PostHeaderIcon Déli harangszó Jászfényszaru templomtornyából a Kossuth rádióban

   A Kossuth Rádió minden délben a magyarlakta területek templomaiból közvetíti a Déli Harangszót.
   A harangszó előtt, a megkonduló harangot mutatják be, de ezen kívül helytörténeti, vallási, valamint egyháztörténeti ismeretet is ad az adott településről és annak templomáról.

   A FÉBE és az általa létrehozott Jászfényszaruért Alapítvány, már 2011-ben kezdeményezte Cserháti Ágnesnél (aki a Jászfényszaruért Alapítvány kurátora is), hogy a település lakossága örömmel fogadná, ha a Magyar Rádióban, délben a fényszarui harangok is megszólalnának.
   A frissen kinevezett Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgató-helyettese nem akart visszaélni lehetőségével, így a város 20 éves évfordulójára, csak a helyiek hallhatták mindennap a harangszót.
   Ismételt kérésünkre kurátorunk némi közbenjárására, január 22-én e-mailben tájékoztatott, hogy a 25 éves városban a Jász Világtalálkozó kapcsán szólalnak meg a harangok a Kossuth Rádióban. Köszönjük Ági!
   Jászfényszaru Mindenszentek római katolikus templomának tornyában négy harang lakik. A Nagyharang 1150 kg súlyú melynek elkészítését Litkai Antal prépost úr szervezett és Gombos Lajos őrbottyáni műhelyében 1986-ban készült. Középső harang 369 kg, a Kisharang 160 kg súlyt nyom, mind kettőt 1927-ben Budapesten Szlezák László öntötte. A lélekharang csak 11 kg súlyú, eredete ismeretlen.
   A toronyban a hangfelvétel, az ismertető szöveg május közepén elkészült, köszönjük mindazok munkáját, akik az előkészítésben és a megvalósításban közreműködtek.
   Június 25-én (hétfő) és 30-án (szombat) délben tudjuk meg, hogy egy vagy több harang hangja lesz hallható országhatáron innen és túl.

                                                                                                               Tóth Tibor

Módosítás: (2018. június 14. csütörtök, 11:49)

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 317
Utoljára regisztrált : kimi70
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink