febe fejlec lekerekitett

A Nemzeti Emlékezet Program keretében a kormány a 2011. évet Liszt Ferenc emlékévnek nyilvánította a zeneszerző születésének kétszáz éves évfordulója tiszteletére.

 

Liszt Ferenc* (Doborján, 1811. október 22. – Bayreuth, 1886. július 31.), a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze. Liszt kilenc éves korában már nyilvánosság előtt zongorázott Sopronban és Pozsonyban, majd hamarosan műpártoló főurak támogatásával Bécsben folytathatta tanulmányait Czerny és Salieri tanítványaként. Nagy feltűnést keltő első bécsi koncertjén az akkor 11 éves művészre még Beethoven is felfigyelt. Hangversenyeivel bejárta egész Európát. 1835-ben a genfi konzervatórium tanára lett.  Liszt élete utolsó évtizedeit Weimar, Róma és Budapest között osztotta meg. A budapesti Zeneakadémia első éveiben készséggel segítette a magyar zenekultúra újonnan kialakuló központját, és vállalta, hogy az év néhány hónapjában itt tanítson. Liszt rendkívül termékeny zeneszerző volt. Műveinek nagy részét zongorára komponálta, ezek zömének eljátszásához rendkívüli technikai tudás szükséges. Összesen kb. 1400 művet komponált (beleszámolva eredeti műveit, átiratait stb.), mellyel minden idők egyik legtermékenyebb zeneszerzője.

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete – az önkormányzat és a Jászfényszaruért Alapítvány anyagi támogatásával – a Liszt Ferenc emlékév alkalmából Jubileumi Emlékérmet ad ki. Az érem tervezését, a gipszminta elkészítését az egyesület tagja, Szabó Imrefia Béla szobrászművész, városunk díszpolgára felajánlásként tette. Az érem Szegeden, Szabó Géza ötvösmester éremverdéjében készül.

Az új érem folytatása (a sorozat negyedik érme) a 2005. évben kiadott József Attila, 2009. évben Kazinczy Ferenc, 2010. évben Erkel Ferenc Jubileumi Emlékéremnek. Az érem előlapján látható Liszt Ferenc portréja. A portré körül szerzeményéből kotta kép, az előlapon még kézjegye, születése és halálának éve látható. A hátoldalán Jászfényszaru római katolikus temploma, alatta a település jelenlegi címere, a „Jászfényszaru Város” felirattal. A szövegmezőt osztja az 1831-es várospecsét, amelyet az akkori mezővárossá nyilvánítás alkalmából készítettek, s ennek felirata:”Jászfényszaru várossa petsétje 1831.” Mindkét oldal pereme gyöngysorral szegélyezett.

A 42,5 mm átmérőjű érem nemes ajándék és maradandó érték. Megrendelhető Tóth Tibornál a 30-337-3336 telefonon, vagy személyesen a Rimóczy-kastélyban 2011. október 15-ig a következő változatokban: bronz 3000,- Ft, ezüstözött fényes vagy ezüsttel platinázott bronz 4000,- Ft, aranyozott bronz 5000,- Ft, ezüst (Ag925/33,6gr) 20000,- Ft. Az érem árában a tartódoboz is szerepel.

* Wikipédiából szerkesztve

Tóth Tibor