PostHeaderIcon A FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében túl a 280. előadáson

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 1993. október 30-i megalakulást követően novemberben, az egyesület csoportjaként létrejött a Színházbajárók Baráti Köre.
Az első budapesti színházi látogatást 1993. december 10-én, pénteken a Nemzeti Színházba szerveztük. Az esti előadáson Szigligeti Ede: Liliomfi című zenés vígjátékát néztük meg három felvonásban, olyan nevekkel, mint Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Csomor Csilla, Moór Marianna, Tahi József, Tóth Sándor.
A 24 év alatt 275 előadást valósítottunk meg, melyet december 28-án az Óévbúcsúztató alkalmával a Petőfi Művelődési Házban ünnepeltük meg.

A 2017/18-as színházi évad utolsó előadása június 5-én a Budapesti Operettszínházba a 282. szervezésünk a Rebecca című musical volt.
Budapesten 243-at láttunk, Jászfényszarura 34 előadást szerveztünk
fele-fele arányban hivatásos és amatőrcsoportokkal. 2-2 színházi darabot Békéscsabán és Kecskeméten, egyet Komáromban néztünk meg.
A színházak listáját 45 előadással a József Attila Színház vezeti, 42 esetben a Madách Színházban, 39 alkalommal az Budapesti Operettszínházba, 28 esetben a Magyar Állami Operaházban és az Erkel Színházban, 27 este a Magyar Színházban jártunk. Néhány alkalommal voltunk a Vidám Színpad, Klapka Sztárszínház, BM Duna Palota, Vígszínház, Nemzeti Színház, Thália Színház, Várszínház, Újpest Színház, Pesti Vigadó, Mikroszkóp Színpad, Játékszín, Kongresszusi Központ, Ruttkai Éva Színház, Pinceszínház, Gózon Gyula Kamaraszínház, RAM Colosseum, Papp László Sportaréna, Átrium Filmszínház, Karinthy Színház, Jég és Lovas Színházban is.
Műfaját tekintve a prózai darabok kerültek első helyre 92, zenés vígjáték 51, musical 43, koncert 31, opera 27, operett 27, kabaré 7, balett 4 előadás volt. Ez több mint 25 ezer nézőt jelent.
A 25 FÉBE-bál „esztrád” műsorai ebben nem szerepelnek.

 

szecsi pal eloadas

 

A legsikeresebb helyi szervezésű színházi előadás 2007. február 8-án (csütörtök) este 19 órakor az Aranytíz Teátrum Budapest Pozsgai Zsolt: Szécsi Pál zenés játéka volt, a címszerepet Gergely Róbert alakította. A darabra 417 belépőjegy kelt el (még a „csilláron” is lógtak a nézők).
Budapesten a Madách Színház által bemutatott Andrew Lloyd Webber-Charles Hart: Az Operaház Fantomja című musical volt a legsikeresebb, erre az előadásra négy alkalommal (2003. 12.13., 2003. 12. 28., 2005. 12. 09., 2010. 02. 06.) telt meg a különjárati autóbusz musicalrajongókkal.
Az utóbbi öt évben a művelődési ház működésében beállt kedvező változás folytán a helyi színházi előadásokat már nem a FÉBE szervezi, helyesen a kultúra helyi szakemberei tekintik ezt fontos feladatuknak.
A 2018/19-es színházi évadra a Budapesti Operettszínházba, Erkel Színházba és a József Attila Színházba összesen százkettő bérletünk van 11 színházi előadásra, ez egészül ki jó néhány közkívánatú előadással.

operahaz hofeherke
Mi munka van a színházszervezéssel? Nem sok, csak a bérletes vagy egyéb színházi előadást meg kell hirdetni (honlap, Facebook, helyi újság), a bérletet, jegyet el kell hozni a színházból. Az árát a FÉBE megelőlegezi, majd kiosztja a jelentkezőknek, összegyűjti az árát, és visszafizeti a FÉBE pénztárába. Előadásonként értesítést küld a jegy- és bérlettulajdonosoknak az indulásról, az aktuális szereposztásról. A darab összefoglalójával tájékoztatja előzetesen a nézőt, hogy mire számíthat, ez különösen fontos az opera-előadásoknál. Különjárati autóbuszt rendel, indulás előtt telefonon egyeztet, a sofőrrel hová kell kiállni és hol lesznek, a felszállók. Az utazás alkalmával az útiköltséget összegyűjti, számla ellenében a sofőrnek kifizeti a személyszállítás díját. Sok esetben még beugrót is keres, hogy ne vesszen el a jegy, az élmény, ha valaki lebetegszik, és azt időben jelzi.
A www.febe.hu honlapunkon a színház menüben az eddig szervezett 282 előadás időpontja, helye, és a főbb szereplők olvashatók. Lehet visszatekinteni, emlékezni, megnézni, ki melyik színházi előadáson volt jelen.

Tóth Tibor színházi szervező


Fotó: Tóth Tibor (FÉBE-archívum)
1./ 2007. február 8-án a művelődési házban az emlékezetés Pozsgai Zsolt: Szécsi Pál zenés játék közönségének egy része.

Fotó: FÉBE archívum
2./ 2011. június 4-én 11 órai előadás a Magyar Állami Operaházban Kocsák Tibor-Ifj. Harangozó Gyula: Hófehérke és a 7 törpe táncjáték két felvonásban, a fényszarui nézők közül néhányan.

Módosítás: (2018. június 14. csütörtök, 11:45)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 317
Utoljára regisztrált : kimi70
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink