaderIcon Köszöntjük weblapunkon

PostHeaderIcon Budapesti Operettszínház bérlet felhívás

 Budapesti Operettszínházba

a 2018/19-es évadra kedvező bérleti felhívás jelent meg.
időpont és előadás változás

 

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete Színházbajárók Baráti Köre a Budapesti Operettszínházba Operett barátok bérletre - kellő számú jelentkezés esetén - az előadásai napokon 15 órakor különjáratú autóbuszt indít:
A színház mai (május 10.) tájékoztatása szerint az Operett barátok bérlete a következő darabokra változott.

Az előadások:
2019.01.30. 17 óra (szerda) Fényes Szabolcs: MAYA - revüoperett

2019.02.04. 17 óra (hétfő) Kálmán Imre: A chicágói hercegnő - operett
2019.03.07. 17 óra (csütörtök) Jacques Offenbach: Kékszakáll - operett

2019.05.07. 17 óra (kedd) Comden-Green-Freed-Brown: Ének az esőben - musical

 

PostHeaderIcon Molnár János festő- és grafikusművész kiállítása a Jász Múzeumban

meghivo 2018 05 10

 

PostHeaderIcon Redemptio a jászok és kunok honismereti újsága!

   redemptio 2018 02

A lap megjelentetését az elmúlt 24 évben a Jász Múzeumért Alapítvány vállalta fel, Hortiné dr. Bathó Edit Jász Múzeum igazgatója, a FÉBE Tiszteletbeli tagja, a Redemptio lap alapítója és felelős szerkesztőjének áldozatos tevékenységének köszönhetően. A negyedszázad alatt az újság megjelenésében és tartalmában jelentősen fejlődött. 2006-tól 24 oldalon, jelenleg 28 vagy ettől is több oldalon színes kiadásban két havonként 1000 példányban jelenik meg.
   A 2018 évi kiadáshoz, a rendszeres megjelenéshez az előfizetők és az újságot megvásárlók 300,- Ft-tal példányonként járulhatnak hozzá.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete megalakulásától felkarolta, bonyolítja az újság Jászfényszarun a lakosság és az elszármazottak körében való terjesztését. Havi 40 példány értékesítését végzi.

 

PostHeaderIcon www.kozterkep.hu Köztéri és közösségi terekben található kulturális alkotások bemutatása

dr kiss david sandor 2018

   A fenti honlapra 2016-ban egy véletlen folytán találtam az interneten történt barangolásom során.
   A Köztérkép Mozgalmat 2011-ben hozták létre, alapvető feladatuknak a címben szereplő leírtakat tekintik. A honlapon olvashatjuk: „A Mozgalomnak bárki tagja lehet, aki elfogadja alapszabályukat. A lapcsaládra regisztrált minden tag regisztrációjával automatikusan a Mozgalom tagjává válik…” Céljuk: „A hazai és magyar vonatkozású, egyedi értéket képviselő művészeti alkotások gyűjtése, saját fényképekkel és leírással történő bemutatása a Mozgalom internetes felületen…”

 

PostHeaderIcon A hónap értéktári érdekessége - 70 éves a Totó hazánkban

toto szelveny

   Egy kis Totó játéktörténet. Magyarországon 1947. október 19-én indult a Totó. 1947 augusztusában a Minisztertanács elfogadta a rendeletet, amely szerint embersport versenyekkel kapcsolatos esélyfogadást, úgynevezett tippversenyt kizárólagosan az Államkincstár rendezhet.
   Az első fogadási esemény 1947. október 17-én volt, és már október 7-én (szombaton) közölték azokat a mérkőzéseket, amelyekre fogadni lehetett. A sportfogadást kezdetben Budapesten kívül 7 városban vezetik be: Debrecen, Pécs, Miskolc, Győr, Szeged, Szolnok, Szombathely. Angliai mintára a magyar fogadóknak is 12 főmérkőzést és 4 pótmérkőzést kínáltak. Egy szelvényen egy játékot lehetett benyújtani (a szelvény egyhasábos volt).
   Egy szelvényt 3 Ft 30 fillérért árusítottak, amiből 3 forintot kitevő részvételi díj 50 %-a volt a nyereményalap. Az elért találatokat három nyerőosztályban fizették ki: 12-es, 11-es, 10-es. Amennyiben nem volt 12-es, akkor 9-es találatokra is fizettek. A nyereményalap három nyerőosztályában 1/3-ad, arányban osztották fel. A fogadás első hetére 20882 darab szelvény érkezett, melyek közt 12 és 11 találatos nem volt, de 10 találatos 1 db akadt. 1948. március 7-én, azaz 21 hét alatt 1 349 347 darabra emelkedett a fogadások száma. 
   1950-ben jelent meg a négyhasábos Totószelvény. 1964. március 15-ei, 11. fogadási héten a 12 főmérkőzéses játék helyébe 13+1-es játékforma került.
   A Szerencsejáték Rt.-nél elsőként a Totó esetében vonták ki a forgalomból a hagyományos, kézi feldolgozású szelvényeket: 1996. február 24-e óta csak gépi fogadások köthetők.  
   Bevezették a hétközi Totót, megteremtve a lehetőséget annak, hogy az érdeklődők olyan, a Tippmixen is népszerű kupamérkőzések és bajnokságok (pl. Bajnokok Ligája, Európa Liga) labdarúgó mérkőzéseire is fogadhassanak, amelyeket hét közben játszanak.
   Nem rég került a Városi Értéktárba Lajkó Sándor (1919-1975, aki a József Attila út 7. szám alatt lakott) által vásárolt és kitöltött 1960 34. heti két hasábos 528205 számú játékba küldést igazoló szelvénye. A közel 58 éves szelvényen az augusztus 21-i meccsek eredményeire lehetett fogadni. A 12 főjáték között nyolc NB II. és négy francia bajnoki mérkőzés, a négy pótjáték között NB II meccs szerepelt köztük Kecskemét és Jászberény a 15. sorszám alatt. Sanyi bácsi nem volt szerencsés ezen a héten, mert az A oszlopon öt a B oszlopon három meccs eredményét találta el.
   Köszönjük fiának, hogy megtalált szélvényt megmentette az utókor számára.
                                                                                                                        Tóth Tibor

 

PostHeaderIcon Kitüntették...

szabo laszlo kituntetese

   Jászberény Város Önkormányzata az általa alapított kitüntetéséket április 3-án a Lehel Film- Színházban a Város Napján adta át.
   Jászberény Város Zirzen Janka Közoktatási díjban részesült Szabó László a Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója.
   A szakközépiskolában 1976-ban villamos szakmai tantárgyak oktatásával kezdte pályafutását. 1987-ben műszaki igazgatóhelyettes lett. 24 évig ebben a beosztásban jelentős szerepet játszott az iskola szakképzési arculatának kialakításában, a piacképes szakmák bevezetésében és a tananyagfejlesztésében.
   2012-ben az Egri Főegyházmegye fenntartásába került iskola igazgatójának nevezték ki.
   A pályafutása során részt vett tankönyvek írásában, bírálatában. Nagy szerepe van abban, hogy az iskola sok eredményes pályázatot valósított meg.
   A jászfényszarui születésű tanár, aki a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. Felügyelő Bizottságának megalakulásától húsz éve tagja. Jászfényszaru Város Önkormányzata a városért végzett munkájáért 2016. augusztus 19-én Jászfényszaruért Emlékéremben részesítette.
   Az olvasók és volt és jelenlegi tanítványai nevében gratulálunk!
                                                                                                                  Tóth Tibor

 

PostHeaderIcon Fiatal Jászsági értelmiségiek konferenciája

jfszgy konferencia zsuri

   Jászfelsőszentgyörgy Község Önkormányzata az 2016-ban és 2017-ben mini konferenciát szervezett helyi felsőfokú ösztöndíjasainak részvételével.
   2018-ban a résztvevők körét szélesíteni kívánták a Jászság, szomszédos települések bevonásával. Céljuk a fiatalok egymás megismerésének elősegítése, a konferencia résztvevőivel együtt értesüljenek, a tudomány, a technika XXI. századi eredményeiről. Kezdeményezik, hogy a lokális konferencia évente más jászsági településen kerüljön megrendezésre, vándor konferencia módjára. Az eddigi konferenciák előkészítését Ménkű János a művelődési ház igazgatója és a haza költözött dr. Turjányi Sándor nyugalmazott egyetemi adjunktus vállalta fel. Megnyerték a konferencia elnökének Nagy Andrást, a Lehel Vezér Gimnázium nyugalmazott igazgatóját és dr. Pethő Lászlót a Jászsági Évkönyv főszerkesztőjét, aki a konferencia előadóinak publikálási lehetőséget biztosít az évkönyvben az elhangzott előadásokból.
   A háromtagú zsűri elnöke a jászfelsőszentgyörgyi születésű dr. Molnár Sándor a debreceni egyetem intézetigazgató, tanszékvezető egyetemi tanára volt.
   A március 24-én a művelődési ház nagytermében tartott konferencia 13 órakor vette kezdetét. Az érdeklődők szép számát és az előadókat Nagy András köszöntötte.
   Tizenegy fiatal nevezett a konferenciára, ebből egy főnek Jászapátiból, két főnek Jászfelsőszentgyörgyről, 8 főnek Jászberényből indult el pályája. Az előadók között végzett, már munkába ált és tapasztalatokkal is rendelkezők voltak többségben, de voltak mesterszakos- és doktoranduszhallgatók is. A 15 perces előadások témáját a sokszínűség jellemezte. Néhány érdekesebb témát kiemelve: Az oktatás digitalizálása, tabletek és számítógépek felhasználásával; A Lean vállalatirányítási rendszer bemutatása; Hogyan állapítható meg egy részvény értéke? Avagy milyen főbb pénzügyi információkra fókuszálnak a tudatos befektetők? Új módszerek a holokauszt oktatásában.
   Három elhangozott előadás után kérdések feltételére és hozzászólásra is volt lehetőség bárki részéről. A zsűri elnöke tett észrevételeket az előadásra többségében pozitív megjegyzések, de kritika is hangzott el, majd újabb előadásokkal folytatódott a program.
   A konferencián résztvevők valamennyien nyertesek lettek, aki díjban nem részesült az sem tért haza üres kézzel, mert előadói rutinja tovább erősödött, a felsőfokú szakmai ismereteit gyakorlatban tudta megosztani másokkal. A hallgatóság - köztük magam is - sok új ismerettel gazdagodtunk azon a szombat délután.
   Bízom, benne az elindítók elképzelése szerint a konferencia folytatódik és a jövőben jászfényszarui fiatalra is büszkék lehetünk egy-egy előadás kapcsán.
                                                                                                                    Tóth Tibor

 

PostHeaderIcon Színházi szervezés

             Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2018. április 29-én (vasárnap) délelőtt 8 óra 30 perckor Jászberényből induló 9 órakor Jászfényszarun Városháza előtti gyülekezéssel kifelé haladvaHatvanon át,különjárati autóbusszal megyünk Budapestre Erkel színházba (1087. Budapest, II. János Pál pápa tér 30.) Gunther bérlet – 3. előadás Giuseppe Verdi: Az álarcosbál opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal megnézni.

 

PostHeaderIcon Múzeumi Esték a Jász Múzeumban

20180419 jasz muzeum

 

PostHeaderIcon A FÉBE új 32. kiadványának bemutatója 2018. május 6-án

2018 szakacskonyv borito

  

  A Fényszaruiak Baráti Egyesülete és az általa alapított Jászfényszaruért Alapítvány értékmentő és teremtő munkájának keretében 32. kiadványaként megjelentette Ézsiás Rózsa: Süssük – Főzzünk ízletesen és gyorsan című szakácskönyvét. A könyvben étrendek, levesek, előételek, húsok, körítések, sütemények, torták és különlegességek szerepelnek.
   Az ünnepi könyvbemutatóra a Jászkun önmegváltás emléknapján 2018. május 6-án (vasárnap) kerül sor.

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Eddig
Regisztrált tagok : 317
Utoljára regisztrált : kimi70
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink