PostHeaderIcon Új könyvek bemutatója

A Jászsági Évkönyv 2011-es, tizenkilencedik számának ünnepélyes bemutatójára december 8-án Jászapátin a Városi Könyvtárban került sor.

Az új évkönyvet a szép számban megjelent olvasóknak dr. Pethő László felelős szerkesztő mutatta be. A bemutatásban segítségére voltak a jászapátival kapcsolatos témát feldolgozó szerzők. Hat fejezetben összesen harmincegy írás jelent meg. Hortiné Bathó Edit: 40 éves a Jászsági Népi Együttes; Érsek Attila: Apponyi Albert részvétele az országgyűlési választáson; Kármán Antal: Ipari parkok a Jászságban; Fügedi-Bárd Judit: Vass Lajosról, a pávaköri mozgalom elindítójáról írt. A krónikában a jásztelepülések fontosabb eseményeinek felsorolása is olvasható. Az évkönyv ára: 1000,- Ft.

A Jász Múzeumért Alapítvány legújabb könyvének - A vászoncselédtől a vállalkozó nőig című konferenciakötet - ünnepélyes bemutatója december 14-én a Jász Múzeumban volt. A könyvet az egyik szerző Dr. Selmeczi László régész (FÉBE tiszteletbeli tagja) mutatta be. A közel 300 oldalas kiadványban 27 szerző írása olvasható, melyek 2007-ben a Jász Múzeum által szervezett „A nő a Jászkunság társadalmában” című két napos tudományos konferencián hangzott el. A tudományos kutatások alapján született írások a középkortól a 21. századik megismerteti a nők szerepét, helyzetét a társadalomban, a közösségben, a családban. Ízelítőül néhány a feldolgozott témák közül: Az oszét nő; Nők a középkori jász társadalomban; Anekdoták Mária Teréziáról; A nők a 18-19. századi végrendeletekben; Adatok a boszorkányossághoz a Jászkunságból; A nő szerepe a népszokásokban (jászsági példákkal); A nők szerepváltása a kézi aratásban; Asszonysorsok; Vállalkozó nő a 21. századba. A könyvet Bathó Edit és Tóth Péter szerkesztette. A könyv ára 2700,- Ft.

Mind két könyv megvásárolható Hangosiné Réz Máriánál a Jász-Takarékszövetkezet helyi fiókjában vagy Tóth Tibornál a +36/30-337-3336 mobil számon megrendelhető.

Módosítás: (2017. március 22. szerda, 12:49)

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 317
Utoljára regisztrált : kimi70
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink