Jászsági

Deryne unnepseg 2019 oktober 7

A Duna Televízió 2019. október 2-án (szerdán) 17 órakor sorra kerülő Ridikül c. műsora a hagyományőrzéssel foglalkozik,

Kincseink dédszüleink életéből címmel.

Dióssy Klári műsorvezető vendégei: Dr. Bathó Edit néprajzkutató (Jászberény), Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató (Győr), Csézy Erzsébet popénekes, divattervező (Mezőkövesd) és Berecz István táncos, koreográfus (Budapest).

konyvbemutato

A jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület 2019. október 6-án (vasárnap) 16.00 órakor ünnepélyes megemlékezést tart a 13 aradi vértanú és az első magyar felelős miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos halálának 170. évfordulóján, amelyre ezúton szeretettel meghívjuk.

A rendezvény helyszíne a tiszteletükre létesített új emlékfasor bejáratát jelző emlékkőnél lesz, a Mártírok úti Zagyva-híd északi hídfőjénél. (A Zagyva bal partja a Kapitánykertnél)

Emlékbeszédet mond: Antics István a Lehel Vezér Gimnázium igazgatója

Közreműködik: a Lehel Vezér Gimnázium Férfikara

A megemlékezésnél tisztelegnek a Jász Lovas Bandérium tagjai.

A XXXIX. Csángó Fesztivál részeként, a fesztivál koronájaként nyílt meg augusztus 9-én 17 órakor a Déryné Rendezvényház Dísztermében „Merre van a hazánk útja… Magyarok – Jászok – Csángók Vándorlás a történelemben” című nagyszabású kiállítás. 
A kiállítás megnyitójára a zsúfolásig megtelt emeleti folyósón került sor. A megjelenteket dr. Szabó Tamás Jászberény város polgármestere köszöntötte. Örömének adott hangot, hogy az idei fesztivál egyik kiemelt programja lett a kiállítás, amely egyaránt fontos a magyaroknak, jászoknak, csángóknak.
A kiállítás szakmai megnyitását dr. Langó Péter a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Intézete, egyetemi docens (Jászfényszaru Város Díszpolgára) végezte.