PostHeaderIcon A FÉBE új 32. kiadványának bemutatója 2018. május 6-án

2018 szakacskonyv borito

  

  A Fényszaruiak Baráti Egyesülete és az általa alapított Jászfényszaruért Alapítvány értékmentő és teremtő munkájának keretében 32. kiadványaként megjelentette Ézsiás Rózsa: Süssük – Főzzünk ízletesen és gyorsan című szakácskönyvét. A könyvben étrendek, levesek, előételek, húsok, körítések, sütemények, torták és különlegességek szerepelnek.
   Az ünnepi könyvbemutatóra a Jászkun önmegváltás emléknapján 2018. május 6-án (vasárnap) kerül sor.

   A rendezvény 15 órakor a városháza falán 1995-ben elhelyezett Redemptio emléktáblánál kezdődik. A Redemptio (latin szó) - visszavásárlás, megváltás, önmegváltás. A szó az 1745-ös jászkun redempcióra utal, amikor a jászok és a kunok példás összefogással, saját erejükből visszavásárolták régi kiváltságjogaikat. Mária Terézia magyar királynőtől 1745. május 6-án írták alá a jászok és a kunok redempcionális diplomáját. 2014-től a magyar Országgyűlés ezt a napot a jászok és Jászkun önmegváltás emléknapjává nyilvánította.
   A Redemptiora és elődeinkre emlékezik a 274 évforduló kapcsán Kotánné Kovács Tímea a Jászfényszarui IV. Béla Katolikus Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára. A jelenlévők nevében koszorú elhelyezés történik az emléktáblánál.
   Ezt követően kerül sor a Régi Kaszinó étterem és kávézóban a könyvbemutatóra és a könyvben szereplő receptek alapján elkészített néhány étel és sütemény kóstolására.
   A könyvet Jászfényszaru várossá válásának, a FÉBE alapításának és a Jászfényszaruért Alapítvány létrehozása kezdeményezésének 25 éves jubileuma tiszteletére a FÉBE és a Jászfényszaruért Alapítványa jelentette meg.
   A kiadást Jászfényszaru Város Önkormányzata - a júniusi Jász Világtalálkozó kapcsán ajándékozásra - könyvvásárlással támogatta.
   A kiadványt a jelenlévőknek bemutatja Bobák József a Jászsági Vendéglátósok Egyesületének elnöke. A programot Keresztesi József vezetésével a Városi Énekkar műsora színesíti.
   A vasárnap délutáni rendezvényünkre szeretettel várjuk tagjainak és minden kedves múltunk és a gasztronómia iránt érdeklődőket.
   Egy kis adalék a könyvről. Az eredeti könyvet 1935-36-ban írta meg a szerző és Bereznai Mihály könyvnyomdájában Mezőberényben készült.
   Ézsiás Rozália (Rózsa) Ézsiás Pál és Kiss Ilona 1904-ben kötött házasságából - a hét gyermek közül - negyedikként 1910-ben született. Legfiatalabb testvére Ézsiás Imre (1918-2001) Jászfényszarun a mai COOP bolttal szemben (Szabadság út 26.) lakott feleségével Czeglédi Klárával.
   A szerző Teréz testvérével Egerben az Angolkisasszonyoknál végeztek. Ézsiás Rozália (Rózsa) tanulmányai végeztével a Tiszántúlon magántanítónő volt. 1934-ben Mezőberénybe, a mezőgazdasági gimnáziumba került, ahol sütést, főzést tanított bentlakásos úri leányoknak.
   A háború után 1945-ben Jászfényszarura haza jött, majd Budapestre Mária húgához költözött és élete végéig (2000) ott élt. Dolgozott a Földművelődési Minisztériumban, mint könyvelő, majd a Soroksári Tangazdaságban - nyugdíjazásáig (1965) - szintén könyvelőként alkalmazták.
   Nyugdíjas éveiben évente sokszor, nyaranta egy-két hétig nővérénél, Kláránál (Novothny Ottóné) a Jászfényszaru-i Vasútállomásnál lévő házukban vendégeskedett.
   A szomszédos házat Pál Józseftől 1963-ban vásároltuk meg, így szüleimmel a szomszédban éltünk 1978-ig. A tizenöt év alatt illetve még azt követően is többször találkoztam a könyv szerzőjével, Rózsika nénit személyesen is jól ismertem.
   Szeretettel ajánljuk e könyvet Ézsiás Pál és Kiss Ilona gyermekeik emlékének.
   A kiadványt szerkesztette, a kiegészítéseket írta: Tóth Tibor. A kiegészítések anyanyelvi lektora: Kotánné Kovács Tímea. A technikai előkészítés:Bognár Ágnes, Mészáros László
Mészáros Lászlóné
. A szakács szaktanácsadó:Vágó Tibor. A cukrász szaktanácsadó:
Szűcs Miklós. A receptek kipróbálói, mely étkek színes fotói a könyv végén, 16 oldalon látható: Agócs Ferencné, Baranyi Józsefné, Berze Lászlóné Bp., Görbe Jánosné, Ouanphanivanh-Kiss Noémi, Pető Vencelné, Szűcs Miklós, Tamus Béláné.
A borítólapon: Kedvenc torta II. (67.oldal) Szűcs Miklós cukrászmester munkája. A nyomdai előkészítés Bagi László munkája. A kiadvány Prime Rate Kft. budapesti nyomdájában készült.
   A könyvet a bemutató alkalmával kedvezményesen a helyszínen 800,- Ft-ért, azt követően a Városi Értéktárban (Szentcsalád tér 12.), a 3A Takarékszövetkezetben (Szabadság út 1.), Baranyi Józsefné (Szabadság út 102.) 1000,- Ft/db áron vásárolható meg.

Szöveg és kép: Tóth Tibor

Módosítás: (2018. március 29. csütörtök, 09:58)

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 231
Utoljára regisztrált : matthiasdeloitte3
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 2 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink