febe fejlec lekerekitett

20160708 jasz vilagtalalkozo 

  A Jászsági Honismereti Egylet Fodor István Ferenc vezetésével március 22-én tartotta soros ülését Jászárokszálláson. A jászsági települések delegált helytörténeti egyleti tagoknak Gergely Zoltán Jászárokszállás város polgármestere első kézből adott tájékoztatást az előkészületi munkákról. A Jász Világtalálkozó társrendezője, az elszármazott jászokat tömörítő Jászok Egyesülete.

   A polgármester elmondta a város képviselő testületi ülése döntött, hogy Jászárokszálláson a fővárosban vállalkozást vezető Csikós Miklóst avatják majd jászkapitánnyá. A jelölt korábban Jászárokszállás Városért Kitüntetésben részesült, rendszeresen támogatja a település civil közösségeit, folyamatosan szervezi a helyi redemptiós megemlékezéseket. Jászság és a hagyományőrzés iránti elkötelezettsége alapján méltó a tisztség betöltésére.
   A megválasztott 30 fős előkészítő bizottság már többször ülésezett, az ülések nyitottak ezért civil közösségek, érdeklődő árokszállásiak is részt vesznek rajta. Nem lesz megbízott külső szervező, a rendezvényért a művelődési ház, a műszaki iroda, és a városi könyvtár vezetői a felelősek. A zenekarok, fellépők szervezéséért a könyvtár vezetője, a látványért, a színpadért a műszaki iroda vezetője, az egész program lebonyolításáért, koordinálásáért a művelődési ház vezetője a felelős. Az önkormányzati dolgozók mellett sok jászárokszállási lakos is részt vesz a szervezésben, mert sajátjuknak érzik a rendezvényt.
  Számítanak az ipari parkban betelepült cégek, vállalkozások támogatására. Nyitottak egy külön bankszámlát a hozzájárulások fogadására. Az Ipari Parkban négyezer ember dolgozik, bíznak abban, hogy a szponzorok segítségével nem fognak anyagi gondokkal küzdeni a szervezés során.

II jasz vilagtalalkozo


   A programok során döntően a 21 év alatt kialakult, hagyományra, főbb pillérekre építkeznek. Pénteken a helyi Fortuna táncgálájával kezdődik az esemény. Szombaton a hivatalos rész következik, megtiszteli a rendezvény dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, fővédnök, város szülötte és díszpolgára, Pintér Sándor belügyminiszter védnök is jelezte részvételét. Olyan szórakoztató műsort igyekeznek összeállítani, amiben minden korosztály talál kedvére valót. A könnyűzenei program két húzó együttese a szombaton fellépő Kormorán és a vasárnap este koncertet adó Hooligans. Fontosnak tartják a helyi tehetségek bemutatását és öntevékenység keretében létre jövő érdekes kiállításokat.
   Több kisebb, de a város főterét szépítő projektet fejeznek be a találkozó kezdetére, hogy a várható 5000 látogató minél szebb és maradandó élménnyel térjen haza Jászárokszállásról.
A júniusi lapszámban a részletes napi programról, a szombati ünnepségre különjárati autóbusz indításáról adunk olvasóinknak tájékoztatást.

Tóth Tibor

Fotó:
1./ A XXII. Jász Világtalálkozó emblémája
2./ A II. Jász Világtalálkozón Jászárokszálláson 1996. május 25-én a jászfényszarui küldöttség felvonulása. A felvonulás során közreműködött a Szűcs Mihály Huszárbandérium, a délutáni kulturális bemutatón fellépett az Iglice Gyermek Néptánccsoport.
Fotó: Tóth Tibor