febe fejlec lekerekitett

apponyi albert  

A Jász Múzeum szervezésében Jászberény város dísztermében június 19-én különleges eseményre gyűltek össze az érdeklődők. Dr. Anka László történészíró doktori disszertációjára épülő Apponyi Albert válogatott levelezése című könyv bemutatására került sor, amely a Veritas kiadó gondozásában jelent meg. A rendezvény keretében a kiadót, a kiadványt, a szerzőt ismerhették meg a jelenlévők.

   Apponyi 1881-től haláláig, 1933-ig Jászberény város nemzetgyűlési képviselője volt. Életét, munkásságát sokan sokféle aspektusból már feldolgozták. A mostani kiadvány kiterjedt közéleti és magán levelezését tárja a nagyközönség elé, amely ez idáig nem volt ismert.    
   Összesen 87 esztendő, 61 év politikai pályafutás történetét dolgozza fel a könyv, melyben sok Jászberényi vonatkozású anyag is szerepel. Apponyi rendszeres levelezést folytatott a jászberényi Bathó Jánossal, mely levelek az unokájánál fennmaradtak, és azokat a szerző rendelkezésére bocsájtotta.
   A szerzőtől idézve: „A leveleket olvasva több irányból is betekintést nyerhetünk egy híres politikus életébe, aki a kiegyezés korától Gömbös Gyula miniszterelnökségéig rivaldafényben állva, különböző – ellenzéki és kormányzati – pozíciókban aktív szereplője és formálója volt a magyar történelemnek, több mint hat évtizeden keresztül. Cselekedeteivel, beszédeivel szélsőségesen megosztotta kortársait a dualizmus korában, hogy az 1920. január 16-án elmondott védőbeszéde következtében a revizionizmus jegyében a Horthy-korban kultusz alakuljon ki körülötte.
   A történész feladata, hogy a megosztottság és az azt követő össznemzeti kultusz körüli kérdéseket megválaszolja és objektíven mutassa be a történelem szereplőjét, illetve általa a korszakot is melyben élt és tevékenykedett.
   Egy tépelődő, gyakran döntésképtelen, néhány esetben koncepciótlan, a hatvanhetes ellenzékiséget teherként évtizedekig cipelő, ugyanakkor optimista, naiv, de elszánt, az elvekhez és formákhoz mereven ragaszkodó politikus arcéle körvonalazódik a levelek tükrében, aki körül több alkalommal nem is az ellentábor állásfoglalásai, hanem saját ellenzéki párttársai okoztak feszültséget.
   Magánéletéről tájékoztató sorait böngészve az a benyomása támadhat az olvasónak, hogy ott ül Apponyi dolgozószobájában, családtagjaival sétál az éberhardi kastélyparkban, részese a birtok felügyeletének, pénzügyi gondjai orvoslásának, együtt imádkozik vele, osztozik örömében és fájdalmában.”
   Aki elolvassa, a kötetet jobban megismeri a méltóságos urat!
   A könyv keménytáblás, 450 oldal, 3000,- Ft áron megvásárolható.
   Dr. Apponyi Albert nagyapponyi grófot 1921. április 16-án születésének 75., képviselőségének pedig 50. évfordulója alkalmából országos politikai munkásságának elismeréséül Hebrony Kálmán jászfényszarui plébános javasolta, hogy a képviselő-testület válassza Jászfényszaru díszpolgárává. Indoklása szerint Apponyi az ékesszólás nagymestere, puritán jellemű politikus és apostoli lelkületű férfiú. A képviselő-testület egyhangúlag Jászfényszaru díszpolgárává választotta, amit Apponyi válaszlevelében köszönettel elfogadott.
   Az országos kultusz részeként 1921-ben a grófot Jászfényszaruhoz hasonlóan számos település, így nagyvárosok és községek is díszpolgárukká választották.
   Így lett Apponyi Jászfényszaru első élenjárója, kitüntetettje.
                                                                                                                     Tóth Tibor{jcomments off}