febe fejlec lekerekitett

20160916 kult orokseg logo2003-ban az UNESCO elfogadta a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt. A mai napig valamivel több, mint 130 ország csatlakozott a nemzetközi egyezményhez. A Magyar Parlament 2006-ban a XXXVIII. kihirdető törvény megalkotásával lehetővé tette az egyezmény ratifikálását, melynek eredményeképpen hazánk harminckilencedikként csatlakozott az egyezményben részes államok sorába. Ezt követően Magyarországon is megrendezésre kerül KÖN.
A Fényszaruiak Baráti Egyesülete öt évvel ezelőtt csatlakozott a mozgalomhoz és rendezi meg helyi szinten a kulturális örökség napját Jászfényszarun.

   A Városi Értéktárban háromheten keresztül Németh Alexandra Patkós Andrea, majd később hozzájuk csatlakozott Fekete Csilla diákok szorgalmas, odaadó, figyelmes munkájukkal nagyban segítették az értéktári iratok, fotók rendezését. A hetvenes évektől az értéktárban található fotók nagy részét több mint három ezer fényképet scannert be Németh Alexandra és Fekete Csilla. Patkós Andrea pedig az iratokat rendszerezte és több mint kettőezret vett nyilvántartásba, amely alapúl szolgál, majd az íratok később digitalizálásához. Köszönjük az önkormányzatnak, hogy a diák foglalkoztatás keretében az értéktárba is kaptunk segítséget.
   A diákok munkája is hozzájárult ahhoz, hogy az országosan meghirdetett időponttól egy héttel később szeptember 24-én lesz megtartva a helyi Kulturális Örökség Napja.
   Milyen látnivalókat kínálunk 2016-ban az érdeklődők száma? Egyrészt a Kiss József Helytörténeti Gyűjteményt (Somogyi Béla út 29.) amely 10 órától 16 óráig látogatható. Másrészt a Városi Értéktárban (Szentcsalád tér 12.) 10 órától 16 óráig a közösségi teremben erre az alkalommal - az értéktárban található érdekességekből - összeállított kiállítást nézhetnek meg a látogatók.
   Minden érdeklődőt szertetel várunk a programokra. 

{jcomments off}Tóth Tibor