Országos

Szanto LorantSzántó Lóránt, felvidéki származású tanító, helytörténész, költő, fafaragó, aki a HatvanyLajos Múzeum egyik alapítójának is tekinthető. Pozsonyban 1927. július 6-án született és Kicsinden nevelkedett, 1946 óta munkálkodott a mai Magyarország területén. Tanítói tevékenységének legfontosabb állomásai: a Nógrád megyei Keszeg, Boldog és Nagykökényes.
   A nagykökényesi éveiben a Hatvany Lajos Múzeum megalapításában is aktívan részt vett. Az intézmény létrehozásában Doktay Gyula és Németi Gábor (Bajza József Gimnázium igazgatóhelyettese) mellett neki is oroszlánrésze volt. Régészeti magángyűjteményét az 1969-ben megalakult múzeumnak adományozta, a gyűjtemények kezelésében - felhasználva komoly néprajzi és helytörténeti tudását is - már a kezdetektől Doktay Gyula segítségére volt. Doktay 1971-ben bekövetkezett halála után Szántó Lóránt lett az intézmény új igazgatója. Miután a pozícióról 1973-ban lemondott, folytatta pedagógiai tevékenységét.

MEGHÍVÓ / KÉRJÜK, JEGYEZZE ELŐ!

A Jászok Egyesülete Elnöksége tisztelettel meghívja Önt az egyesület
következő összejövetelére, melyet
2019. szeptember 24-én (kedd) 17,00 órakor
tartunk a Pest megyei Megyeházán (Budapest, V., Városház u. 7., II.emelet 245. sz.).

A Jászság madárvilága
Vetített képes előadást tart egyesületi tagtársunk, Urbán Sándor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Csoportjának elnöke

Szíves figyelmébe ajánljuk, hogy a Jászság kulturális örökségét ápoló egyesületi kiadványainkat (könyvek, cédék) árusítjuk a helyszínen.

A rendezvényre Önt és családját szeretettel hívjuk és várjuk.
Belépődíj nincs. Minden érdeklődő szívesen látott vendég! Kérjük, értesítse barátait is!

Budapest, 2019. szeptember

A Jászok Egyesülete Elnöksége

JÁSZOK EGYESÜLETE
1537 Budapest Pf. 367.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://jaszokegyesulete.hu/
https://www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu
https://www.instagram.com/jaszokegyesulete/
https://www.youtube.com/channel/UClK4ASwwx_IaSIxW-8CZwfg
bankszámla: 10200892-31411767-00000000
adószám: 19666024-1-41

  Szucs Levente emleklappal 2019 Lapunk decemberi számában jelent meg a Város- és Faluvédők Szövetségének (Hungaria Nostra) pályázati felhívása. Az országos szervezet munkájában, mint tagszervezet a FÉBE is sokrétűen részt vesz. A céljaink az épített örökség és természeti környezet védelme területén azonosak. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a diákoknak ebben a korban is legyen véleményük, elképzelésűk, mert a jövő nekik épül. A jászfényszarui diákok az országos pályázaton eddig csak egy esetben 2015 évben vettek részt.

A Honvédelmi Minisztérium hamarosan az I. Világháború áldozatainak helyben eltemetett hősi áldozatok sírjainak rendbetételére pályázatot ír ki.
   Kérjük, a Polgármesteri Hivatal Projekt Irodájában Illés Péternél a következő elhunytak leszármazottjai jelentkezzenek, amennyiben a következő áldozatok sírjai még megtalálhatók, azonosíthatók.
   A felső temetőben: Szabó János (született: Jászfényszaru, 1892), Kis Imre (sz: Jászfényszaru, 1888), Gergi Vendel (sz: Jászberény, 1887), Farkas Ferenc (sz: Jászárokszállás, 1891), Czeglédi Nándor (sz: Jászfényszaru, 1886), Csorba Pál (sz: Jászfényszaru, 1896), az alsó temetőben: Vencel Dávid (sz: Jászfényszaru, 1887) valamennyien jászfényszarui lakosok voltak. Az adatokat a HM-től kaptuk.

Tóth Tibor