febe fejlec lekerekitett

Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2013. június 8-án (szombat) du. 17 órakor a helyi autóbuszmegállókban, illetve a Városháza előtti gyülekezéssel, indulunk különjárati autóbusszal a Budapesti Operettszínházba (VI. Nagymező utca 17. Telefon: 472-2030) Ábrahám Pál: Viktória operettet két részben megnézni.

Az előadás 19 órakor kezdődik, vége 21 óra 55 perc, várhatóan 23 órára érkezünk haza.

Ábrahám Pál talán a legkalandosabb életű magyar zeneszerző. Nyolcéves korában már csodagyerek zongorista volt, tizenhét éves korában felvették a Zeneakadémia zeneszerző szakára, amit két év múlva családja nyomására abba kellett hagynia, és pénzügyi alkusz, mai nyelven bróker lett. Üzleti tevékenységei közben, az ekkoriban divatba jött amerikai jazz hódolójaként pesti zenekarokat vezényelt a később márkájává vált fehér kesztyűben. A hihetetlenül népszerű, ugyanakkor tragikus sorsú Ábrahám elme-gyógyintézetben végezte életét.

1930-ban megszületett a Viktória, és viharos gyorsasággal hódította meg Bécs és Berlin után Európa szinte valamennyi zenés színházát. Nem csoda, hiszen ebben az érdekes, izgalmas és fordulatos darabban Ábrahám szerencsésen ötvözte a Kálmánra jellemző magyaros motívumokat, a modern és magával ragadóan tempós jazz-elemekkel.

Az operett különlegessége, hogy szokatlan módon, két táncos-komikus és két szubrett szerepel benne, ami több mulatságos duettre és humoros fordulatra is lehetőséget ad. Olyan máig is örökzöld slágereket hallhatunk, mint az "Ahol az ember felmászik a fára", a "Nem történt semmi, csak elválunk csendben", a "Honvéd banda", a "Mausy" és az “Édes mamám".

A Viktória meséje az I. világháború idején játszódik. Koltay kapitány, tisztiszolgájával, Jancsival a szibériai hadifogolytáborból Japánba érve az Egyesült Államok követségén kérnek menedéket. Ott derül ki, hogy a nagykövet, John Cunlight felesége, Viktória grófnő a magyarországi Dorozsmáról nem más, mint Koltay kapitány egykori szerelme...

Ábrahám Pál a Színházi Élet munkatársának egy alkalommal azt nyilatkozta: "Németországi sikereim nem sikerek, örömeim nem örömök Budapest jóváhagyása nélkül. Mindig mélységes szeretettel várom a pesti közönség ítéletét"

     

Huszti Péter
John Cunlight, amerikai nagykövet

 
     

Fischl Mónika
Viktória, a felesége

 
     

Vadász Zsolt
Koltay István, huszárkapitány

 
     

Csonka András
Feri, Viktória testvére

 
     

Kékkovács Mara
Lia San

 
     

Kerényi Miklós Máté
Jancsi, tisztiszolga

 
     

Szendy Szilvi
Riquette, Viktória szobalánya

 
     

Vágó Zsuzsi
Riquette, Viktória szobalánya

 
     

Benkóczy Zoltán
Pörkölty, polgármester

 
     

Oláh Tibor
Orosz, kínai attasé

 
 

Alkotók és stáb

   
     

Makláry László
Karmester-zenei vezető

 
 
     

Szennai Kálmán
Karmester

 
 
     

Drucker Péter
Karigazgató

 
 
     

Németh Zsuzsanna
Koreográfus-asszisztens

 
 
     

Lendvai Zsolt
Koreográfus-asszisztens

 
 
     

Niklai Judit
Rendezőasszisztens

 
 
     

Lénárt Gábor
Rendezőasszisztens

 
 
     

Túri Erzsébet
Díszlettervező

 
 
     

Velich Rita
Jelmeztervező

 
 
     

Kocsis Tamás
Koreográfus

 
 
     

Béres Attila
Rendező

 
 

 

Az előadásra jegyet igényelteknek jó szórakozást kívánok.

Jászfényszaru, 2013. május 28.

Baráti üdvözlettel:

Tóth Tibor
szervező