febe fejlec lekerekitett

Jasz Muzeum 145 Batho EditA jászberényi Déryné Rendezvényházban október 4-én, pénteken délelőtt 10 órakor a Lehel kürtjének hangjával vette kezdetét az ünnepség. A jubileumi rendezvényt a Jászságból és azon túlról, is mint egy kétszázan tisztelték meg. A hozzászólók, az ajándék átadók sokassága köszönték az intézmény igazgatójának (negyedszázada tölti be ezt a beosztást) és az ott dolgozóknak, segítőknek az intézmény falain is túlmutató tudományos, értékmegőrző, közművelődési munkáját.

   A Jász Múzeum – sorrendben a 16. és az első női és második leghosszabb szolgálati idővel rendelkező – igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit az intézmény és a Jász MúzeumértAlapítvány nevében köszöntötte az elnökségi asztalnál és a széksorokban helyet foglaló meghívottakat.

   A köszöntések sorát Jászberény polgármestere dr. Szabó Tamás nyitotta meg, hiszen az múzeum fennállásának 139. esztendőjében 2013. január 1-jétől visszakerült az intézmény az alapítójához, és Jászberény Város Önkormányzata lett a fenntartója. Beszédében kiemelte az itt lévők, mint egy nagycsalád, ünneplik egy jelentős családtag születésnapját. Vannak dolgok, amik az idő múlásával, a technika fejlődésével sem változnak. A templom, a könyvtár, a múzeum esetében már a hely szelleme tiszteletet parancsol, a csönd, az áhítat, a szemlélődés jellemzi az oda betérőt. A Jász Múzeum már régen kilép a maga világából, kitölti a város tereit, közösségeit és az ott dolgozók és segítőik olyan közösségé váltak, akik jelentősen formálják, gazdagítják a város életét. Elismeréssel szól az igazgató asszony munkájáról, közösség építő szerepéről, a virágcsokor átadása mellet, bejelentette hamarosan új raktárhelyiségeket (épületeket) kap a múzeum, mellyel régi vágya teljesül az intézmények.
   Szuletesnapi tortaGyőrfi Sándor regnáló jászkun főkapitány köszöntőjében elmondta az 1874 óta fennálló múzeum a tudomány egyik alappillérje. Az igazgató asszony vezetésével a múzeum az elmúlt negyedszázadban folytatott tudományos munka, a könyvek kiadása, a konferenciák tartása kapcsán országos hírnévre tett szert. Meghatározó szerepe volt és van a múlt átvezetése a jelenbe, a jövőbe az által, hogy a jász-, kiskun-, nagykunkapitányok, és a jászkun főkapitány intézményrendszere, a Kapitányok Tanácsa létre jött és működik. A polgári életben Kossuth- és Munkácsi Mihály-díjas szobrász és éremművész fémből öntött maradandó emléket egy virágkompozíciót nyújtott át az igazgatónak.
   Farkas Ferenc a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke Sipos Orbán alkapitány által életre hívott múzeum megalakulás történeti áttekintésével kezdte köszöntőjét. Az intézményt nem csak Jászberény, hanem az egész Jászság magáénak tekinti. Az intézmény vezetője sokat tett az elmúlt évtizedekben, hogy a jásztelepüléseken is legyen hagyományőrzés, helytörténeti tevékenység, kiadványok megjelentetése.
   A szakma részéről dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület elnöke köszöntötte a nagy múltú intézményt. Szólt személyes kapcsolatukról, szakmán belüli gyümölcsöző együtt működésükről. A Társaság egyik legaktívabban működő Kismúzeumok szakosztályának vezetője Hortiné dr. Bathó Edit. Sipos Orbán 145 évvel ezelőtt megfogalmazott gondolata most is főfeladat a múzeumoknak „megőrizni a múltat, megőrizni a tárgyakat”.
   A köszöntők sorát a Jászság képviseletében Nemes József regnáló jászkapitány zárta.
Jaszmuzeum 145 eves 2019 10 05 001Hortiné dr. Bathó Edit szerkesztésében – a Jász Múzeum egykori igazgatói és munkatársai emlékére – az évforduló kapcsán „A Jász Múzeum a tudomány, a közművelődés és a hagyományőrzés szolgálatában” címmel könyv jelent meg. A 144 oldalas, sok képpel szemléltetett kiadványt a jelenlévők kézhez kapták.
   Az igazgatóasszony a könyv alapján 60 percben képes prezentációval mutatta be a Jász Múzeum gazdag 145 évének fontosabb mérföldköveit.
   A munkatársak segítségével a múzeum munkáját segítőknek oklevelet és az abonyi Donkóné Angyal Kornélia fazekas népművész jász motívumokkal díszített mézes csupor kerámiát adott át köszönet képen. Ezen elismerést Jászfényszaru VárosÖnkormányzata és Tóth Tibor is kiérdemelte.
   A Jász és kirajzott települések (köztük Jászkarajenő is), intézmények, civilszervezetek, közösségek képviselői és magánszemélyek köszönték meg az igazgatóasszony vezetése alatt álló intézmény munkáját, valamint átadták ajándékaikat.
Jászfényszaru város (Szilágyi Dezső fafaragó népi iparművész díszes dobozát) és a FÉBE (Penczner Pál Centenáriumi Emlékérmét) ajándékát Tóth Tibor adta át
   Jászfényszaruról az ünnepségen részt vett Ézsiás István emeritus jász- és jászkun főkapitány, Ézsiás Barnabás emeritus jászkapitány, és a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaságképviselői.
   Jaszmuzeum oklevel Onk 2019 2019 10 05 001Az ünnepség zárásaként a jelenlévők állva fogadták a Mező István jászberényi református lelkész által elmondott áldást.
   A ünnepi rendezvény azok számára, akik elfogadták az ebéd meghívást a Bercsényi úton lévő Ifjúsági Házban folytatódott. A pohárköszöntőt – kezében a Jászkürt másolatával – Bolla János emeritus jászkapitány mondott. Az egy tál étel elfogyasztása után, betolták az ötemeletes jászmintával díszített születésnapi tortát, melyet a Jászsági HagyományőrzőEgylet tagjai vettek körbe és az igazgatóasszony vágott fel. Mindenkinek jutott egy nagyszelet a tortából.
   Családias hangulatban, beszélhetéssel ért véget a lelket éltető, szemet gyönyörködtető, a évfordulóhoz méltó program.

Tóth Tibor