"A Jászságért" Alapítványt 1990. december 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság. Az alapítvány 1992 óta évente Jászságért Díjat adományoz a Jászság kulturális, közművelődési életében kiemelkedő munkát végző egy-egy személyiségnek. A díjhoz évről-évre növekvő, 2008-tól 1.000.000 forint adómentes elismerés jár. Az elismertek körében képzőművész, történész, lelkész, pedagógus, helytörténeti kutató, néprajzkutató egyaránt található.        
   Jászfényszarun 2018-ban a Jász Világtalálkozón 27. alkalommal adták át a díjat. A díj történetében három alkalommal megosztva, két esetben házaspár, egy esetben két testvér vehette át a díjat. A 30 díjazott közül, ma 17 személy él.
   A Jászságért díjasok, vagy Fodor István Ferenc Jászjákóhalmai díjazottat idézve a „Vének tanácsa” 2005-től, immáron 14 alkalommal minden év december 28-án Jászjákóhalmán a Gazdakör épületében találkoznak és tanácskoznak. Mint újonc érdeklődve mentem déli 12 órára a találkozóra, sorra érkeztek a tanácskozásra a díjazott társaim, összesen tizenketten. A hiányzók igazoltan többségünk egészségi állapotuk miatt nem tudott el jönni. A hangulat családias és baráti volt. A hölgyek még egy kis hazai süteménnyel, a férfiak itallal, üdítővel készültek.


   A hivatalos rész a 46 éves múltra visszatekintő helyi Napdalkör műsorával kezdődött, a hölgyeken már a pályázaton nyert pénzből készült jászviselet volt, a férfiaké még készül. A jászsági népdalcsokor után közös ebédet (sültcsülök, burgonyával) jóízűen fogyasztottuk el.
Közben hivatalos programjáról Terjéki Tünde a község polgármestere is megérkezett és örömét fejezte ki, hogy egy év elteltével ismét Jákóhalmán vannak a jászsági díjasok. A moderátori szerepet a házigazda Fodor István Ferenc töltötte be, és ülési sorrendben mindenki összegezte a Jászságért, településért végzett munkát és 2019 évi terveiről is szólt.
   Sok új elképzelést volt szerencsém első kézből hallani, néhányat most megosztok az újság olvasóival. Kun testvéreinknél Kunszentmárton (1719-2019) újratelepülésének 300 éves jubileuma kapcsán 2019 pünkösdtől – 2020 pünkösdig tart a rendezvény sorozat mondta el dr. Barna Gábor az emlékbizottság tagja. Hortiné dr. Bathó Edittől megtudtuk, hogy 145 évvel ezelőtt 1874. december 26-án adták át a jászok múzeumát a nagyközönségnek. A 2019-es év ennek a jegyében is zajlik. A Jász Múzeum igazgatója kérte a jelenlevőket, hogy régi gyermekjátékokat adjanak kölcsön a múzeumnak, mert 2019 májusában régi gyermekjátékokból terveznek időszaki kiállítást. Győri Jánosné a jászkiséri iskola történeti „múzeumot” szorgalmazta, melyhez még sok segítséget tudna nyújtani. Kladiva Imre Jászapáti r.k. plébániai kormányzó, elmondta egyet szeretne még, megírni Jászapáti egyházi épületei történetét. A házigazda Fodor István Ferenc a Tájak Korok Múzeumok újabb Jászjákóhalma füzetét tervezi kiadni 2019-ben. Sisa József ötvös-iparművész elmondta a következő két évben felkészül a 2021 márciusában Budapesten megrendezendő Életmű kiállítására. Új alkotások és katalógus is készül. Szüli Katalin Jászkisérről emlékeztetett bennünket, hogy 2019 Rákóczi emlékév lesz. Jászkisér történelmi múltja sok szállal kötődik II. Rákóczi Ferenchez. Dr. Suba Györgyné Julika dolgozatformájában kívánja, kutatásai alapján közzétenni a Magyarországi Tanácsköztársaság kommunista vezetésű időszaka (1919. március 21. és augusztus 1.) között, helyi képviselőinek egyházzal kapcsolatos intézkedéseit, túlkapásait.
Dr. Dobos László a Jászok Egyesülete elnöke, „A Jászságért” Alapítvány kurátora bejelentette, hogy már érkeznek a 2019 évi Jászságért Díjra a javaslatok, amely Jászkiséren a XXV. Jász Világtalálkozón 2019. június 8-án kerül átadásra. Az egyesület és alapítvány erkölcsileg és lehetőségeihez mérten néhány esetben anyagilag is segíteni fogja az itt elhangzott tervek sikeres megvalósulását. A viszont látással – baráti kézfogással, a hölgyektől puszival – búcsúztunk egymástól.
                                                                                                             Tóth Tibor{jcomments off}