Egyesületi

meghivo01 meghivo02
meghivo03 meghivo04

 

Peto Laszlone enekelA Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2011-ben indította útjára a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél az akkor elkészült közösségi kemence tiszteletére - államalapító Szent Istvánkirály ünnepéhez kapcsolódóan - a Kemence ünnepét. A kezdeményezésből hagyomány lett, a délután társrendezője kezdetektől a Jászfényszaruért Alapítvány.
   Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a harmadik Fény Napok és Fesztivál (augusztus 12 – 20.) városi program zárónapjához a Kemence ünnepét beillesztették.
   Bagi Zoltan enekelAz ünnepséget megelőzően már 18-án munkához látott kovászt készített Németh Ákos pékmester. Víg Antal fűtőmester és segítője Glöckner Sándor már 19-én délelőtt elkezdte a fűtést és hétfő hajnalra hat kenyér sült meg. Néhány órás pihenés után kedden reggel folytatódott a munka. Az ünnepség kezdetére újabb hat kenyér sült szép barnára az udvari kemencében.
   Az asztalok, lócák elhelyezésében és megterítésben segített Telek Sándor és családja, Agócs Ferenc és felesége Zsuzsa, Gorcsakovszki Györgyné, valamint Szlávik József FÉBE tagok.

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete Elnöksége,
a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriuma
mély megrendüléssel tudatja, hogy

 
MÉSZÁROS  LÁSZLÓ
1952 – 2019

 

Jászfényszaru Város Díszpolgára,
nyugalmazott címzetes főjegyző,
a Fényszaruiak Baráti Egyesületének alapító titkára,
a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriumának elnöke,
Örökös Egyesületi Tag cím birtokosa és
számos más kitüntetés tulajdonosa


2019. augusztus 29-én

türelemmel viselt hosszú betegség után,
szerettei körében elhunyt.

Temetésére Jászfényszarun
2019. szeptember 3-án (kedden)
 15 óra 45 perckor
a Szentkereszt (Felső) temetőben kerül sor.

15 órakor a Római Katolikus Templomban
 gyászmise lesz.

Meszaros Laszlo


A FÉBE és alapítványa emlékét kegyelettel megőrzi!

  Rakoczi emlekev A Fényszaruiak Baráti Egyesületének kezdeményezésére, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár csatlakozásával a Rákóczi emlékév és az 1848/49 szabadságharc 170. évfordulója kapcsán az intézmény földszinti klubtermeiben a Rákóczi és az 1848/49-es szabadságharc emlékére kiállítást szervez.
   A kiállítás megnyitására 2019. szeptember 19-én csütörtökön du. 17 órakor a ház előcsarnokában kerül sor.
A kiállítás szakmai megnyitására felkértük Millisits Máté művészettörténész-muzeológust. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kiállítás megnyitóra.
   A Rákóczi kiállítási anyag szeptember 30-ig, a 1848/49 szabadságharc és az huszárságról szóló rész október 31-ig lesz látható.

Kép és szöveg: Tóth Tibor

Debrecen foteren varos cimere mozaikbol kirakvaA város- és faluvédők 38. alkalommal 2019. július 25-27. között találkoztak, hogy tapasztalatokat cseréljenek és meghatározzák legfontosabb feladataikat. A találkozónak Debrecen adott otthont, a helyi Városvédő Egyesület tagjai vállalták a szervezési, házigazda szerepet. 170 éve Debrecen volt Magyarország fővárosa. A találkozó részvevői a Református Kollégium Oratóriumban emlékeztek a 170 évvel korábbi országgyűlésre, kollégium történelmi szerepére, 1848-49. debreceni helyszíneire.

Búcsúzunk Zsámboki Lászlótól, a kedves baráttól, a hatvani Bajza József Gimnáziumi osztálytársunktól.
A melegszívű Barátunk hívott minket két-három hetemként, érdeklődve hogylétünkről, és biztató szavai segítettek elviselni testi és lelki bajainkat. Mindég óvott  minket mindentől Vigyázzatok egymásra hangzottak  intő mondatai.
Meleg hangú versei üdítően hatottak. Ezek a versek a szeretetről, az emberségről szóltak. Szívesen küldte őket és mi boldogan fogadtuk.

Nem kapunk már újabb verseket, megpihen, a toll s acélos izmok már nem hajtják a pedált, és már nem integetnek a kerékpárján tovahaladó tanárnak. Megpihen a kerékpár is. Lelkét átöleli a csend és  szeretetünk. 
Idézem egyik szép versét melynek címe Apó meséi:

Álmodjunk szépeket
gyönyörű világról,
akkor a mesém is
a boldogságról szól. 

Búcsúznak Tőled kedves Barátunk: Rimóczi Miklós, Dr. Osgyán Erzsébet, Dr Szalontainé Érdi Éva, Fülöp László, Pálosi István, Isten veled Zsámboki László.

Dr. Harangozó Imre

010203

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete kezdeményezésére és rendezésében, a Jászfényszaruért Alapítvány és a Színjátszók Baráti Köre Egyesület csatlakozásával 2019. augusztus 20-án (kedd) délután 15.00 órakor a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél (Somogyi Béla u. 24.) kilencedik alkalommal rendezzük meg a kemence ünnepét.
Az elmúlt évhez hasonlóan Németh Ákos pékmester és Víg Antal fűtőmester valamint segítőik közreműködésével bemutatjuk a hagyományos kenyérdagasztást és sütést. Az udvari kemencében sült újkenyeret mindenki megkóstolhatja.

Bagi ZoltanA szellemi táplálékról 15 óra 15 perctől a felnőtt helyi Fortunás színjátszók, a Tóalmási Titánok és Alattyánról Bagi Zoltán énekes – aki a 2018 Táncdalfesztivál harmadik helyezettje volt – gondoskodnak. A hangosítást Fekete Károly végzi.
A rendezvényt anyagilag a FÉBE és a Jászfényszaruért Alapítvány támogatja.  
Egy kellemes délutánra szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Tóth Tibor

Fotó: Bagi Zoltán éneklés közben

A Fényszaruiak Baráti Egyesületének Elnöksége 1994. március 13-ai ülésén megvitatta és elfogadta a Jászfényszaruért Alapítvány Alapító Okiratát, százezer forintban meghatározta alaptőkéjét és döntött a kuratóriumi tagok személyről. A hét tagú kurátorok elnöke Mészáros László. A Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Bíróság 439 nyilvántartási számon negyedszázada 1994. szeptember 2-án jegyezte be.Az alapítvány jubileuma alkalmából – Jászfényszaru Város Önkormányzata támogatásával – marandó értékként egy új helytörténeti kiadványt jelentet meg.
A kiadványt az évfordulókhoz méltóan - A/5-ös nagyságban 200 oldalon, melyből 16 oldal a könyv végén színes lesz.
A könyv címe: A Jászság kapuja, Jászfényszaru. Régészeti leletek, kulturális emlékek Jászfényszaruról.

A második csoport 21 fő az idegenvezetővel a gyógynövénykert előtt.A FÉBE évente szervez belföldi kirándulást tagjainak és az érdeklődő lakosságnak. Az idén a szokásosnál is nagyobb volt az érdeklődés, valószínű a helyszínek is csábítólak hatottak. Sokan találkozni akartak a „földinkkel” Kovács Tamás leendő bencésszerzetessel is. A nagy létszámú 77 fő érdeklődő miatt június 22-én két autóbuszt indítottunk. Pannonhalmán mivel mindkét csoport idegenvezetője Kovács Tamás atya volt, így az indulás külön időpontban történt. A csoportok a Főapátság után Tihanyba is ellátogattak.
   Az első csoport 56 fő, már 9 óra előtt megérkezett a több mint ezeréves múlttal rendelkező a Bakony és a Kisalföld találkozásánál 300 méteres magas dombon álló Főapátság épületéhez. A Pannonhalmi Bencés Főapátságot és környezetét az UNESCO 1996-ban a Világörökség részévé nyilvánította.