PostHeaderIcon Herendi porcelán kiállítás a Jász Múzeumban

herend 2018 1 herend 2018 2

   A Jász Múzeumban először került megrendezésre porcelán kiállítás, amely a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. általbiztosított porcelánokból került összeállításra. A „Százszorszép Herend” címet viselő kiállítást február 28-án 17 órakor ünnepélyes keretek között nyitották meg.

herend 2018 3 herend 2018 4

   Hortiné Dr. Bathó Edit igazgató köszöntése után, Dr. Simon Attila a Zrt. vezérigazgatója szólt a közel kétszáz éves múltra visszatekintő manufaktúra történetéről. Az 1826 óta kézzel előállított, egyedileg festett alkotások minden darabja önálló alkotás, ez az értéke a tárgyaknak. A sikert az 1851-es Londoni világkiállítás hozta meg. Viktória királynő a később róla elnevezett terítési kollekciót rendelt Herendről, melyet máig készítenek. A királyi család az óta is folyamatosan vásárol tőlük. A további világkiállítások Párizs, Bécs, Szentpétervár újabb sikereket hozott. A siker titkát abban látja, hogy mások követik őket és nem ők követnek mást. Sikerült megőrizni a titkos receptúrát a porcelán alapanyag összetételét. „Herenden két évszázad hagyományát és a 21. század innovatív gondolatait a kéz elegáns porcelánba formája. A kéz lehet múlandó, de a kéz alkotta Herendi maradandó.” fejezte be gondolatát a vezérigazgató.
   A Palotásy János Zeneiskola három tanárának zongora, fuvola, furulya játéka színesítette az eseményt.
   Gócsáné dr. Móró Csilla a tápiószelei Blaskovich Múzeum igazgatója nyitotta meg a kiállítást. A napot a szépség és az érték ünnepének nevezte, párhuzamot vont a Kincsem csoda ló teljesítménye a manufaktúra sikere között. A porcelánmanufaktúra a tradíció mellett folyamatosan meg tud újulni. Az alapítás óta több, mint 16000 formát és 4000 mintát alkottak meg, ez biztosítja a választékot. A luxus, az elegancia, a kulturális misszió, a szépség és az érték állandóan jelen van a porcelán termékek között. A kézzel festett porcelán nemcsak az ünnepi asztal, hanem az egész lakás szemet gyönyörködtető dísze, melyről a kiállításon valamennyien meggyőződhetnek fejezte be beszédét.
   A Jász Múzeum igazgatóasszonya megköszönte a Zrt. és a múzeumi munkatársaknak a közösen megálmodott és létrehozott kiállítás létrehozását. Örömét fejezte ki, hogy nem a Jászság lakónak kell elmenni Herendre a múzeumi kiállítás darabjait megnézni, hanem a herendi porcelán tárgyak helyünkbe jöttek Jászberénybe.
   A továbbiakban a szemünket kápráztatta el az a sok-sok szépség, amit láthatunk. Déryné ebédlő asztala megterítve, de jó néhány Déryné porcelánfigurák, a húsvét közelsége miatt sok-sok porcelántojás és nyúl látható az egyik vitrinbe. A látnivalókat leírni nem lehet április 22-ig hétfő kivételével, aki teheti, nézze meg, mert páratlan szépségben lesz része.


                                                                                             Szöveg és fotó: Tóth Tibor

Módosítás: (2018. március 29. csütörtök, 09:35)

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 231
Utoljára regisztrált : matthiasdeloitte3
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 2 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink