febe fejlec lekerekitett

A Fényszaruiak Baráti Egyesületének meghívását elfogadóknak március 28-án (nagycsütörtökön) templomban tartott 60 perces műsor igazi élményt nyújtott.

 

Az egyházközség nevében dr. Kocsis András világi elnök köszöntője után, az est résztvevői az ember, az Isten iránti szeretetet kapták meg zenével, énekkel. Az programban elhangzó műveket Szabó Krisztina énekművész, - aki 20 évvel ezelőtt április 2-án a városavatón énekelt először Jászfényszarun - valamint a Príma-díjas duó Gonda László zongoraművész, Báder Ernő prímás-hegedűművész tolmácsolásában hallhattuk.

Nagypéntek Jézus keresztre feszítésének a napja. A keresztény hitű magyarság számára kiemelten fontos esemény ez, számtalan népdalunk emlékezik meg Jézus szenvedéseiről, a kereszten elhangzott szavairól.
A Húsvét ünnepe nem választható el a termékenység ünnepétől. Az ősi pogány rítus a kereszténység felvétele után sem vesztett jelentőségéből, legfeljebb átalakult, integrálódott a feltámadás-újjászületés misztériumába.

Szabó Krisztina előadásában, a duó kísérettel többek között hallhattuk: Szörényi-Bródy: István a király – Réka dalát, Handel: Dignare Domine, Vivaldi: Magnificat- Quia respexit, Bach: Bist du bei mir, Bach- Gounod – Ave Maria, Mozart: Ave verum, Halleluja. Az ének számok mellett több zenekari számot, így a Titkos kert 1. és 2., Bach: 147. zsoltár, Bach: Air, Schubert: Ave Maria is hallhatott a közönség. Az ünnepség végén Kiss Gábor érdemes esperes, érseki tanácsos, plébános köszönte meg a művészek műsorát.
A mini projekt a „Jászfényszaru Városközpontjának értékmegőrző megújítása” városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Városközpont Programalap (JFSZ-5.1.1/FVR-2012) támogatásával a Kulturális programcsomag az „Ezerarcú művészet - vigadalmak a főtéren” című JFSZ-5.1.1/FVR-2012-02 azonosító számú pályázati támogatásból valósult meg.

Tóth Tibor