febe fejlec lekerekitett

 jovendolesek borito  Rácz Imréné Annuska nénitől kaptuk kölcsön nagymamája Bojtos Sándorné sz.: Németh Anna (1876-1959) által vásárolt, majd édesanyjától Kurunczi Rudolfné sz.: Bojtos Anna (1920-2006) megörökölt a Jövendölések című 34 oldalas nyomtatott füzetecskét.
   A tartamán túl a füzetnek két helyi vonatkozása is van. A kiadványt zsidó nyelvről magyarra átültette: Tóth János k. tanító. Darabont nyomdában készült nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. július hónapban.


   Tóth János 1890-ben született. Jászfényszarura 1913-ban kerül helyettes tanítónak, 1926-tól Márkus János megüresedett helyére megválasztják tanítónak és iskolaszéki jegyzőnek. 1936-tól igazgatói kinevezést kap. Jelentős szerepe volt a település kulturális, ismeretterjesztő és felnőtt képzés megszervezése területén. Ő biztosította az átmenetet a katolikus iskolából az állami iskolába. 1954-ben elhunyt, sírja a Szent Kereszt temetőben a kápolna jobb oldalán megtalálható.
   Darabont Lajos nyomdája 1932 és 1947 között Jászfényszarun Kossuth Lajos utat keresztező Attila út bal sarkában levő mai is álló felújított épület (Kossuth Lajos út 30.) végében üzemelt. A Városi Értéktárban több főleg tanácsi nyomtatványok találhatók, melyek a Darabont nyomdában készültek.
   A címlapon olvasható: „Szabini királyné jövendölése tízenhárom jel után a jövő dolgokról ki Jeruzsálembe jött Salamon királyhoz, hogy meghallgassa az ő bölcsességét Kr. születése 578 évvel.” Ára: 2 pengő.
   A kiadvány értékét két termékhez viszonyítjuk, akkor1939-ben a hatósági áras kenyér kilója 38 fillérbe 5 kg kenyér ára, a sertéskaraj kilója 2 pengőbe került.
   A kíváncsi olvasó a jövendölések valamennyi oldalát a FÉBE www.febe.hu honlapján vagy facebook oldalán olvashatja.

   Az előző havi értéktári érdekességnél a kivonat évszáma helyesen 1838, bár a harmadik szám 9-esnek nézhető, de a levél tartamát vizsgálva az 1876-os hármas kerület megszűnése előtt keletkezett. Az utolsó mondat második fele erre az iratra nem helyt álló.

 
 
Tóth Tibor

Fotó: JÖVENDÖLÉSEK cím oldala{jcomments off}

A teljes könyv letöltése>>>