febe fejlec lekerekitett

 kozgyules 2017 kozgyules 2017 2

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete május 19-én délután a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár földszinti klubtermében tartotta éves közgyűlését. A tagok közül 33 fő és néhány meghívott vendég jelent meg az összejövetelen.

   A FÉBE Elnöksége 2016. május 28-ai közgyűlésen jóváhagyott 2016. évi főbb feladatok jegyében végezte munkáját. Félévente megtartotta üléseit. Az elnökségi üléséken az aktuális feladatok, illetve a következő időszak teendői kerültek megtárgyalásra. A két ülés közötti elnöki tájékoztató összegezte az előző ülés óta történteket, a főbb intézkedéseket.

   Az év folyamán 2 fő (Barócsi Péter, Palla Irén) kérte az egyesületbe tagfelvételét, így 2 fővel nőtt a létszám, elhalálozás miatt 2 fővel (Langó Nándor, Kiss Szidónia) pedig csökkent, így a jelenlegi taglétszám 222 fő.

   2016 évben tizenhét FÉBE tag köszöntésére került sor kerekévfordulós születésnapja alkalmából.

   Az egyesület három önálló csoportjának, így a Szűcs Mihály Huszárbandérium, a Színházbajárók Baráti Köre, és a Kiss József Helytörténeti Kutatócsoport pénzügyi bonyolítását is végzi, ezen felül mindenben segíti a csoportok munkáját.
   Befogadja az iskolai nyári táborok és városi vöröskereszt önkormányzati pályázatait, azokkal határidőre elszámol.

   A Szűcs Mihály Huszárbandérium 2016. évben is több helyi, jászsági, országos és határon túli rendezvényen öregbítette Jászfényszaru jó hírnevét.

   A Színházbajárók Baráti Köre 2016. évben Budapestre 21 autóbuszos önköltségi színházlátogatást szervezett. A színházi évad során 3 színházba volt bérletünk, 3 előadással, az Erkel Színházba, 4 előadással. a József Attila Színházba, 4 előadással a Budapesti Operettszínházba.

   Nagy gondot fordított az egyesület vezetése tagjai és a lakosság tájékoztatására, egyrészt az egyesület munkájáról, de ugyan ilyen fontosnak tartotta a városi és jászsági rendezvényekről való gyors, információáramlást. A kommunikációt jól szolgálta az elmúlt évben is a helyi lapban megjelenő publikálás, valamint a város és az egyesület honlapján való tájékoztatás. 2016. december 1-től a FÉBÉ-nek van közösségi oldala is, melyet Dobák Viktor kezel és felügyel.

   2016 évi tevékenység az elmúlt évi közgyűlésen elfogadott feladatok végrehajtása jellemezte. A tervezett feladatok megvalósultak.
   Néhányat kiemelve: Február 20-án XXIII. alkalommal rendezte meg a FÉBE Jótékonysági műsoros estet és bált. A rendezvény tisztabevétele 381.600,- Ft, amely 50-50 %-ban a FÉBE és Jászfényszaruért Alapítvány között lett megosztva.
   Március 7-én a Városháza dísztermében ünnepélyes keretek között került bemutatásra a 800 példányban megjelent, hét szponzor által támogatott Szabó Krisztina – Mit ér egy hang CD lemeze.
   A helyi újságban a FÉBE Szűcs Mihály huszárbandérium megalakításának 20 éves jubileumáról történt megemlékezés.

   Március 21-én vette birtokba, helyezte el tárgyi eszközeit, iratait, a FÉBE a Jászfényszaru, Szentcsalád tér 12 szám alatti Városi Értéktárban, amely kedd és csütörtöki napokon délután 13 és 17 óra között hivatalosan nyitva tart.
   A városi lapban a „hónap értéktári érdekessége” újrovatot hoztunk létre.
   Az évfolyamán a Városi Értéktár közösségi helységében két kamara kiállítást és tíz alkalommal nosztalgiavetítést tartottunk, régi városi, egyesületi események levetítésével.

   Május 1-jén társrendezői voltunk a X. Jász Fény vers- és prózamondó találkozónak.

   Május 28-i közgyűlésen a városért, az egyesületért sokat tett személyeknek kilenc főnek a FÉBE által alapított egyesületi elismeréseket, kitüntetéseket adtunk át. A tagsági viszonyhoz kötődő elismerésként két fő 10 éves, kilenc fő 20 éves tagságért emlékérmet illetve bronz kitűzőt kapott.

   A Beregbe egy napos, Erdélybe öt napos önköltséges kirándulást szerveztünk.

   A FÉBE tagjai közül sokan ellátogattak a XXII. Jászok Világtalálkozójára, Jászárokszállásra.

   Augusztus 20-án VI. alkalommal, nagy sikerrel rendezte meg a Kemence ünnepét a FÉBE és alapítványa, a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény udvarán, a rendezvényen Ürmös Zsolt humorista lépett fel.

   Penczner Pál festőművész, városunk díszpolgára 2016. szeptember 17-én lett volna 100 éves, a centenárium alkalmából az önkormányzattal közösen emlékérmet adtunk ki.
   Szeptember 24-én, III. alkalommal rendeztünk meg a helyi Kulturális Örökség Napját, melynek keretében a Városi Értéktárban kamara kiállítást rendeztünk.

   A FÉBE kezdeményezésére október 2-án a reggeli szentmisét követően 9 óra 30 perckor a 80 évvel ezelőtt épült Vasúttanyai kápolnára emlékeztünk, az emlékművet megkoszorúztuk a jubileum kapcsán.

   A Jász Múzeummal kötött együttműködési megállapodás alapján novemberben 10-én és 24-én valamint december 7-én Gyere be a Múzeumba Jászfényszaruról előadásonként 26 fővel vettünk részt, a program 2017-ben is folytatódik. A Jász Múzeummal szoros kapcsolatot ápolunk, terjesztjük az általuk kiadott Redemptio című 2 havonta megjelenő újságot, valamint különböző kiadványaikra gyűjtünk előfizetőket, a FÉBE honlapján propagálja rendezvényeit.

Kezdeményeztük Igazgatók Táblája elkészítését az önkormányzattal, az iskolával, Jászfényszarun az Oktatásért Alapítvánnyal, Jászfényszaruért Alapítvánnyal közösen, melynek felavatására 2016. december 3-án Zsámboki Zoltán (születésének 90 évfordulója alkalmából) a település szülöttjének, közéleti személynek, a helyi iskola tanárának, igazgatójának születésnapján került sor.

Penczner Pál festményeiből december 3-án 14 órakor a Régi Kaszinó étterem és kávézóban kiállítás nyílt, ekkor mutattuk be a Penczner Pál Jubileumi Emlékérmet is.

   Óévbúcsúztató zenés kaszinó estet rendeztünk III. alkalommal december 28-án, melynek étkezési költségét a résztvevők fizették, a műsorról a FÉBE gondoskodott. Felléptek Kóródi Anikó operaénekes, Pető Martin és Szalkári Réka énekesek.

   Megtörténtek az előkészületek Ézsiás László költő, előadóművész verses CD albumának 2017. februári megjelentetésére.
   Tóth Tibor a FÉBE elnöke megköszönte az elnökség nevében mindazok munkáját, akik a felsorolt rendezvényeken, de azon túlmenően is segítik az egyesület tevékenységét, vagy tagdíjukkal támogatják programjaink megvalósulását.

   Egyesületnek fontos, hogy civil közösségek tevékenységükkel segítsék a város fejlődését, biztosítsanak különböző lehetőségeket az itt élőknek.

   A közgyűlés a beszámoló kapcsán elfogadta a gazdálkodás egyszerűsített beszámolóját, a közhasznúsági melléklettel együtt. A FÉBE 2016 évi közhasznú tevékenységének bevétele 7.730 e. Ft, kiadás 7.377 e. Ft, az eredmény 353 e. Ft lett. Az egyesület 2017 évi költségvetését 6.635 e. Ft, bevétellel, 8.492 e. Ft kiadással tervezte.  

   Az egyesület 2017 évben folytatja a 3. évtizedét, és tudatosan készül a város és az egyesület negyedszázados jubileumára.

   A 2017 évi feladatok között az évenkénti hagyományos rendezvényeken túl kiemelten kezeli, a XXV. FÉBE jótékonysági műsoros est és bál megrendezését, ismeretterjesztő előadások megtartását, az öt napos Prágai kirándulást, Ézsiás Rózsának az 1930-as évek közepén megjelent háztartási kézikönyve (szakácskönyv) 500 példányban való megjelentetését.
   A kulturális közhasznú munkatárs foglalkoztatásával folytatja az értéktári dokumentumok digitalizálását, feldolgozását.
   A vitában elhangzott, hogy az egyesület és alapítványának 25 éves tevékenysége kiadványban kerüljön összegzésre.

   A közgyűlést követően baráti beszélgetésre került sor.

                                                                                                                      Tóth Tibor{jcomments off}