febe fejlec lekerekitett

Irodalmi est a KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából

Örkényi István (Bp., 1912. április 5. – Bp., 1979. június 24.)

Kossuth-díjas író, gyógyszerész 100. születésnapján

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete és a Városi Könyvtár közös rendezvényére 2012. április 5-én (csütörtök) 18 órakor a Petőfi Művelődési Ház földszinti kistermében kerül sor, melyre minden irodalombarátot szeretettel várunk.

Vendégeink: Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író és Ézsiás László költő, Aranyharang- és Vörösmarty-díjas versmondó.

Grecsó Krisztián

Grecsok

(Szegvár, 1976. május 18.) a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar szakán 1999 évben diplomázott. 1997-től 2006-ig a Bárka szerkesztője, 2007-től két évig a Nők Lapja vezető szerkesztője, 2009-től az Élet és Irodalom munkatársa. A Délmagyarország című napilap és a www.terasz.hu kulturális netmagazin állandó tárcaírója. A József Attila Kör Irodalmi Egyesület elnökségi tagja. Versei 1996-ban Vízjelek a honvágyról, majd 1999-ben az Angyalkacsintás című kötetben jelentek meg. Első sikerét 2001-ben a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta. 2005-ben a Magvető kiadta Isten hozott című regényét, amely később németül, csehül és szlovénul is megjelent. A Tánciskola 2008-ban, a Mellettem elférsz pedig az elmúlt évben látott napvilágot. Cigányok című drámáját 2010-ben a Budapesti Katona József Színház mutatta be. Több filmforgatókönyvet írt. Harminc évesen kapja meg a József Attila-díjat, Móricz és Örkény ösztöndíjakban részesült. Munkáságát Gérecz Attila-, Bródy Sándor-, Faludy-, Déry Tibor-, Darvas-, és Márciusi Ifjak díjjal ismerték el.

Ézsiás László

ezsiasl

(Jászfényszaru, 1947. február 7.) Korán árvaságra jutott: előbb az édesanyja, majd az édesapja is meghalt. A három árvát a nagyszülők nevelték. László az általános iskolát szülőhelyén, a szakmunkásképzőt Budapesten végezte, ahol a vasesztergályos szakmát tanulta ki. Hét évig dolgozott a fémiparban. 1971-ben teljesen elveszítette a látását. 1972-ben került a budapesti Vakok Intézetébe. Megtanulta a Braille-írást, majd a telefonalközpont-kezelést. A Kölcsey Gimnázium levelező tagozatán érettségizett. Versmondással régóta, versírással tizenöt éve foglalkozik. Számos versmondó versenyen nyert díjat. Országos versenyeken többször is végzett az első helyen. A Vakok és Gyengénlátók JNSZ Megyei Egyesülete a Fények vakondja címmel az elmúlt évben irodalmi országos pályázatot írt ki, melyen vers kategóriában Én sohasem kutattam című versével második helyezett lett. Anyám Fekete Rózsa címmel XX. alkalommal meghirdetett veresegyházi Magyar Nyelvű Vers- és Prózamondó Találkozón 2010 évben Fekete Rózsa díjban részesült. 1996 óta rendszeresen szerepel Jászfényszarun, legutóbb a február 18-án a XIX. FÉBE bál műsorában aratott nagy sikert.

Tóth Tibor