PostHeaderIcon Színház szervezés

   Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2018. december 9-én (vasárnap) délelőtt 8 óra 30 perckor Jászberényből induló 9 órakor Jászfényszarun Városháza előtti gyülekezéssel kifelé haladvaHatvanon át,különjárati autóbusszal megyünk Budapestre Erkel színházba (1087. Budapest, II. János Pál pápa tér 30.) Krizantémok bérlet – 1. Giacomo Puccini: A Nyugat lánya operát három felvonásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal megnézni.

   Az előadás 11 órakor kezdődik, vége 14 óra várhatóan 15 óra 10 percre érkezik Jászfényszarura a csoport.

           

Szereplők: Minnie: Rálik Szilvia, Dick Johnson (Ramerrez), bandita: Boncsér Gergely, Jack Rance, seriff: Florin Estefan, Nick, pultos: Balczó Péter, Ashby, a Wells Fargo társaság ügynöke: Bakonyi Marcell, Sonora, aranyásó: Cseh Antal, Trin, aranyásó: Ujvári Gergely,

Sid, aranyásó: Geiger Lajos, Bello, aranyásó: Erdős Attila, Harry, aranyásó: Kiss Tivadar,

Joe, aranyásó: Kristofori Ferenc, Happy, aranyásó: Rezsnyák Róbert, Jim Larkens, aranyásó: Gábor Géza, Billy Jackrabbit, indián: Kőrösi András, Wowkle, a felesége: Heiter Melinda,Jake Wallace, vásári énekes: Káldi Kiss András, José Castro, mesztic férfi: Kiss András.

Alkotók: Szövegíró: Guelfo Civini, Carlo Zangarini Díszlettervező: Zinovy Margolin Jelmeztervező: Olga Shaishmelashvili Világítástervező: Alexander Sivaev Dramaturg: Orbán Eszter Karigazgató: Csiki Gábor Karmester: Kocsár Balázs Rendező: Vasily Barkhatov

 

Bemutató: 2018. december 1.

   Puccini 1907-es New Yorki-i útja során látta David Belasco darabját, s döntött az operaszínpadon némileg szokatlannak ható vadnyugati szerelmi történet megzenésítése mellett. A színházi alapanyag jó választásnak bizonyult, a hatásos történetvezetés biztos kézzel vezeti a nézőket a végkifejlethez. Minnie karaktere is jól illeszkedik a Puccini hősnők sorába: a szerelem, szenvedély vezérli, és ezért az életét sem fél kockára tenni.
A művet az Oroszország- és Európa-szerte foglalkoztatott Vaszilij Barkhatov rendezésében láthatják az Erkel Színház színpadán 2018 decemberében. 

Első felvonás

   Az aranyásók egy hosszú nap után tábori kocsmájukban, a Polkában gyülekeznek. A csapos, Nick intézi az ügyeket, míg meg nem érkezik Minnie, a Polka tulajdonosa, akibe minden férfi szerelmes. Itt van Jack Rance is, a seriff, később megérkezik Ashby ügynök, aki a banditát, Ramerrezt keresi. Rance összeszólalkozik az egyik aranyásóval: mindketten biztosak benne, hogy Minnie az övék lesz. Vágyuk tárgya épp időben érkezik, hogy rendet teremtsen. Bibliaórát tart a férfiaknak.  Ashby üzenetet kap egy ismeretlen spanyol nőtől, aki megígéri, hogy elvezeti a bandita búvóhelyére. Még egy vendég érkezik a kocsmába: Dick Johnson Sacramentóból. Minnie elmondja, hogy ismeri, ezért az aranyásók barátságosan fogadják. Elfogják Ramerrez bandájának egyik tagját, így megtudjuk: Johnson valójában maga a banda feje, és eredeti célja az volt, hogy kifossza az aranyásókat. Mikor Minnie és Johnson magukra maradnak, a nő elárulja, hogy még az első igaz szerelemre vár. Johnson biztosítja, hogy amíg ő a közelben van, sem Minnie-nek, sem az aranynak nem eshet bántódása. A nő meghívja magához vacsorára a férfit, aki igent mond.

Második felvonás

   Minnie magányos hegyi házában Wowkle, az indián asszony gyermekét dajkálja. Minnie belép, és készülődni kezd: vacsoravendéget vár. Johnson érkezése után kettesben maradnak, és szenvedélyesen szerelmet vallanak egymásnak. A lelkiismeretével vívódó Johnson épp indulni akar, amikor három puskalövés hallatszik, így a férfi elbújik a házban. A seriff érkezik három aranyásóval, hogy tudassák Minnie-vel: Johnson nem más, mint Ramerrez, az üldözött bandita. A nő elküldi őket, majd a szerelmét bizonygató Johnsont is elkergeti. Ahogy a férfi kilép az ajtón, lövés dördül, és Johnson/Ramerrez sebesülten zuhan be az ajtón. Minnie elrejti szerelmét a padláson, de amikor a seriff visszatér, a vércseppek elárulják a bandita ottlétét. Johnson megadja magát, de Minnie azt javasolja, hogy egy pókerjátszmával döntsék el a férfi sorsát. Ha a seriff nyer, Minnie az övé lesz, ha pedig Minnie, Johnson szabad. A szerelmes nő csal a kártyán, így megnyeri a játékot. Rance állja a szavát, és távozik.

Harmadik felvonás

   Egy erdei tisztáson Rance, Nick és Ashby az aranyásók csapatára vár, hogy sikerült-e elfogniuk Ramerrezt. Megérkezik a csapat, kiderül, hogy a bandita nyomára bukkantak, és Ashby társaságában tovább üldözik. Hamarosan bilincsbe verve hozzák magukkal a foglyot, hogy felakasszák. A férfi csak annyit kér, hogy ne árulják el Minnie-nek, milyen véget ért. Higgye azt, hogy távol, szabadon él. Rance őrjöngve sürgeti a kivégzést, de az aranyásók tétováznak. Minnie időben érkezik, hogy szerelme segítségére siessen: azzal fenyegetőzik, hogy előbb a rablót, majd saját magát is lelövi, ha nem engednek szabad utat nekik. Emlékezteti az aranyásókat a sok jóra, amit neki köszönhetnek. A férfiakon erőt vesz a meghatottság, és megkönyörülnek Johnsonnak, aki Minnie-vel együtt elhagyja a Sierra vidékét, hogy együtt új, tisztességes életet kezdjenek.


   Az előadásra mindenki a bérletét és 1800,- Ft/fő buszköltséget hozza magával.

   Akadályoztatás esetén, valamilyen oknál fogva az előadásra nem tud jönni, úgy köteles maga helyett más személyt szerezni, vagy az útiköltséget kifizetni.
                                                                                            

   A bérlettulajdonosoknak jó szórakozást kívánok!                                                            

Jászfényszaru, 2018. november 29.

Baráti üdvözlettel:

                                                                                   Tóth Tibor

                                                                                   szervező

Módosítás: (2018. december 07. péntek, 19:59)

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 231
Utoljára regisztrált : matthiasdeloitte3
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 2 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink