febe fejlec lekerekitett

 2018 febe 1

  A hagyományoknak megfelelően február harmadik hétvégéjének szombatján 17-én került megrendezésre a FÉBE XXV. jubileumi jótékonysági műso­ros est és bál.

A FÉBE elnöke köszöntötte az est fővédnökeit prof. dr. Dobák Miklóst, a Budapesti Corvinus Egyetem tanárát, Jászfényszaru Város Díszpolgárát, a FÉBE Örökös Tag címek birtokosát, aki 1995 után második alkalommal töltötte be ezt a tisztséget.A másik fővédnököt Győriné dr. Czeglédi Mártát Jászfényszaru város polgármester asszonyát, a FÉBE Örökös Tag cím birtokosát, aki 1998-ban 2013-ban immáron hármadik alkalommal nyithatta meg a rendezvényt. Az est díszvendégét Janza Kata eMeRTon-díjas színésznőt, musicalénekest, akit kedves szülei dr. Janza Frigyes rendőrvezérőrnagy, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Rendészeti Társaság főtitkára, a FÉBE és huszárjaink régi barátja és kedves felesége dr. Nagy Katalin asszony kísértek el.


2018 febe 2  

A vendégkoszorú között köszönthettük Pócs Jánost, a Jászság országgyűlési képviselőjét dr. Voller Erikát, Jászfényszaru jegyzőjét, Ryuk Park urat, a Samsung Elektronics Magyar Zrt. HR managert és családját, valamint Banka Csaba újságírót.
   Jubileum kapcsán az elnök összegezte - az egy harmad emberöltő alatt született - a rendezvénnyel kapcsolatos főbb szám adatokat.
   A 28 köztiszteletben álló fővédnök közül jelen van a rendezvények időrendje szerint Kiss Sándor a Porsche Buda kereskedelmi igazgatója, Jászfényszaru szülötte, a FÉBE tagja, dr. Tóth Lajos belgyógyász gasztroenterológus, osztályvezető főorvos, Jászfényszaru szülötte, a FÉBE tagja, Mészáros László Jászfényszaru város nyugalmazott címzetes főjegyzője, a Jászfényszaruért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a FÉBE titkára, Szabó László, a Jászberényi Katolikus Liska József Középiskola igazgatója.
   Az V. báltól van rendezvénynek díszvendége, így 24 méltán elismert személy közül a rendezvények időrendi sorrendje szerint közöttünk van Szabó Krisztina énekművész, tanár, Heves megye kulturális nagykövete, Hortiné dr. Bathó Edit etnográfus, a Jász Múzeum igazgatója, a FÉBE Tiszteletbeli Tag cím birtokosa, Zsámboki Zsolt Körmendy László-díjas műsorvezető, szerkesztő, a FÉBE tagja, Ézsiás László látássérült költő, előadóművész, számos díj birtokosa, Jászfényszaru szülötte, a FÉBE tagja.
   A bál szépe és két udvarhölgye cím adományozását 1998-tól az ötödik rendezvényen lett bevezetve. Többen szépségükkel emelték rendezvény fényét is. Időrendi sorrendben egyben az első bál szépe dr. Papp Anikó, Mészáros Zsuzsanna, dr. Taczmanné Kovács Éva, Bordás Nóra, Cserhátiné Nagy Katalin, Hortiné Misinkó Csilla, Lovász Nóra, Győriné dr. Szabó Gabriella, Langó Kitti és a korona átadó Sándorné Győri Márta voltak jelen.

 

   Köszöntötte a megjelent volt fővédnököket, díszvendégeket és bál szépeket és természetesen a bálozó udvarhölgyeket is.
   A 25 báli műsorban 127 művész és sztárvendég lépett színpadra, volt köztük mesterművész, Kossuth- és Jászai Mari díjasok, Érdemes- és Kiváló Művész-ek és tehetséges fiatalabb nemzedék e díjak várományosai, melyből 22 fő volt a helyi tehetség.
   A fellépési alkalmak száma egy személy több alkalommal történt fellépése miatt 239 személy magas színvonalon szórakoztatta a báli közönséget.
   Összesen, mint egy 60 óra video, később DVD anyag került rögzítésre csak a műsorból az utókor számára.
   A báli zenekarok sokszínűségét mutatja tíz zenekar zenélt a bálokon, egy-egy zenekar többször is játszott, de több olyan bál volt a 90-es években, amikor három báli zenekar is szolgáltatta a talpalávalót. Az elsőn és most a huszonötödiken is a GOLF Együttes játszik.
   A társastánc megjelenése városunkban a FÉBE bálhoz kötődik. Az 1996-ban létrehozott FÉBE Borostyán Táncklub, melynek keretében, közel 100 fiatal, köztük többen verseny táncosak is voltak, összesen 17 bált nyitottak meg szebbnél szebb formációs táncukkal. Művészeti vezetőjük Molnár József táncpedagógus volt.
   A rendezvénynek fontos része a jó ételek, az első kettő bál étkét Barna Sándor vállalkozó, még a maival együtt 23 alkalommal Vágó Tibor séf irányításával a VÁGÓ Bt. biztosította.

   A terem dekorációja 21 alkalommal Harmathné Boros Mária nevét fémjelzi, a virágkompozíciót kezdetektől fogva Görbéné Réz Enikő készítette a XXV.-et testvérével Petőné Réz Judittal közösen állították össze.
   Valamennyi rendezvényt Harnos Miklós és segítői Fekete Imre, Harnos Attila hangosították.
   A rendezvényt kezdetektől jótékonysági céllal került megrendezésre.

   Az első bál bevétele 1994-ben 73 ezer Ft volt, ezt kiegészítve 100 ezer Ft-ra, ez lett a Jászfényszaruért Alapítvány törzstőkéje.

   A tisztabevételhez, mint egy 6200 fő fizető báli vendég jegybevétel maradványa, a magán is jogi személyek pénzadománya és a tombola bevétele szolgált.
   A XXV. bálon nettó 13,5 millió Ft jött össze, átlagban 541 ezer Ft/ rendezvény, ennek 50%-50%-a FÉBE és Jászfényszaruért Alapítvány céljait és tevékenységét biztosította. Az összeg 80 %-a maradandó értékek létrehozását szolgálta az itt élőknek, az innen elkerülteknek.  
   Az előtérből nyíló két kiállító termében a „FÉBE 25 éve” címmel 26 tablón 468 nagyított fotó látható, amely igazolja a báli bevételek, adományok hasznos felhasználását.
   A fővédnökök megnyitó beszédükben kiemelték a FÉBE bálok kulturálismisszióját, a korábbi báli hagyományok felélesztését és közösség formáló és teremtő erejét.

2018 febe 3
   Janza Kata díszvendég megköszönte a meghívást, a megtiszteltetést. A szüleitől sokat hallott Jászfényszaruról, a FÉBE tevékenységéről. Örömére szolgált, hogy a többszöri felkérésnek végre, szabad színházi napja révén eleget tudott tenni.
   Solti Lilla és Zsámboki Zsolt műsorvezetők a jubileum kapcsán bejelentették, hogy mint egy 23 perces visszatekintést állított össze Tóth Tibor, melyet Búzás Lajos vágott össze. A nosztalgiavetítés során az első húsz bálból láthatott a közönség részleteket. Az első bálon énekelt Jáger Jánost, a GOLF és FITT Együttest, a vacsorázó bálozókat láthattuk viszont. 1995-ben Csomor Csilla színművész, a Lőrinci Strauss Zenekar és a bálozók tánca villant fel. 1996-ban már a bált a FÉBE Borostyán Táncklub tagja nyitották meg, az éjféli táncot Radics Tibor és Győri Márta táncolták. Az ötödik báltól került bevezetésre a báli díszvendég meghívása és a Bál szépe és két udvarhölgyének megválasztása, láthattuk dr. Papp Anikó fejére Ézsiás István huszárkapitány hogyan helyezte a koronát. Erdei Gábor nyolc alkalommal lépett a színpadra, tőle is nézhettünk egy énekes műsor részletet. 1999-ban már a Borostyán utánpótlás táncosai is felléptek. A X., a XV. és a XX. bál nyitótáncaiból voltak részletek. A visszapillantás Dobák Attila operaénekes énekszámaival zárult.

   Az elő műsor első fellépője Horváth Áron cimbalom virtuóz szatmári muzsikát adott elő nagy sikerrel. Szabó Krisztina énekművész az első bálra emlékezve Webber: Miért kell, hogy sírj Argentína… Evita c. musicalből énekelt. Ézsiás László előadóművész is jubilált most tizedszer lépett fel a báli műsorban. Először a jubileumi bálra írt illetve ahogyan mondta „faragtam össze meg vissza” költeményét, majd Dsida Jenő: Az első csók című versből hallhatunk részletett. Szabó Krisztina énekművész a Pillangó című operettből Kola József-Szenes Andor: Maga rég nem lesz a világon dalt énekelte. Jakus Tímea színész nyolcadik fellépésén Szilágyi Domokos és Vészi Endre egy-egy művéből összeállított monodrámát adott elő.

   A bál díszvendégének Janza Katának nagy ívű és a hangulatot felforrósító műsorát jelentette be a két műsorvezető. Az első dalt a bálrendezőjének ajánlotta Ki szívét osztja szét, a Honfoglalás rockoperából énekelte, két Cserháti Zsuzsa számot Én leszek és Kicsi gyere velem számokat nagy átelléssel adott elő, ABBA MIX, a Jamaikai trombitást, a Budai egyveleget, a Neotontól Monte Carlo slágereket már a közönség is énekelte. A New York, New York Frank Sinatra számot ováció fogadta. Műsorát a rendező kérésére egy Máté Péter számmal Azért vannak a jó barátok dallal zárta. A szűni nem akaró vastaps után Szabó Krisztina énekművész a műsort követő pezsgős koccintás felvezetéseként Verdi: Traviata című operából a Pezsgő duett énekelte.

   A pohárköszöntőt prof. dr. Dobák Miklós fővédnök mondta, de a színpadon voltak Győriné dr. Czeglédi Márta fővédnök, polgármester, Győri Bertalan alpolgármester Lovászné Török Magdolna és Zsámboki Sándor képviselők, bizottsági elnökök és dr. Voller Erika jegyző, és a fellépő művésznők. A polgármester az önkormányzat nevében megköszönte Tóth Tibornak a 25 báli rendezést, a közösségi munkáját. Ismét felcsendült Máté Péter szerzeménye, melyet a báli közönség is énekelte.

   Zsámboki Zsolt bejelentette a vacsorát. Az előétel; vörösáfonyás jérce galantin salátaágyon zöldfűszeres öntettel; a második fogás; erdei gombás rostélyos, töltött csirkecombfilé, burgonyafánk, zöldséges rizs, helyi házi vegyes saláta, melyet a Vágó Bt. szolgált fel.

   A rendezvényen jelenlévő 276 fő az ízletes és bőséges vacsora elfogyasztása után, a báli nyitó táncot, nagy sikerrel mutatták be az Iglice Gyermeknéptánc Együttes tagjai. A Mezőkölpényi tánc koreográfiát készítette Péter Szilárd és Havrán Bettina a betanításban közreműködött még Vajai Franciska.

 

2018 febe 4

 

   A műsorvezetők bemutatták az énekessel Perediné Czibolya Évával kibővített GOLF Együttest, melynek tagjai Ézsiás Sándor, Harnos Miklós, Hornyák Péter, Laczkó Lajos és Mészáros László. A csapat 5 hónapon át heti gyakorlással készült a fellépésre.
   22 óra 45 perckor a tánc egy kisidőre szünetelt. A jubileumi és születésnapi csokoládétortát betolták, a FÉBE elnökségi és Ellenőrző Bizottság tagjai félkörbe körülvették a tortát. Mészáros László a színpadról kérte, hogy a városi cím elnyerésének, a FÉBE megalakulásának 25 éves évfordulója és a bál jubileuma alkalmából együtt énekeljük el a boldog születésnapot.
   Győriné dr. Czeglédi Márta
fővédnök, polgármester szeletelte fel a tortát. A bálozók gyorsan megkapták a tortaszeletet.

   2018 febe 5 

A tombola sorsolás után a Bál szépe bizottság dön­tését Dr. Kiss Dávid Sándor ismertette. A FÉBE bál szépe címet tanúsító oklevelet Kreszács Edina (Jászberény), az udvarhölgy címeket pedig Kiss Luca (Budapest) és Vasas Jázmin kapta. A bál szépének fejére a FÉBE által készítetett, ékkővel sűrűn kirakott díszeses aranyozott vándor-koronát az előző évi bál szépe Sándorné Győri Márta helyezte fel.

2018 febe 6  

Hajnal fél 4 óráig a GOLF Együttes húzta talpalávalót.

   Az est bevételét, a tombolából (2218 jegy eladásából 200,- Ft/db) befolyt összeg és a pénzadomány jelentette. A tisztabevétel 1.147.650,- Ft lett, ebből 30.000,- Ft a Jászfényszaruért Alapítvány számlájára került. A fennmaradó összeget a FÉBE és alapítványa 25 éves jubileumára kiadandó könyv megjelentetésére és a rendezvény költségére fordítja.

   Köszönet a rendezvény anyagi támogatóinak: Bali Kft. Bali László és Neje Jfsz., Deákvár Kft. Németh András Jászberény, prof. dr. Dobák Miklós és családja Budaörs, Győriné dr. Czeglédi Márta és családja Jfsz., dr. Janza Frigyes és Neje Budapest, Molnár Andrea Jfsz., dr. Nagy Zsuzsanna Gárdony, Saturnus Kft. Farkas Sándor Budapest, Szabó László Jászberény, Ziebauer János és Bali Ildikó Budapest, a műsorban tiszteletdíj nélkül fellépőknek, valamint tombola és belépőjegyet megvásárlóknak.

   Köszönjük a tombola felajánlásokat összesen 106 tombola tárgyatés 3 fődíjat Samsung Elektronics Magyart Zrt. televizióját, Pócs János Jászság országgyűlési képviselő festményét, Gergely Bertalan Eger, wellness hétvégét sorsoltunk ki. A Samsung televíziót Jávorcsik Csilla volt diákpolgármester nyerte meg.

   A rendezvényen Glonczi Rudolf és a Nagyonjofoto - Csehlán Sándor készített képeket, melyek a Jászfényszaru város és a FÉBE honlapján, valamint a facebook oldalán nézhetők meg.

   Az estről 3 óra időtartamban felvétel készült, amelyet Tanczikó-Ruis Beatrix, a TRIÓ-TV és Németh András rögzített.

Tóth Tibor{jcomments off}