febe fejlec lekerekitett

borbas ferenc 2017   Az első negyedévben jelent meg Borbás Ferenc: A MÉRNÖKI ÉS A MŰSZAKI ÉLET JÖVŐJE önfejlesztő gondolkodás az ipari digitalizációról cinű könyve.
   A Jászságban Borbás Ferenc jól ismert személyiség testvérével Jászapátin sikeres vállalkozást vezetnek. Elkötelezett, hagyományőrző, lokálpatrióta többszörös jászkapitány, jelenleg jászkun főkapitány, de íróként személye nem volt ismert.
   A könyv több szempontból különleges a szerző több évtizedes mérnöki tapasztalata hasznosításával mások ismereteit hasznosítva ált össze a terjedelmes kiadvány. Az A/4-es nagyságú reprezentatív papíron, 460 oldalon jelent meg a könyv.

   A szerző 30 önfejlesztő kérdést dolgozott ki, melyet 18 kiválasztott interjú alanynak tett fel. Az interjú alanyok idő kötöttség nélkül a szerzővel történt kötetetlen beszélgetés formában válaszoltak, fejtették ki véleményüket, melyet videó felvételen rögzítettek. A könyvbe az egyes kérdésekre az interjú alanyok summázott, összegzett véleménye került be.
   Az interjú alanyok között a könyv jelegéből adódóan 14 fő műszaki végzettségű, néhány több diplomával rendelkezik. Színesíti a palettát a rajz szakos tanár, a közgazdász-tanár, a jogász- polgármester, a középiskolás. Az interjú alanyok között két hölgy szerepelt, a 17 éves és a 91 éves között számos korosztály megtalálható. Többségük a Jászsághoz kötődik vagy itt született, később innen elkerült, szülő révén jász gyökerei van, illetve munkáságát itt végezte, végzi.
   Városunkat az a megtiszteltetés érte, hogy három interjú alany kötődik Jászfényszaruhoz. ABC sorrendben prof. Dr. Dobák Miklós, a közgazdaságtudomány kandidátusa, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Jászfényszaru szülötte, a város Díszpolgára; Győriné dr. Czeglédi Márta jogász, Jászfényszaru város polgármestere, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetés birtokosa, Jászfényszarun született és él; Hesz Mátyás gépészmérnök, közlekedési szakmérnök, doktorandusz hallgató, akinek nagymamája (Hesz Ernőné) és édesapja (Hesz Róbert) Jászfényszarun született.
   A harminc kérdés hat fejezet köré lett csoportosítva. A fejezetek is sokat mondanak a leendő olvasók számára:
- Bevezető gondolatok a műszaki jövőről.
- A jövő a képzésen múlik!
- Hogyan változik a világ és a mérnöki munka?
- Indulás a műszaki pályára.
- A vezetés és szervezés új útjai.
- A külső környezet a műszaki emberek életében.
   Végig lapozva a könyvet, - mint nem műszaki ember - kiemelek néhány témát mely számomra is érdekesnek bizonyult, melyekről az interjú alanyok is kifejtették véleményüket.
Okostelefon, mint a technológiai fejlődés példája. Hódít az adatfelhő. Ipar 4.0 és a dolgok internetének hatásai. A 3D nyomtatás és a tömeggyártás harca. Önvezető autók és a velük feltáruló fejlődés kérdése. A kis cégek lehetőségei az új digitális innováció világában. Az innováció értelmezésének kérdései. A siker a kreativitás létrejötte. A generációk különbözősége a munka világában. Nehéz a különböző generációkat motiválni. Három generáció (X,Y,Z) viszi a gazdaságot a hátán. Az együttműködés a haladás kulcsa. A vezetés átadása, megosztása. Foglalkozik-e a társadalom avval, mit mondanak a „műszaki” emberek?
Többek között ezekre kérdésekre válaszoltak az interjú alanyok, melynek tömör összegzése olvasható a könyvben.
   A könyvhöz előszót Prof. Dr. Dobák Miklós intézetigazgató, egyetemi tanár írta. Tőle idézve: „Borbás Ferenc új könyve időszerű és izgalmas kérdésekkel foglalkozik. Munkájában elsősorban a természettudományi és műszaki tudományok által létrehozott „terméket” állította középpontba, azonban ha valaki végigolvassa a könyvet, akkor látja, hogy a „termékeket” a Szerző nem csupán fizikai - tárgyi megvalósulásként értelmezi, hanem olyan javaknak, amelyeket az emberek használnak, és ugyanakkor a munka - és tudásbázisú társadalom alapjai…”
   A kiadvány olyan szaktekintélyek ajánlják többek között, mint Emeritus professzor Dr. Csath Magdolna Szent István Egyetem; Simon Tibor ügyvezető igazgató G4S Készpénzlogisztikai Kft.; Dr. Siménfalvi Zoltán dékán, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar; Prof. Dr. Mészáros Tamás a Corvinus Egyetem volt rektora; Illéssy Ádám emeritus nagykapitány okl. gépészmérnök.
   A könyvnek közel 400 digitális melléklete van, amelyeket a www.rapidbook.hu weboldalon lehet elérni. A könyvben található felsőindex számok beírásával lehet elindítani a videókat.
A könyv első része az olvasókhoz szólórész, az ajánlások, a szakmai és szerzői előszó, a tartalomjegyzék angolnyelven is szerepel a könyvben.
   A könyv megjelenése előtt az elmúlt év december 7-én a Szikla Galéria konferencia termében (a tulajdonos Szikra István is az interjú alanyok között szerepelt) Hagyomány és innováció címmel digitális ismeretterjesztő rendezvény keretében a könyv megjelenés előtt a szerzővel és az interjú alanyokkal beszélgethettek az érdeklődők és megrendelhették a kiadványt.
   Az érdeklődő műszaki szakembereknek egyetemi hallgatóknak a kiadvány beszerzésében a Városi Értéktár 06-57-660-800 telefonszámon történő egyeztetéssel szívesen közreműködik.
                                                                                                                    Tóth Tibor

Fotó:

Borbás Ferenc a könyv szerzője 2017. december 7-i rendezvényen interjút ad. (facebook){jcomments off}